Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

DEXA Facebooktwitterpinterest

Τα αποτελέσματα μιας μέτρησης οστικής πυκνότητας εκτιμώνται με τη χρήση των T-scores. Το T-score είναι μια ένδειξη για το πόσο υψηλότερη ή χαμηλότερη είναι η οστική σου πυκνότητα από την πυκνότητα οστού ενός υγιούς 30χρονου ενήλικα. Ο ιατρός συνήθως εκτιμά το χαμηλότερο T-score για να συμβουλέψει αν κάποιος έχει ή όχι οστεοπόρωση.

Προσοχή: Το T-score χρησιμοποιείται για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες άνω των 50 ετών.

Παρακάτω αναφέρονται οι τρεις βασικές κατηγορίες κατάταξης των ασθενών ανάλογα με το T-score , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειάς.

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας σας περιλαμβάνει και μία άλλη παράμετρο, το Z-score, η οποία δείχνει την οστική σας πυκνότητα συγκρινόμενη με την οστική πυκνότητα που έχει ο μέσος άνθρωπος με τη δική σας ηλικία και σωματότυπο.

Οι περισσότεροι ειδικοί χρησιμοποιούν αυτή την παράμετρο για να εκτιμήσουν την οστική πυκνότητα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ένα Z-score μεγαλύτερο του -2,0 εκλαμβάνεται ως φυσιολογικό σύμφωνα με την ISCD (International Society for Clinical Densitometry).

Γενική σύσταση πάντως είναι να μην αξιολογείται η χαμηλή οστική μάζα στις ανωτέρω κατηγορίες ασθενών μόνο από την μέτρηση οστικής πυκνότητας. Έτσι ένας ιατρός μπορεί να διαγνώσει ότι έχετε οστεοπόρωση αν έχετε παράγοντες που προδιαθέτουν για δευτεροπαθή οστεοπόρωση ακόμα και όταν το Z-score σας είναι εντός των φυσιολογικών ορίων και να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις ή ακόμα και να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή.

Επανάληψη της μέτρησης οστικής πυκνότητας. Τα άτομα ιδιαίτερα οι ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για οστεοπόρωση θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την μέτρηση οστικής πυκνότητας κάθε ένα με δύο έτη αν δυνατό στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο και σίγουρα στην ίδια περιοχή σώματος. Στην περίπτωση που η 2η μέτρηση αναδείξει επιδείνωση της απώλειας οστικής πυκνότητας, ο ιατρός σας θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση.

Εργαστηριακός έλεγχος που μπορεί να απαιτηθεί. Εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων μπορεί να αναγνωρίσουν πιθανές αιτίες που προκαλούν απώλεια οστικής μάζας σε κάθε άτομο και περίπτωση. Μερικές από τις εξετάσεις αυτές είναι :

  • Ασβέστιο (και φωσφόρου) αίματος
  • Συλλογή ούρων 24ώρου για μέτρηση ασβεστίου (και φωσφόρου)
  • Εξετάσεις για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα
  • Επίπεδα οιστρογόνων (και γενικά ορμονών φύλου)
  • 25-υδρόξυ-βιταμίνης D (υπολογισμός αποθεμάτων βιτ D στον οργανισμό)
  • Εξετάσεις Βιοχημικών δεικτών, όπως NTX και CTX

Ακτινογραφίες. Όταν η οστεοπόρωση οδηγήσει σε πολλαπλά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, η σπονδυλική στήλη χάνει ύψος και αλλοιώσεις του αναστήματος μπορεί να επέλθουν Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν νιώθουν πόνο από σπονδυλικά κατάγματα.

Ο ιατρός σας είναι πιθανό να ζητήσει ακτινογραφίες στη σπονδυλική στήλη αν :

> Χάσατε ύψος το τελευταίο έτος

> Έχετε παραμόρφωση στην σπονδυλική στήλη και κυρίως κύφωση

> Αναπτύξετε άλγος στην πλάτη (οσφυϊκή ή θωρακική μοίρα σπονδ.στήλης)

Οι ακτινογραφίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται για την διάγνωση της οστεοπόρωσης, διότι στην κλασική ακτινολογική μέθοδο η οστεοπόρωση είναι εμφανής όταν έχει χαθεί ήδη 25-40% της οστικής πυκνότητας.

http://www.eemmo.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.