Υπέρταση στα παιδιά-Προπόνηση με βάρη

Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα και με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημίας οι υποδείξεις για νεαρά άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι: ΄΄Τα νεαρά άτομα που έχουν την αυξημένη υπέρταση θα πρέπει να περιορίσουν τον αγωνιστικό αθλητισμό και ιδιαίτερα τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ισομετρικές συστολές από στατική θέση μέχρι η αρτηριακή τους πίεση να επανέλθει σε επαρκή έλεγχο και δεν εμφανίσουν κάποιο στοιχείο καταστροφής- βλάβης οργάνων –στόχων. Η άσκηση είναι ασφαλής όταν ελέγχεται η πίεση του αίματος και δεν υπάρχει καμία ανωμαλία στα όργανα όπως τα νεφρά ή η καρδιά ΄΄. Επίσης υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία όσον αφορά τον κίνδυνο σε στατικές ασκήσεις (όπως η ανύψωση βάρους) έναντι των δυναμικών ασκήσεων όπως το τρέξιμο. Επιπλέον, η Ακαδημία Παιδιατρικής εξετάζει την άρση βαρών με χαμηλά φορτία (λίγα κιλά) έναντι αθλητών που σηκώνουν πολύ βαριά φορτία όπου οι κίνδυνοι είναι προφανέστεροι και πιο σοβαροί.
Παραδείγματος χάριν, σε μια πρόσφατη ανάλυση (αποκαλούμενη και μετα-ανάλυση πήραν μέρος 320 άτομα (αγόρια και κορίτσια),σε ένα πρόγραμμα προπόνησης με αντιστάσεις και φάνηκε σημαντική μείωση στη συστολική πίεση (η μεγάλη πίεση) και στη διαστολική πίεση (μικρή πίεση) του αίματος. Οι μειώσεις αυτές ήταν ισοδύναμες με τις μειώσεις περίπου 2% και 4%, αντίστοιχα. Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα αποτελέσματα αντιστοιχούν και στα παιδιά, και έτσι θα πρέπει να αναμένουμε καινούριες μελέτες. Θα πρέπει να συζητήσει το κάθε ένα άτομο το θέμα αυτό με τον γιατρό.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες αρχές ώστε κάθε παιδί να διατηρήσει την αρτηριακή του πίεση σε ανεκτά όρια κατά την άρση βαρών, εφόσον βέβαια έχει πάρει την έγκριση πρώτα από τον γιατρό για την συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα.

1. Διατηρήστε το φορτίο αρκετά ελαφρύ έτσι ώστε μπορεί το άτομο να εκτελέσει 12-15 επαναλήψεις.

2. Δεν θα πρέπει να κρατείται η αναπνοή (το πρόσωπό του κάθε ατόμου δεν πρέπει να γίνεται κόκκινο). Αντ’ αυτού, πρέπει να εκπνέει κατά την προσπάθεια, δηλαδή κατά τη διάρκεια του δύσκολου μέρους της άσκησης και να εισπνέει κατά τη διάρκεια του εύκολου μέρους της εκτέλεσης

3. Αποφύγετε τις ισομετρικές συστολές (όπου η ένταση των μυών
αυξάνεται χωρίς μετακίνηση στο μήκος του μυός).

4. Ξεκινήστε το πρόγραμμα άσκησης αποφεύγοντας ασκήσεις για τις μικρές μυϊκές ομάδες (όπως δικέφαλοι, τρικέφαλοι).Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ασκήσεις για μεγάλες μυϊκές ομάδες (πιέσεις πάγκου για στήθος, κωπηλατική για πλάτη) Οι μεγάλες ομάδες μυών τείνουν να αυξήσουν την πίεση σε λιγότερο βαθμό από ότι οι μικρότερες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.