Ωχ.. γιατρέ, η μέση μου!

Facebooktwitterpinterest
Οσφυαλγία

Η οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στη μέση, ενώ συχνά συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλαδή επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης. Αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια μακροχρόνιας ανικανότητας για εργασίας στις δυτικές κοινωνίες.
Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική με συνηθέστερα τα “μηχανικά” αίτια, όπως είναι οι μυοσυνδεσμικές βλάβες, η δισκοκήλη και η σπονδυλική στένωση, ωστόσο μπορεί να ενοχοποιηθούν τα οστεοπορωτικά κατάγματα οσφυικών σπονδύλων, σπονδυλαρθρίτιδες, μικροβιακά νοσήματα και κακοήθειες.

Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα που στοχεύουν στην εξουδετέρωση των παραγόντων κινδύνου (λανθασμένος τρόπος καθίσματος και άρσης βάρους, παχυσαρκία, κάπνισμα) και θεραπευτικά μέσα όπως είναι η χορήγηση αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής, τοπικές εγχύσεις γλυκορτικοειδούς, ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της οσφύος, φυσικοθεραπεία και ορθοπαιδικοί κηδεμόνες. Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σε πολύ μικρό πσοοστό ασθενών (μικρότερο από 5%), συχνότερα σε περιπτώσεις δισκοκήλης και σπονδυλολίσθησης.

 

 

 

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Ράπτης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.