Διακοπές στο Βουνό στην κορυφή του Χελμού. Άνω και Κάτω Σουδενά

Facebooktwitterpinterest

Στα Ανατολικά του Νομού Αχαΐας, 15 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 7 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 1150 μέτρων και 1100 μέτρων αντίστοιχα, βρίσκονται τα Παραδοσιακά χωριά Άνω και Κάτω Λουσοί (ή Σουδενά) για τους παλαιότερους, πατρίδα των οπλαρχηγών της επανάστασης του 1821 Πετμεζαίων. Στους Κάτω Λουσούς σώζεται ακόμη σε άριστη κατάσταση ο πύργος των Πετμεζαίων.
Οι Άνω Λουσοί βρίσκονται στις νοτιοανατολικές πλαγιές της κορυφής Βελιά του Χελμού και οι Κάτω Λουσοί βρίσκονται στις δυτικές πλαγές της κορυφής Νεραϊδόραχης του Χελμού. Στην ίδια κορυφή και σε υψόμετρο 2340 μέτρων βρίσκεται το υπερσύγχρονο αστρονομικό κέντρο με την ονομασία Αρίσταρχος. Στους πρόποδες του Χελμού απλώνεται ο Απανόκαμπος έτσι ονομαζότανε ο κάμπος των Λουσών. Εδώ βρισκότανε η αρχαία πόλη των Λουσών η οποία ιδρύθηκε το 708 π.Χ. και αποτελούσε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Εδώ ξεχωρίζει ο Ναός της Αρτέμιδος. Οι αρχαίοι Λουσοί ήταν παλιά από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Αζανίας. Σήμερα και στα δύο χωριά οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 200.
Πανηγύρια έχουν στις 20 & 21 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία στους Κάτω Λουσούς και της Αγίας Παρασκευής 25-267 Ιουλίου στους Άνω Λουσούς.
Τον Αύγουστο στην πανσέληνο γίνεται συγκέντρωση με μουσική στο Σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου με δωρεάν φαγητό, κρασί και χορό και μετά οι πιο τολμηροί ανηφορίζουν για τον Αρίσταρχο όπου ψήνουν καλαμπόκια παρακολουθώντας το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και αναμένοντας την ανατολή του ηλίου.
Στα Άνω και κάτω Σουδενά θα βρείτε καταλύματα για όλα τα βαλάντια, υπάρχουν δωμάτια απλά μέχρι και πέτρινες κατοικίες που ενοικιάζονται.
Υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό καθώς και υπέροχα γλυκά, μέλι και παραδοσιακά προϊόντα (τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, πίτες).
Αποδράσεις για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 καθώς και η δυνατότητα για mountain bike.
Μπορείτε επίσης να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο του ιερού της Αρτέμιδος καθώς και τις Καλιακουδότρυπες.
Στα 3 χιλιόμετρα υπάρχει το γνωστό Σπήλαιο των Λιμνών μοναδικό στην Ελλάδα για τις λίμνες που έχει σε τρία επίπεδα.
Παρακάτω θα βρεθείτε στου Πλανητέρου με τα τρεχούμενα νερά που έρχονται από το Χελμό και την πλούσια βλάστηση σε πλατάνια, μία όαση στο βουνό.
Μπορείτε να επισκεφτείτε την Αγία Λαύρα και να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά από πού ξεκίνησε η επανάσταση του 1821 και να θυμηθούν οι παλιότεροι.
Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το Μέγα Σπήλαιο και να κάνετε μία βόλτα με τον οδοντωτό.
Όλα αυτά σε μία απόσταση λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Τολμήστε το ένα Σαββατοκύριακο δεν φτάνει!!!!!!!!!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.