Ερπητας

Facebooktwitterpinterest

Η εξέταση για τον έρπητα πραγματοποιείται για την αναγνώριση μιας οξείας λοίμωξης από έρπητα ή για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του έρπητα, ένδειξη προηγούμενης έκθεσης στον ιό του έρπητα. Ο ιός του έρπητα ( HSV ) είναι μια από τις πιο κοινές ιογενείς λοιμώξεις και υπάρχει σε δύο τύπους, HSV -1 και HSV -2. Και οι δύο τύποι είναι λοιμώδεις (μεταδοτικοί) και περιοδικά προκαλούν μικρές φουσκάλες οι οποίες σπάνε για να δημιουργήσουν ανοιχτές πληγές. Ο HSV -1 βασικά προκαλεί φουσκάλες ( cold sores ) γύρω από τη στοματική κοιλότητα και το στόμα, ενώ ο HSV -2 συνήθως προκαλεί φουσκάλες γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο και οι δύο μπορούν να μολύνουν είτε τη στοματική είτε τη γεννητική περιοχή.
Ο ιός του έρπητα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σωματικής επαφής εφόσον οι πληγές είναι ανοιχτές και επουλώνονται αλλά και μερικές φορές και ασυμπτωματικά ενώ δεν υπάρχουν ορατές αλλοιώσεις. Ο HSV -2 είναι συχνά μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια αλλά και ο HSV -1 μπορεί επίσης να αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα και να βρεθεί στη γεννητική περιοχή. Σύμφωνα με το American Social Health Association και το National Herpes Resource Center , περίπου 50% με 80% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχουν από HSV -1 και περίπου 20% έχουν HSV -2. Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, το 90% αυτών που φέρουν τον HSV -2 μπορεί να μη γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.
Όταν κάποιος έχει μολυνθεί και η αρχική μόλυνση έχει αντιμετωπισθεί, εξακολουθεί να φέρει τον HSV σε λανθάνουσα μορφή. Κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου άγχους ή ασθένειας, ο ιός είναι πιθανό να επανεργοποιηθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ξεσπάσματα του HSV είναι μια επίπονη ενόχληση παρά μια απειλή για τη ζωή μας, αλλά ο ιός μπορεί και να προκαλέσει έρπητες σε νεογέννητα (ένα βρέφος μολύνεται από μητέρα με ενεργό γεννητικό έρπητα κατά τον τοκετό) και εγκεφαλίτιδα . Αυτές οι ασθένειες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ή να προκαλέσουν σοβαρά μόνιμα νευρολογικά προβλήματα σε εκείνους που θα επιζήσουν. Ασθενείς σε συνθήκες οι οποίες προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος, όπως εκείνοι με HIV / AIDS ή εκείνοι που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, μπορεί να έχουν πιο συχνές και σοβαρές εξάρσεις του HSV .
Η εξέταση για HSV ανιχνεύει είτε τον ίδιο τον ιό, το ιϊκό DNA, είτε αντισώματα έναντι του ιού. Κατά τη διάρκεια μιας οξείας πρωτοπαθούς λοίμωξης ή της επανεργοποίησης, ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί με :

Καλλιέργεια Έρπητος.

Με δείγμα από υγρό που συλλέγεται από μια ανοιχτή πληγή ή μια φουσκάλα (το πιο συνηθισμένο δείγμα). Επωάζεται σε θρεπτικό μέσο για να αναπτυχθεί και να απομονωθεί ο ιός. Η εξέταση αυτή είναι ευαίσθητη και ειδική , αλλά χρειάζεται 2 ή περισσότερες μέρες για να ολοκληρωθεί. Νέες φουσκάλες ή πληγές είναι καλύτερες για αυτήν την εξέταση. Καθώς ή παραγωγή ιϊκών σωματιδίων ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Μόλις ο ιός αναπτυχθεί στην καλλιέργεια, μπορούμε πλέον να προσδιορίσουμε αν πρόκειται για τον HSV -1 ή τον HSV -2.

Εξέταση για HSV DNA .
Μπορεί να γίνει για να ανιχνευθεί το γενετικό υλικό του HSV σε δείγμα του ασθενούς. Η μέθοδος αυτή μπορεί να τυποποιήσει και να ποσοτικοποιήσει τον ιό και είναι χρήσιμη σε καταστάσεις στις οποίες ο ιός ανευρίσκεται σε μικρές ποσότητες (όπως στην ιογενή εγκεφαλίτιδα) ή εάν οι φουσκάλες είναι πολλών ημερών. Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για την ανίχνευση της HSV μηνιγγίτιδας , εγκεφαλίτιδας, ή κερατίτιδας καθώς διαθέτει αυξημένη ευαισθησία και επίσης επειδή το εγκεφαλονωτιαίο υγρό δεν αποτελεί καλό θρεπτικό μέσο για καλλιέργεια.

Εξέταση για αντισώματα HSV .
Τα αντισώματα του HSV είναι ειδικές πρωτεΐνες που δημιουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός και απελευθερώνονται στο αίμα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Η παραγωγή του αντισώματος HSV IgM ξεκινάει μερικές μέρες μετά την πρωτοπαθή (αρχική) λοίμωξη HSV και μπορεί να ανιχνεύεται στο αίμα για μερικές εβδομάδες. Η παραγωγή του αντισώματος HSV IgM ξεκινά μετά την παραγωγή του HSV IgM . Οι συγκεντρώσεις στο αίμα αυξάνονται για αρκετές εβδομάδες και στη συνέχεια μειώνονται και σταθεροποιούνται. Άπαξ κάποιος μολυνθεί με HSV , θα συνεχίσει να παράγει μικρές ποσότητες του HSV IgG . Η εξέταση για αντισώματα έναντι HSV μπορεί να ανιχνεύσει και τους δύο τύπους του ιού ( HSV -1 και HSV -2) και τα τεστ που είναι διαθέσιμα μπορούν να ανιχνεύσουν και τα πρώιμα αντισώματα IgM όπως και τα αντισώματα IgG τα οποία παραμένουν για πάντα σε αυτούς που έχουν εκτεθεί στον ιό.

Πώς συλλέγεται το δείγμα για την εξέταση?
Ο γιατρός σας θα πάρει ένα έκκριμα ή ξέσμα από μια φουσκάλα ή πληγή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ένα δείγμα από εγκεφαλονωτιαίο υγρό μπορεί να συλλεχθεί από τη σπονδυλική στήλη όταν υπάρχει κρούσμα ύποπτο για μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Για την εξέταση αντισωμάτων, συλλέγεται δείγμα αίματος από μια φλέβα στο μπράτσο.
http://www.labtestsonline.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.