Ανιούσα Υπερηχογραφική Κυστεογραφία(Voiding urosonography-VUS)

Υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης Facebooktwitterpinterest

Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΥΠ) διαπιστώνεται στο 1% όλων των παιδιών και στο 30-50% αυτών με λοίμωξη του ουροποιητικού. Αποτελεί την κύρια αιτία πυελονεφρίτιδας, υπέρτασης και χρόνιας νεφρικής νόσου στην παιδική ηλικία.

Η ανιούσα υπερηχογραφική κυστεογραφία (Voiding urosonography-VUS) είναι πλέον αναγνωρισμένη ως ασφαλής και πρακτική μέθοδος ανάδειξης και παρακολούθησης της ΚΟΥΠ με την ίδια και πολλές φορές μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια από την κλασσική και την ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία. Σημαντικό είναι ότι η διαγνωστική αυτή μέθοδος στερείται ιοντίζουσας ακτινοβολίας, γεγονός που την καθιστά εύχρηστη από τεχνικής άποψης και ασφαλή για το παιδί.

Η υπερηχογραφική κυστεογραφία εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα τα τελευταία 15 έτη. Πλήθος αναφορών στη διεθνή βιβλιογραφία την αναδεικνύουν ως αξιόπιστη και ευαίσθητη μέθοδο που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υποκαταστήσει τις κλασσικές μεθόδους (ακτινοσκοπική και ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία).

Η εξέταση πραγματοποιείται με καθετηριασμό της ουροδόχου κύστης και εισαγωγή σκιαγραφικής ουσίας υπερήχων και φυσιολογικού ορού δια του καθετήρα.

Τα σκιαγραφικά 2ης γενεάς που χρησιμοποιούνται περιέχουν φυσαλίδες εξαφθοριούχου θείου. Είναι ασφαλή στην ενδοκυστική τους χορήγηση και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες κατά την πολυετή τους χορήγηση στην υπερηχογραφική κυστεογραφία.

Κατά τη φάση πλήρωσης της κύστης σε ύπτια θέση ελέγχονται η ουροδόχος κύστη και οι ουρητήρες ,ενώ οι νεφροί ελέγχονται σε πρηνή θέση εναλλάξ τόσο κατά τη διάρκεια της πλήρωσης, όσο και κατά την ούρηση. Κατά την ούρηση, σε ύπτια θέση ,εξετάζεται η ουρήθρα σε επιμήκη προβολή.

Η διαπίστωση ΚΟΥΠ συνίσταται στην ανίχνευση μικροφυσαλίδων στη νεφρική πύελο ή τους ουρητήρες.

Η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στις τεχνικές υπερηχογραφικής απεικόνισης και τα εξειδικευμένα λογισμικά (Coded Contrast) που έχουμε στη διάθεσή μας αυξάνουν περισσότερο την αξιοπιστία της μεθόδου και αναδεικνύουν ευκρινέστερα την παρουσία ΚΟΥΠ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρετή Χαρισιάδη-Κάτσενου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.