Ανευρύσματα της Κοιλιακής Αορτής

Facebooktwitterpinterest

Κάθε χρόνο, σε περίπου 200.00 νέους ασθενείς παγκοσμίως, διαγιγνώσκεται Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής (ΑΚΑ). Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό 80% στο θάνατο. Σημερινά στοιχεία τεκμηριώνουν ότι η ανίχνευση με υπερηχογράφημα (Triplex) ενός Ανευρύσματος οδηγεί σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας των ανδρών ηλικίας 65 έως 79 ετών λόγω ρήξης ανευρύσματος. Για τις γυναίκες χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να τεκμηριωθεί το γεγονός αυτό.

Υπολογίζεται ότι από 5% έως 10% των ανδρών ηλικίας 65 έως 79 ετών, έχουν Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Στις γυναίκες η συχνότητα αορτικών ανευρυσμάτων είναι μικρότερη.

 

Τι είναι η κοιλιακή αορτή;

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία η οποία μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς όλα τα σημεία του σώματος. Η κοιλιακή αορτή είναι το τμήμα της αορτής που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα.

 

Τι είναι το Ανεύρυσμα της Κοιλιακής Αορτής;

To Ανεύρυσμα της Κοιλιακής Αορτής είναι η μόνιμη εντοπισμένη διάταση της κοιλιακής αορτής. Σε πολλές περιπτώσεις  υπάρχει κίνδυνος ρήξης αυτής (σχίσιμο), κατάσταση η οποία οδηγεί σε ποσοστό 80% στο θάνατο.

 

    ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όταν το μέγεθος του ανευρύσματος είναι μεγάλο ή αυτό αυξάνει σε διάμετρο, τότε απαιτείται θεραπεία.

Ο αγγειοχειρουργός εκτιμά τον κατάλληλο χρόνο της απαιτούμενης χειρουργικής θεραπείας και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα Ανεύρυσμα τη Κοιλιακής Αορτής με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή ενδαγγειακά.

 

Α)Ανοιχτή Χειρουργική Επέμβαση

Διαδικασία: Με τομή στην κοιλιακή χώρα, η ανευρυσματική αορτή αντικαθιστάται με συνθετικό μόσχευμα.

Αναισθησία: Γενική

Διάρκεια Χειρουργείου:  2-4 ώρες

Νοσηλεία μετά το χειρουργείο:5-7 μέρες (οι πρώτες 24 ώρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας)

Αποκατάσταση: 1 μήνας

 

Είναι μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση, την οποία δεν είναι σε θέση να υποστούν όλοι οι ασθενείς και συνεπώς ο αγγειοχειρουργός πρέπει να ενημερώνει για τις τυχόν επιπλοκές της επέμβασης, ανάλογα και με τη γενική κατάσταση του ασθενή.

 

Β) Ενδαγγειακή Θεραπεία

Διαδικασία: Με μικρές τομές στις μηροβουβωνικές χώρες, τοποθέτηση ενδοαυλικά (χωρίς χειρουργική επέμβαση) μοσχεύματος stent, το οποίο στηρίζεται σε μεταλλικό σκελετό.

Αναισθησία: Τοπική, περιοχική ή γενική

Διάρκεια επέμβασης: 1-2 ώρες

Νοσηλεία μετά την επέμβαση: 2-3 ημέρες

Αποκατάσταση: Άμεση

 

Κατά τη μέθοδο αυτή υπάρχει σαφώς λιγότερη επιβάρυνση του ασθενή από τη χειρουργική μέθοδο. Δεν είναι κάθε ασθενής με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής υποψήφιος για ενδαγγειακή προσπέλαση. Ο αγγειοχειρουργός μπορεί να σας ενημερώσει αν είστε υποψήφιος ή όχι.

 

 

 

 

 

Παναγιώτης Λάτσιος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.