Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς ιατρούς δε γίνεται!

Κινητοποιήσεις για rebate και claw back Facebooktwitterpinterest

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο περιθώριο του Συνεδρίου Healthworld, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, Στ. Βαρδαρός, στις ΤΟ.Μ.Υ . έχουν τοποθετηθεί από την αρχική διαδικασία, 230 με 250 γιατροί, ενώ το επόμενο διάστημα “ενεργοποιούνται” 600 συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες οικογενειακοί ιατροί.

Συνολικά στις δημόσιες δομές , δηλαδή υπάρχουσες ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά (αγροτικά) Ιατρεία, υπάρχουν ήδη 3000 γιατροί, συμπλήρωσε ο κ. Βαρδαρός. Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ Κομοτηνής είχε αναφέρει ότι έχουν ήδη προσληφθεί 1.000 ιατροί και 2.000 νοσηλευτές στις ΤΟΜΥ. Χαρακτήρισε δε, δημιουργική λογιστική τα όσα αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ για 1.000 γιατρούς για 11 εκατομμύρια πολίτες. Ανέφερε επίσης ότι είναι έτοιμη η νέα σύμβαση για τους ειδικούς γιατρούς που θα συνδεθούν με την ΠΦΥ και η οποία, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο, είναι καλύτερη από την προηγούμενη!

Καλό ειναι να μπουν τα θέματα στην πραγματική τους διάσταση

  1. H ENI EOΠΥΥ υπήρξε μάλλον πολύ γενναιόδωρη στην εκτίμηση της για ύπαρξη σύμβασης με ανάληψη πληθυσμού ευθύνης από 1000 οικογενειακούς ιατρούς, όταν συμφωνα με τον ίδιο τον αναπληρωτή Γ.Γ. του Υπουργείου ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τους 250 από προσλήψεις στις ΤΟΜΥ. Εκτός αυτού, από τους 657 υποψήφιους στην προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ, οι 200 έχουν μηδενιστεί από την επιτροπή αξιολόγησης, καθώς δεν έχουν υποβάλει τα αντίστοιχα δικαιολογητικά !!! , τα οποία αναμένονται να κατατεθούν …
  2.  Ο κ. Βαρδαρός χρησιμοποιεί δημιουργική… αριθμητική καθώς λογαριάζει ως οικογενειακούς ιατρούς, τους υπάρχοντες Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων οι οποίοι έχουν σύμβαση ΕΣΥ, καλύπτοντας πάγιες τακτικές και εφημεριακές ανάγκες Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων. Οι ιατροί αυτοί βαπτίστηκαν με μία εγκύκλιο αιφνιδιαστικά “οικογενειακοί ιατροί” για την στελέχωση της νέας Π.Φ.Υ και των ΤΟ.Μ.Υ., σκοπεύοντας στην «ερήμωση» της υπαίθρου από διαθέσιμους ιατρούς, με υποχρεωτικές μετακινήσεις τους στον αστικό ιστό. Οι ιατροί αυτοί έχουν δηλώσει κατηγορηματική άρνηση στη μονομερή μεταβολή της σύμβασής τους.
  3.  Τέλος, για τις συμβάσεις των υπολοίπων ειδικών ιατρών οπου ο κ. Βαρδαρός αναφέρει πως η σύμβαση ειναι έτοιμη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέρριψε το σχέδιο των συμβάσεων αυτών σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου. Εάν όμως η δημιουργική ασάφεια του Υπουργείου Υγείας έχει καταλήξει σε τελικό πλάνο χωρίς τη συμμετοχή των ιατρών, μάλλον αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις από τους αγανακτισμένους και υγειονομικά ακάλυπτους πολίτες.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.