Θόρυβος και επιπτώσεις στην ακοή!

Facebooktwitterpinterest
Οι σημαντικότερες επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία του γενικού πληθυσμού είναι η απώλεια ακοής, η παρεμπόδιση συνομιλίας και επικοινωνίας, οι επιπτώσεις στον ύπνο, οι επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα και την ψυχολογία, οι επιπτώσεις στην κοινωνική συμπεριφορά, την απόδοση, την παραγωγικότητα κλπ.
Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του θορύβου (ένταση, συχνότητα), και τον χρόνο της έκθεσης στον συγκεκριμένο θόρυβο.

Αποτελεί μια πολύ συνηθισμένη εμπειρία στους περισσότερους ανθρώπους ο παροδικός ακουστικός τραυματισμός ή η μείωση της ακοής μετά από έκθεση σε έντονο θόρυβο. Η ήπια βαρηκοΐα ή οι εμβοές που μπορεί να προκληθούν από ένα οξύ ακουστικό τραυματισμό, συνήθως υποχωρούν. Ο επαναλαμβανόμενος όμως τέτοιος τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες με αποτέλεσμα συνήθως την εμφάνιση βαρηκοΐας .
Η βλάβη στην ακοή συνίσταται στην προοδευτική μείωση της ακοής που  συνοδεύεται συνήθως από εμβοές.
Βλάβη στην ακοή γενικά δεν εμφανίζεται για έκθεση ατόμου σε Leq <75 dB(A) (8ωρο). Δεν αναμένεται βλάβη στην ακοή για την πλειοψηφία των ατόμων που εκτίθενται σε περιβαλλοντικό θόρυβο Leq <70 dB(A) (24ωρο) ακόμα και αν εκτίθενται για όλη τη ζωή τους.

Η αντίληψη του λόγου μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τον θόρυβο. Πιο συγκεκριμένα για να είναι καταληπτή η ομιλία θα πρέπει να διαφέρει από το υπάρχοντα θόρυβο κατά 10 dB(A).
Η στάθμη συνήθους ομιλίας είναι 50 dB(A). Όταν ο θόρυβος στο περιβάλλον είναι μέχρι  55 dB(A) η αντίληψη του λόγου είναι αρκετά σαφής. Σε περιπτώσεις που το υπόβαθρο θορύβου είναι αυξημένο μπορεί να χρειαστεί οι συνομιλητές να πλησιάσουν μεταξύ τους , να αυξήσουν την ένταση της ομιλίας τους κλπ.
Η αντίληψη της ομιλίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρους διδασκαλίας, σε περιπτώσεις ατόμων με προβλήματα ακοής κλπ.

Η θεραπεία είναι προληπτική μιας και η βλάβη είναι μη αντιστρεπτή.

Περιορίζεται στην παροχή οδηγιών για την προφύλαξη της ακοής στους εργαζόμενους σε βιομηχανικό ή άλλο θορυβώδες  περιβάλλον και ιδιαίτερα σε χώρους όπου το επίπεδο του θορύβου ξεπερνά τα 90 dB.

Ο μέγιστος επιτρεπτός θόρυβος σε απροστάτευτα αυτιά είναι 115 dB για 15 λεπτά την ημέρα. Θόρυβος άνω των 140 dB δεν είναι επιτρεπτός.

Χρήση τουλιπίου βάμβακος στο αυτί μειώνει κατά 7 dB το θόρυβο.

Καλά τοποθετημένες ωτοασπίδες ή καλύπτρες μειώνουν το θόρυβο κατά 15-30 dB, ενώ ταυτόχρονη χρήση τους πετυχαίνει διπλάσια μείωση.

Φωτογραφία τριχωτών κυττάρων ( υπεύθυνων για την ακοή στο όργανο του Corti στον κοχλία) από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Αριστερά Φυσιολογικά, δεξιά κατεστραμμένα με συνέπεια βαρηκοΐα.

 

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Κατσένης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.