Το ωάριο και η φυσιολογική γονιμοποίηση.

Facebooktwitterpinterest

Όταν γεννηθεί μια γυναίκα, έχει συνήθως περίπου 400.000 ωάρια στις ωοθήκες της. Το ωάριο είναι το μεγαλύτερο κύτταρο στον άνθρωπο. Όταν το κορίτσι φθάσει στην εφηβεία αρχίζει να έχει ωορρηξία, δηλαδή μία φορά τον μήνα ορισμένα ωάρια ωριμάζουν και ένα από αυτά απελευθερώνεται από την ωοθήκη.

Το ωάριο κάνει ένα ταξίδι από την ωοθήκη έως τη μήτρα με τη βοήθεια συσπάσεων των μυών, αλλά και με τη βοήθεια κυττάρων που υπάρχουν στο τέλος της σάλπιγγας, μοιάζουν με τριχοειδή μαστίγια και δημιουργούν ένα ρεύμα κατά την κίνησή τους.

Το ωάριο, κινείται και χρειάζεται περίπου 4 μέρες για να φθάσει στη μήτρα.

Το ωάριο και η φυσιολογική γονιμοποίηση.

Τα σπερματοζωάρια από τον κόλπο περνούν μέσω του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα και μετά στις σάλπιγγες. Εκεί  συναντούν  το  ωάριο και μπορεί να  γίνει η γονιμοποίηση (εάν όλοι οι  παράγοντες  είναι  φυσιολογικοί, όπως  η ποιότητα του  ωαρίου, η κινητικότητα  και  ποιότητα  του  σπερματοζωαρίου, η  διαβατότητα και  λειτουργικότητα  της  σάλπιγγας κλπ). Από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια της  εκσπερμάτισης, λίγες εκατοντάδες  θεωρείται πως φθάνουν με  επιτυχία  στο σημείο της γονιμοποίησης.

Εάν  γίνει  εξωσωματική  γονιμοποίηση ( IVF) ή μικρογονιμοποίηση (ΙCSI), το στάδιο  της  ένωσης του  ωαρίου  με  το  σπερματοζωάριο  γίνεται  στο  εργαστηριακό  τρυβλίο.

Εάν πραγματοποιηθεί η γονιμοποίηση με επιτυχία, το γονιμοποιημένο ωάριο, που είναι πιά έμβρυο, αρχίζει τις  διαιρέσεις  και  το  ταξίδι  του  προς τη μήτρα. Όταν  φτάνει  στην  ενδομητρική  κοιλότητα είναι  στο στάδιο της βλαστοκύστης ( πάνω  απο  120 κύτταρα).

Αν το ωάριο μετά την απελευθέρωσή του δεν γονιμοποιηθεί μέσα σε 12-48 ώρες, αποσυντίθεται.

 

 

 

 

 

Ελένη Κοντογιάννη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.