Τα φυτικά ροφήματα, όπως το γάλα σόγιας, αμυγδάλου, της βρώμης κ.α , αποτελούν πλέον μέρος της διατροφής αρκετών ανθρώπων είτε αυτοί ακολολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή είτε όχι. Επίσης, τα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, η πρωτεϊνη κ.α βοηθούν τόσο στην ανάπτυξη των οστών, των μυών αλλά και άλλων πολύ σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού. Η διατροφική ετικέτα των φυτικών ροφημάτων, παρουσιάζει την περιεκτικότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών στα διάφορα προϊόντα. Ενώ, αποτελεί το εργαλείο που θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή προϊόντος.

Συγκρίνετε τα θρεπτικά συστατικά στην διατροφική ετικέτα

Το γάλα ζωικής προέλευσης αλλά και τα φυτικά ροφήματα παρέχουν θρεπτικά συστατικά που αποτελούν σημαντικά για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη D, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ορισμένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, όπως η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το κάλιο αναγράφονται στην διατροφική ετικέτα. Ελέγξτε, λοιπόν, τη διατροφική ετικέτα των προϊόντων και συγκρίνετε τις ποσότητες των θρεπτικών αυτών συστατικών.

Επιλέξτε φυτικά ροφήματα υψηλότερα σε:

  1. Πρωτεΐνη, η οποία δρα ως δομικό συστατικό για τα οστά, τους μύες, τους χόνδρους, το δέρμα και το αίμα, τα ένζυμα, τις ορμόνες και τις βιταμίνες.
  2. Βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην ομοιόσταση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των οστών.
  3. Ασβέστιο, που βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
  4. Κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή λειτουργία των μυών, των νεφρών και της καρδιάς.

Επιλέξτε φυτικά ροφήματα χαμηλότερα σε:

  1. Κορεσμένα λιπαρά, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, προτιμήστε φυτικά ροφήματα που έχουν λιγότερο απο 5 γρ κορεσμένων λιπαρών ανα 100γρ προϊόντος.
  2. Σάκχαρα, τα οποία συνίσταται η περιεκτικότητά τους να είναι μικρότερη των 5 γραμμαρίων ανα 100γρ προϊόντος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάγνωση των διατροφικών ετικετών μπορείτε να ανατρέξετε στο https://eatsmart.gr/blog/etiketes-trofimon/

Συντακτική ομάδα:

Μέλλου Έλενα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών,
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κοντογιάννη Μάγδα
Διατροφολόγος, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
MSc candidate Κλινική Διατροφή – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών