Πολύποδες της Μήτρας: Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Πολύποδες ενδομητρίου Facebooktwitterpinterest

Οι πολύποδες της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται από το βλεννογόνο που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή  το ενδομήτριο. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από λίγα χιλιοστά, μέχρι μερικά εκατοστά.

Συμφύονται με το ενδομήτριο είτε δια μέσου ενός μίσχου, είτε με μια πιο ευρεία βάση.

Συνήθως βρίσκονται στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας, μερικές φορές όμως οι μισχωτοί πολύποδες που τυγχάνει να έχουν πολύ μακρύ μίσχο, μπορεί να βγουν δια μέσω του τραχήλου και εκτός μήτρας, στον κόλπο.

ΑΙΤΙΑ 

Τα αίτια εμφάνισης των πολυπόδων δεν είναι ακόμα γνωστά. Υπάρχουν όμως μελέτες που υποθέτουν ότι η δημιουργία τους μπορεί να οφείλεται ή σε ορμονικούς παράγοντες (οιστρογόνα) ή σε σηπτικές ή άσηπτες φλεγμονές.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ακανόνιστοι καταμήνιοι κύκλοι (η  περίοδος έρχεται πιο πριν ή πιο μετά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες)

Αύξηση της ποσότητας του αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου

Εμφάνιση σταγονοειδούς αιμόρροιας στα μέσα της περιόδου (spotting)

Εάν η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, παρουσία κολπικής αιμόρροιας

Επώδυνη περίοδος (δυσμηνόρροια)

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία)

Υπογονιμότητα

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ύπαρξη ενός πολύποδα στη γονιμότητα της γυναίκας. Ο πολύποδας μπορεί να επιδρά ως φυσικό ενδομητρικό σπείραμα (spiral) και να εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην ενδομητρική κοιλότητα ή να βρίσκεται κοντά στα σαλπιγγικά στόμια εμποδίζοντας το σπέρμα να ταξιδέψει στο εσωτερικό της σάλπιγγας για να συναντήσει το ωάριο. Με τον ίδιο τρόπο, εάν βρίσκεται  στη είσοδο του τραχήλου της μήτρας εμποδίζει το  σπερματοζωάριο να εισέλθει στην κοιλότητα της μήτρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν πολύποδα, μετά την αφαίρεσή του οι πιθανότητες εγκυμοσύνης διπλασιάστηκαν.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ

Ηλικία 40-50 ετών

Παχυσαρκία

Λήψη αντιοιστρογονικών φαρμάκων (tamoxifen)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία του πολύποδα είναι πάντα χειρουργική και γίνεται με δυο τρόπους.

Ο ένας είναι η απόξεση του ενδομητρίου και ο άλλος είναι η επεμβατική υστεροσκόπηση.

Η  επεμβατική υστεροσκόπηση επιλέγεται τελευταία από τους περισσότερους γυναικολόγους γιατί είναι πιο ακριβής, λιγότερο τραυματική, πιο λεπτομερής και σχεδόν καθόλου αιμορραγική. Μια λεπτή συσκευή διαμέτρου 5 χιλιοστών που φέρει στη κορυφή της μια κάμερα εισέρχεται δια μέσω του αυλού του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, εντοπίζει τον πολύποδα και με τη χρήση ενός μικρού ψαλιδιού τον αφαιρεί από το τοίχωμα της μήτρας.

 

 

 

 

 

 

 

Θωμάς Παπαγεωργίου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.