Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί 100% χάρη στα τεστ Pap και HPV- DNA καθώς και με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός HPV, που σε ποσοστό 99,7% ευθύνεται γι’ αυτόν τον καρκίνο, μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, ενώ η χρήση προφυλακτικού δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη διότι η λοίμωξη μεταδίδεται και με απλή δερματική επαφή. Περίπου το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και το 50% των ανδρών υπολογίζεται πως θα προσβληθούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους από κάποιο τύπο του ιού HPV. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη υποχωρεί μόνη της, ενώ σε ποσοστό 10% παραμένει και σταδιακά μετά από πολλά χρόνια μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο (κυρίως του τραχήλου της μήτρας). Αυτό όμως αφορά ορισμένους ογκογόνους τύπους του ιού.

Αν η γυναίκα κάνει τακτικά τεστ Pap οι αλλοιώσεις που προκαλεί ο ιός θα αναγνωριστούν έγκαιρα και μπορεί να θεραπευτούν με μία μικρή επέμβαση. Επειδή η αξιοπιστία του τεστ Pap φθάνει το 60-70%, αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά ώστε ακόμη κι αν τη μία φορά δεν έχουν εντοπιστεί κυτταρικές αλλοιώσεις, να υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν στο επόμενο τεστ. Εξάλλου, η ανίχνευση του ιού στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να γίνει με το HPV-DNA τεστ, μια εξέταση με διαδικασία λήψης παρόμοια με αυτή του τεστ Pap. Η πιθανότητα να υπάρχει ταυτόχρονα μόλυνση και από τους 4 ή 2 τύπους του ιού που καλύπτουν, αντίστοιχα, τα εμβόλια είναι μικρότερη από 1%.

Ο ιός HPV εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ευθύνεται για τους καρκίνους του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα, τα γεννητικά κονδυλώματα και την αναπνευστική θηλωμάτωση του λάρυγγα. Αυτά επισήμαναν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός και ο λοιμωξιολόγος διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Καβαλιώτης, τονίζοντας ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας πλήττει παγκοσμίως 500.000 γυναίκες κάθε χρόνο εκ των οποίων η μία στις δύο πεθαίνει.

«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας ιδιαίτερος καρκίνος πρώτον γιατί ξέρουμε τα αίτιά του, δεύτερον γιατί αφορά νέες γυναίκες με ό,τι αυτό σημαίνει για τη γονιμότητά τους , τρίτον είναι ο μόνος καρκίνος για τον οποίο υπάρχει εμβόλιο το οποίο προφυλάσσει και τέταρτον ο καρκίνος αυτός είναι από τους λίγους που μπορούν να προληφθούν με το Pap, το τεστ HPV καθώς και με τον εμβολιασμό», υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.

Σήμερα κυκλοφορούν δύο εμβόλια κατά του ιού HPV. Το ένα προστατεύει από 4 στελέχη του ιού και έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσει από τα γεννητικά κονδυλώματα, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του κόλπου και του αιδοίου, ενώ το δεύτερο προστατεύει από δύο στελέχη του ιού και έχει αποδειχτεί ότι προφυλάσσει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια γυναίκα, παρόλο που έχει εμβολιαστεί, μπορεί αργότερα να μολυνθεί από κάποιο άλλο ογκογόνο τύπο του HPV εκτός εκείνων που περιέχει το εμβόλιο και έτσι να κινδυνεύσει να εμφανίσει κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο. Ο εμβολιασμός γίνεται σε τρεις δόσεις σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών και σε νέες γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών. Όσον αφορά τη διάρκεια προστασίας που παρέχει το εμβόλιο, τα δεδομένα παρέχουν στοιχεία προστασία μέχρι 6 έτη. Να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να γίνεται προληπτικά το τεστ Pap διότι το εμβόλιο προστατεύει σε ποσοστό 70%, ενώ ποσοστό 30% των καρκίνων του τραχήλου οφείλονται σε άλλους ογκογόνους τύπους του ιού.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.