«Φράξτε το δρόμο του διαβήτη!»

Facebooktwitterpinterest

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Την πορεία του σακχαρώδους διαβήτη προς τη νεφρική ανεπάρκεια και τους τρόπους προφύλαξης ανέλυσαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας και καθηγητής παθολογίας-νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Μέμμος και ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας και διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Νίκαιας κ. Χρήστος Ιατρού, σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού.

Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, οι επιπλοκές του διαβήτη που επιβαρύνουν τους νεφρούς συνήθως εμφανίζονται μετά τα πρώτα 10-15 χρόνια. Γι’ αυτό ακόμη και αυτοί που γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη συνήθως παραβλέπουν τον κίνδυνο και δεν τον αντιμετωπίζουν έγκαιρα.

Η πρώιμη διάγνωση της νεφρικής βλάβης είναι καθοριστική και επιτρέπει την κατάλληλη θεραπεία πριν από την εκδήλωση της νεφρικής και της καρδιαγγειακής βλάβης. Η νεφρική βλάβη μπορεί να διαπιστωθεί έγκαιρα με απλές διαγνωστικές εξετάσεις του αίματος και των ούρων. Η εμφάνιση μικρολευκωματινουρίας στα ούρα είναι πρώιμος δείκτης προσβολής των νεφρών και των αγγείων. Γι’ αυτό ο έλεγχος της μικρολευκωματινουρίας θα πρέπει να γίνεται αρχικά κάθε έξι μήνες και αργότερα ανάλογα με τη κρίση του θεράποντος γιατρού. Με ανάλογο τρόπο θα πρέπει να γίνεται και ο υπόλοιπος εργαστηριακός έλεγχος: μέτρηση της ουρίας, της κρεατινίνης, των ηλεκτρολυτών, των λιπιδίων, της αναιμίας και, φυσικά, της γλυκόζης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία

Με κεντρικό μήνυμα «Ο διαβήτης απειλεί τα νεφρά. Φράξτε το δρόμο του», η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία έχει διοργανώσει για φέτος πανελλήνια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, η οποία περιλαμβάνει:

1. Τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα (spots).

2. Ενημερωτικό 6σέλιδο έντυπο για το ευρύ κοινό. Η διανομή του θα γίνεται από βαν ενημέρωσης σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων στις ακόλουθες ημερομηνίες: 12 Μαρτίου στην Αθήνα (θα γινόταν και στις 11, αλλά ακυρώθηκε λόγω της απεργίας και της πορείας στο κέντρο), 13-14 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, 15-16 στα Ιωάννινα. Μαζί με το έντυπο υλικό θα διανεμηθούν από γιατρούς της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας 3.000 ταινίες μιας χρήσης με οδηγίες για τη μέτρηση του λευκώματος στα ούρα.

3. Ενημερωτικό 6σέλιδο έντυπο για τους διαβητικούς. Η διανομή του θα γίνει από τα 100 μεγαλύτερα φαρμακεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των κέντρων νεφρού όλης της χώρας.

4. Καταχωρίσεις στον Τύπο (εφημερίδες – ένθετα – περιοδικά free press).

5. Αφίσα με θήκη για έντυπα, η οποία θα αναρτηθεί σε νοσοκομεία και φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

6. Website banner που θα αναρτηθεί σε πολυσύχναστα ιατρικά και κοινωνικά portals του Διαδικτύου. Tο banner θα έχει σύνδεση με την ιστοσελίδα www.onhealth.gr, όπου θα υπάρχει ενημέρωση για τη σχέση νεφρών και διαβήτη.

Οδηγίες προς το κοινό

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΗΔΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ

1. Κάντε κάθε εξάμηνο:

• Εξετάσεις ούρων για διαπίστωση λευκωματουρίας.

• Εξετάσεις αίματος για μέτρηση κρεατινίνης και ουρίας στο αίμα.

2. Ρυθμίστε την αρτηριακή πίεση σε σωστά επίπεδα.

3. Επισκεφθείτε το γιατρό σας και ακολουθήστε με προσοχή τις συμβουλές του.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Μήπως εμφανίζετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα;

• Πολυουρία.

• Αυξημένη δίψα.

• Υπερβολική πείνα.

• Ασυνήθιστη απώλεια βάρους.

• Υπερβολική κόπωση, αδυναμία.

• Εκνευρισμός – οξυθυμία.

• Συχνές και επίμονες λοιμώξεις στο δέρμα, στα ούλα ή ουρολοιμώξεις.

• Θόλωση της όρασης.

• Αργή επούλωση των πληγών.

• Μούδιασμα ή τσιμπήματα στα χέρια ή στα πόδια.

Αν ναι, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε περαιτέρω διερεύνηση. Ίσως έχετε προσβληθεί από διαβήτη. Οι συνηθέστερες εξετάσεις για να το διαπιστώσετε είναι:

• Εξέταση γλυκόζης πλάσματος με νηστεία (γνωστή και ως γλυκόζη νηστείας).

• Εξέταση ανοχής γλυκόζης με στοματική χορήγηση (γνωστή και ως καμπύλη σακχάρου).

• Εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (γνωστή και ως HbA1c).

• Εξέταση ούρων για λεύκωμα.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Φράξτε τώρα το δρόμο στο διαβήτη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.