Ψυχοθεραπεία.

Facebooktwitterpinterest

Η ψυχοθεραπεία είναι μια πρόκληση. Mια κλήση που μένει αναπάντητη για πολύ καιρό μέχρις ότου ο εν δυνάμει θεραπευόμενος θελήσει να απαντήσει και να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι αυτογνωσίας.
Μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου για μια πορεία που θα εκτελέσουν μαζί μέχρι τέλους με προορισμό από το σκοτάδι στο φως όπου παρελθόν, παρόν και μέλλον είναι μια ευθεία γραμμή.

Η Ψυχοθεραπεία μπορεί να οριστεί ως η επανορθωτική επούλωση τραυμάτων μέσω του μετασχηματισμού εμπειριών στο εδώ και τώρα.Μια διαδικασία σχεσιακής αναδόμησης που λαμβάνει χώρα μεταξύ θεραπευτη-θεραπευόμενου λειτουργώντας ο ένας σαν καθρέφτης του άλλου με στόχο την ανακούφιση από δύσκολα συναισθήματα και διαχείρηση μαθημένων εδραιωμένων συμπεριφορών που αυτά δημιουργούν.

Η επούλωση είναι μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα εφ’όρου ζωής. Στόχος η μετάβαση από την άγνοια στη γνώση και ο μετασχηματισμός των τραυμάτων με αγάπη, συγχώρεση, συμπόνοια, και σοφία.
Η ψυχοθεραπευτική δουλειά γίνεται δανειζόμενη τεχνικές από το Γνωσιακό Αναλυτικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας το οποίο είναι ένα βαθιά σχεσιακό μοντέλο, συνθετικό, συνδυάζοντας το ψυχοδυναμικό υπόβαθρο με τις γνωσιακές τεχνικές. Για να λειτουργήσει δε στέκεται σε τεχνικές και στην επιφανειακή ψυχοπαθολογία του εκάστοτε θεραπευόμενου. Εν αντιθέσει, προωθεί την πεμπτουσία της ψυχοθεραπειας που είναι η σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου. Διευκολύνει τη λεκτικοποίηση όσων εκτυλίσσονται συνειδητά αλλά και ασυνείδητα στην εδώ και τώρα σχέση αλλά επεξηγεί και πως οι εμπειρίες έξω από το θεραπευτικό δωμάτιο επαναλαμβάνονται με μαθηματική ακρίβεια μέσα σε αυτό.

Η ψυχοθεραπεία πραγματοποιείται κυρίως ατομικά αλλά και δυαδικά, στο πλαίσιο του ζευγαριού και μπορεί να βοηθήσει στα εξής:

  • Διάγνωση ψυχοπαθολογίας κατόπιν χρήσης ψυχομετρικών εργαλείων
  • Θεραπεία διαταραχών διάθεσης (αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες, καταναγκασμοί, έμμονες ιδέες)
  • Υποστηρικτική ψυχοθεραπεία ατόμων με προβλήματα υγείας (πρόσφατη διάγνωση, χρόνια προβλήματα υγείας)
  • Θεραπεία διαταραχών διατροφής (νευρική ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία).
  • Ψυχοθεραπεία ατόμων με εξαρτήσεις (αλκοολισμός, χρήση ουσιών, ιντερνετ, τυχερά παιχνίδια, σεξ)
  • Ψυχοσωματικές διαταραχές
  • Θέματα σεξουαλικής εκπαίδευσης και σεξουαλικού προσανατολισμού σε παιδιά-εφήβους και τις οικογενειές τους
  • Ψυχοσεξουαλικά προβλήματα
  • Ομαλή μετάβαση ατόμου σε διάφορες φάσεις της σεξουαλικής ζωής (εφηβεία, ενηλικίωση, εμμηνόπαυση)
  • Διαχείρηση/Ανακούφιση πένθους και απωλειών

 

 

 

 

 

 

 

Σμαρούλα Κυριαζίδη

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.