Η εγκυμοσύνη όταν έχετε διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Σε αυτή την ενότητα δε γίνεται λόγος για τον διαβήτη κύησης, τον τύπο δηλαδή διαβήτη που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η απόκτηση ενός μωρού είναι μεγάλη απόφαση για τη ζωή του καθενός. Και στην περίπτωση που έχετε διαβήτη, αυτή η απόφαση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές γυναίκες με διαβήτη, ολοκληρώνουν με επιτυχία την εγκυμοσύνη τους και φέρνουν στον κόσμο υγιή μωρά. Όμως χρειάζεται πολύ σωστός σχεδιασμός, ιδιαίτερη φροντίδα και αφοσίωση.
Πριν τη σύλληψη.

Πολλά μπορείτε να κάνετε πριν συλλάβετε για να δώσετε στο μωρό σας το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα ύπαρξης. Κατ΄αρχήν φροντίστε να έχετε σωστό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης αίματος.
Οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, κατά τις οποίες το μωρό σας αρχίζει να σχηματίζεται είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αυξάνεται κατά πολύ τις πιθανότητες να έχετε ένα υγιές μωρό, αν ελέγχετε σωστά τα επίπεδα γλυκόζης σας, τόσο πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
Αν ρυθμίζετε το διαβήτη σας με ινσουλίνη είναι πιθανό να χρειαστεί να αυξήσετε τη δόση ή τον αριθμό των εγχύσεων της ινσουλίνης ή πιθανόν να χρειαστείτε τη χρήση μιας αντλίας ινσουλίνης.
Σε ότι αφορά στις γυναίκες με διαβήτη Τύπο 2, ίσως χρειασθεί αλλαγή θεραπείας τους πριν μείνουν έγκυες. Αν ακολουθείτε και άλλη αγωγή – για τη ρύθμιση της πίεσης για παράδειγμα- είναι καλό να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Πιθανό κάποιες αγωγές να μην ενδείκνυνται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να χρειασθεί να πάρετε φυλλικό οξύ κατά την εγκυμοσύνη σας. Αυτό βοηθάει στην πρόληψη προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη του μωρού σας. Κάποιες φορές συστήνεται πριν τη σύλληψη οι γυναίκες να παίρνουν φυλλικό οξύ, αλλά οι γυναίκες με διαβήτη ίσως χρειασθεί να παίρνουν μεγαλύτερη δόση, η οποία φυσικά καθορίζεται από το γιατρό. Συνήθως συστήνεται να παίρνετε φυλλικό οξύ 12 εβδομάδες πριν τη σύλληψη και κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης. Καλό θα είναι να κάνετε έλεγχο στα μάτια σας πριν την εγκυμοσύνη. Υπάρχει περίπτωση η εγκυμοσύνη να επιφέρει μεγαλύτερη πίεση στα μικρά αγγεία των ματιών. Ίσως θα πρέπει να ελέγχετε τα νεφρά σας, με απλή εξέταση ούρων, τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά το πρώτο τρίμηνο. Στην περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά, χρειάζεται επιπλέον έλεγχος για να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του μωρού σας. Όλες οι οδηγίες που δίνονται σε γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ισχύουν εξίσου και στη δική σας περίπτωση. Το κάπνισμα δε βλάπτει μόνο εσάς, αλλά και το μωρό σας.
Έτσι αν δεν έχετε καταφέρει ακόμα να διακόψετε το κάπνισμα, αυτό μπορεί να σας δώσει ένα καλό κίνητρο για να το κάνετε. Επιπλέον χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία για να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Η υγιεινή διατροφή βοηθάει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας.
Τέλος το αλκοόλ σε συστήνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για αυτό προσπαθήστε να ελαττώσετε ή να σταματήσετε εντελώς το αλκοόλ πριν τη σύλληψη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να κάνετε πιο εντατικό έλεγχο στα επίπεδα γλυκόζης αίματός σας. Αυτό σημαίνει τακτικές μετρήσεις αίματος συχνά, τέσσερις έως οκτώ φορές την ημέρα, πριν και μετά τα γεύματα σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Εκείνος θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη θεραπεία σας, ώστε να έχετε τα σωστά επίπεδα. Στην αρχή είναι πιθανό να χρειασθείτε ελαφρώς λιγότερη ινσουλίνη, αλλά καθώς θα προχωράει η εγκυμοσύνη σας, ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξάνετε τις δόσεις. Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, να μη χάνετε κανένα ραντεβού με το γιατρό σας. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι για την υγεία του μωρού σας.

Υψηλή και χαμηλή γλυκόζη αίματος.

Η υψηλή γλυκόζη αίματος και κυρίως η κετοοξέωση, ενδεχομένως να βλάψουν το αγέννητο μωρό σας. Σιγουρευτείτε ότι ξέρετε πώς να μετράτε τις κετόνες και τι πρέπει να κάνετε αν τα επίπεδα ανεβούν. Επειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης αίματος ενδεχομένως να είναι πιο εντατικός, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίζετε περισσότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικές γυναίκες επισημαίνουν ότι αντιλαμβάνονται λιγότερο τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι καλό θα είναι να κάνετε τακτικές μετρήσεις και να σιγουρευτείτε ότι ο σύντροφός σας, ξέρει πώς να χειριστεί μια ενδεχόμενη υπογλυκαιμία στην περίπτωση που συμβεί κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο τοκετός.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, εσείς και το μωρό σας, πρέπει να παρακολουθείστε πολύ προσεκτικά. Μπορεί να χρειασθεί να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας λίγο νωρίτερα.
Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο διαβήτης σας θα ελέγχεται με ενδοφλέβιο ορό ινσουλίνης και γλυκόζης και έτσι δε θα υπάρχει φόβος για υπογλυκαιμία. Μερικές φορές τα μωρά των γυναικών με διαβήτη, έχουν υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννα και η ιατρική ομάδα επιβλέπει προσεκτικά το μωρό, κυρίως κατά τις πρώτες ώρες. Μετά τη γέννηση του μωρού σας, το πιθανότερο είναι να ξαναγυρίσετε στην κανονική δοσολογία της ινσουλίνης σας. Αν πριν την εγκυμοσύνη κάνατε διαχείριση του διαβήτη σας με χάπια, μάλλον θα επιστρέψετε σε αυτό τον τύπο της θεραπείας.

 

 

 

 

 

 

 

Γρηγόρης Ευφραιμίδης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.