Νόσος Graves’: Ύφεση και υποτροπή

Facebooktwitterpinterest

Όλους σχεδόν τους ασθενείς με νόσο Graves’ τους απασχολεί το θέμα της μακροχρόνιας ύφεσης της νόσου. ‘Ενα ποσοτό 30% των ασθενών που έχουν νόσο Graves’ και λαμβάνουν αντιθυρεοειδικά φάρμακα θα εμφανίσουν μακροχρόνια ύφεση των συμπτωμάτων τους. Δεν είναι βέβαιο αν τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα έχουν συμμετοχή στην ύφεση ή απλά ελέγχουν τον υπερθυρεοειδισμό έως ότου η ύφεση να εμφανιστεί αυτόματα.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιοί ασθενείς θα εμφανίσουν ύφεση και ποιοί όχι. Παρόλα αυτά έχουν βρεθεί ορισμένοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ύφεση.

Πιο πιθανό να εμφανίσουν ύφεση έχουν όσοι:

– δεν έχουν παρουσία αντισωμάτων έναντι των υποδοχέων της TSH

– παρουσιάζουν εξαφάνιση των αντισμάτων έναντι των υποδοχέων TSH κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιθυρεοειδικά φάρμακα (70% πιθανότητα ύφεσης)

– οι γυναίκες (σε σχέση με τους άντρες)

– όσοι έχουν ήπιο υπερθυρεοειδισμό (σε αντίθεση με μέτριο και σοβαρό υπερθυρεοειδισμό)

– όσοι έχουν μικρή βρογχοκήλη ή όσων η βρογχοκήλη μειώνεται κατά τη διάρκιεα της θεραπείας

– οι άνω των 40 ετών

– όσοι έχουν ψηλά επίπεδα αντισωμάτων ένατι της ΤΡΟ (antiTPO)

Η δόση των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων δεν φαίνεται να παίζει ρόλο στην ύφεση.

Δεν υπάρχει ως σήμερα αξιόπιστος τρόπος πρόβλεψης των ασθενών που θα εμφανίσουν μια πιθανή υποτροπή της νόσου Graves’ μετά τη διακοπή των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων. Για το λόγο αυτό και η διακοπή γίνεται εμπειρικά μετά από 1-2 χρόνια από την έναρξη της αγωγής με τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα και χρειάζεται έλεγχος των ορμονών σε διάστημα 2-3 εβδομάδων και αργότερα κάθε 6 μήνες περίπου.

Υποτροπή θα υποψιαστούμε όταν τα επίπεδα της TSH αρχίζουν να πέφτουν. Η υποτροπή μπορεί να συμβεί μέσα σε 10 μέρες από τη διακοπή των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων αλλά μπορεί και να πάρει αρκετά χρόνια για να εμφανιστεί. Σαν γενικό κανόνα μπορούμε να πούμε ότι αν τα επίπεδα των Τ3, Τ4 και TSH παραμείνουν φυσιολογικά 6 μήνες μετά τη διακοπή των αντιθυρεοειδικών φαρμάκων η πρόγνωση είναι καλή και μόνο το 8-10% αυτών των ασθενών παρουσιάζει υποτροπή.

 

 

 

 

 

 

 

Γρηγόρης Ευφραιμίδης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.