Στο 10% του συνολικού πληθυσμού οι νεφροπάθειες στη χώρα μας!

Facebooktwitterpinterest

Σταθερή αύξηση σημειώνουν οι νεφροπάθειες στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές υπολογίζονται σε περίπου 1.000.000, δηλαδή το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση ευθύνονται σχεδόν για 3 στα 4 (ποσοστό 71%) περιστατικά νεφρικής νόσου. Περιστατικά τα οποία είτε καταλήγουν σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, είτε τον οδηγούν στο θάνατο από άλλες αιτίες, με πιο συχνές τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και άλλες περιφερικές αγγειακές παθήσεις (π.χ. γάγγραινα).

Επί του παρόντος, η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, καθώς κατέχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και παρέχει πολλαπλά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιβίωση των νεφρικών μοσχευμάτων τον πρώτο χρόνο ανέρχεται σε 90-95% από συγγενείς ζώντες δότες και σε 85-90% από μεταθανάτιους (πτωματικούς) δότες.

Πέραν αυτού, ωστόσο, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν και άλλες επιστημονικές πηγές σχετικά με την επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νεφροπαθών, καθώς η χρήση νέων τεχνολογιών, της Πρωτεομικής, Γενετικής – Μοριακής Βιολογίας και Νανοτεχνολογίας, σε συνδυασμό με την κλινική έρευνα αναδεικνύουν νέες πληροφορίες για το μηχανισμό γένεσης και τη θεραπευτική προσέγγιση των νεφροπαθειών. Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλεί η επανεμφάνιση, σε σύγχρονη μορφή, θεραπευτικών πρακτικών που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία, Βυζαντινή, Λατινική και Μεσαιωνική ιατρική για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων με νεφρική συμμετοχή, όπως ο καρκίνος, το διαβητικό πόδι κ.λπ.

Με την ευκαιρία διεξαγωγής του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης (Ε.ΚΟ.Ν.Υ.) και του 11ου Κύκλου των “Αλκυονίδων Ημερών Νεφρολογίας”, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 27-29 Ιανουαρίου 2011 στην Πάτρα (ξενοδοχείο Astir), για όλα τα παραπάνω θα σας ενημερώσουν ο Πρόεδρος του Ε.ΚΟ.Ν.Υ., Αμ. Επ. Καθηγητής κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, ο Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Α.Π.Θ. κ. Δημήτριος Γρέκας, ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Βλαχάκος και η Επιμελήτρια Α΄ του Νεφρολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ κ. Ερασμία Ψημένου, σε συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011, ώρα 12:00, στο ξενοδοχείο ATHENS HILTON (Αίθουσα Θάλεια 2).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.