Ακμή

Facebooktwitterpinterest

Η ακμή είναι μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρόκειται για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού. Η ακμή παρατηρείται συχνότερα στην εφηβεία και είναι βαρύτερη στα αγόρια.

Ποιές είναι οι μορφές της ακμής;
Η ακμή εκδηλώνεται με φαγέσωρες (φαγεσωρική), βλατιδοφλύκταινες (βλατιδοφλυκταινώδης) ή οζίδια και κύστεις ( οζιδιακή και κυστική ακμή). Σπανιότερα εμφανίζεται ακμή στην ενήλικη γυναίκα καθώς και κεραυνοβόλος ακμή με οξεία έναρξη βαριάς κυστικής ακμής.

Ποιά είναι η παθογένεια της ακμής;

Η ακμή προκύπτει από μια διαταραχή της κερατινοποιήσης των τριχικών θυλάκων κατά την οποία το κερατινώδες υλικό γίνεται πυκνότερο και αποφράσσει την έκκριση του σμήγματος. Η διαταραχή αυτή σε συνδυασμό με την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων ) καθώς και μικροβίων (propionibacterium acnes), σε άτομα με κατάλληλο γενετικό υπόστρωμα, οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος, άσηπτη φλεγμονή και σαν επακόλουθο απόφραξη του τριχικού θυλάκου με σμήγμα.

Επηρεάζεται η ακμή απο εξωτερικούς παράγοντες;
Η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί από το stress καθώς και από εδοκρινολογικές διαταραχές ή κατά την εμμηνορρυσία. Φάρμακα όπως η κορτιζόνη προκαλούν επίσης παρόξυνση. Ωστόσο, η ακμή δεν προκαλείται από την κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών όπως συχνά πιστεύουν οι ασθενεις.

Ποιές είναι οι θεραπείες της ακμής;
Ανάλογα με την κλινική εικόνα και φυσικά την ηλικία η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπική ή και συστηματική θεραπεία. Οι τοπικές θεραπείες της ακμής περιλαμβάνουν τοπικά ρετινοειδή, την γέλη του υπεροξειδίου του βενζολίου, τοπικά αντιβιοτικά. Οι συστηματικές θεραπείες περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά ή την ισοτρετινοίνη.

Είναι επικίνδυνη η χρήση ισοτρετινοίνης;

Η χορήγηση ισοτρετινοίνης από το στόμα σε βαριά κυστική ακμή έχει άριστα αποτελέσματα. Λανθασμένα οι περισσότεροι γονείς φοβούνται όταν ακούνε ότι είναι απαραίτητη η χορήγηση της στο παιδί τους. Η χρήση της είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον ο ιατρός σας γνωρίζει πολύ καλά τις οδηγίες του φαρμάκου, κάνει τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και παρακολουθεί τον ασθενή κάθε μήνα.

Συνδυαστικές θεραπείες;

Παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή ο ιατρός σας θα σας συστήσει ένα ειδικό σαπούνι καθαρισμού του δέρματος και πιθανόν και κάποια καλλυντική κρέμα.
Σε αρκετές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους προκειμένου να απομακρυνθεί το σμήγμα. Αυτό θα το κρίνει ο ιατρός σας ο οποίος θα σας ενημερώσει για το εάν και πότε θα ήταν σωστό να γίνει. Εξαιρετική ανταπόκριση υπάρχει σε ασθενείς με φαγεσωρική ακμή με την εφαρμογή του mask peel.
Πρόκειται για ένα χημικό πήλινγκ γλυκολικού οξέος το οποίο έχει την ιδιότητα να απομακρύνει το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα με άριστα αποτελέσματα ειδικά σε ασθενεις που δεν επιθυμούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή.

Σε περίπτωση εμφάνισης ουλών ακμής ποιά είναι η θεραπεία;

Το fraxel laser είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία των ουλών ακμής τόσο των πρόσφατων όσο και των παλιών. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες θεραπείες όπως το dermapen ή το χημικό πήλινγκ με TCA, Cosmo peel. Ο δερματολόγος σας θα σας ενημερώσει σχετικά με το ποιά θεραπεία ή συνδυασμός θεραπειών είναι ιδανικός για την δική σας περίπτωση.

 

 

 

 

 

 

 

Αναστασία Τζούμα

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.