Ρευματικά νοσήματα

Facebooktwitterpinterest

Ακούμε συχνά τους ηλικιωμένους να παραπονούνται ότι έχουν «ρευματισμούς». Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτοί αφορούν ασθένειες των αρθρώσεων που προκαλούν πόνο και δυσκαμψία και οδηγούν σε περιορισμό της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής. Θέλοντας να συμβάλω στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτά τα  νοσήματα.

Όπως σημειώνει ο εξαίρετος Καθηγητής της Ιατρικής σχολής Αθηνών καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν στην Ελλάδα από ρευματικά νοσήματα. Δυστυχώς η θεραπεία καθυστερεί περίπου ένα χρόνο γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην υγεία των ασθενών.

Υπάρχουν 80 περίπου ρευματικά νοσήματα που προσβάλουν το μυοσκελετικό σύστημα αλλά και τα εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, πεπτικό, εγκέφαλος, νεφροί,  οφθαλμοί, αιμοφόρα αγγεία). Κάποια από αυτά οφείλονται σε φθορά του οργανισμού λόγω του προχωρημένου της ηλικίας και ονομάζονται εκφυλιστικά (οστεοαρθρίτιδα, σπονδυλο-αρθροπάθεια).

Άλλα, που είναι και πιο επικίνδυνα, οφείλονται σε αυτοανοσία και λέγονται αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα. Τι συμβαίνει δηλαδή? Φυσιολογικά όταν στον οργανισμό εισέλθει ένας ιός ή ένα μικρόβιο, το ανοσοποιητικό σύστημα δηλαδή η άμυνα του οργανισμού ενεργοποιείται για να το εξουδετερώσει. Για λόγους που δεν γνωρίζουμε τα λευκά αιμοσφαίρια αναγνωρίζουν ως ξένα τα κύτταρα του ίδιου του οργανισμού και έτσι αρχίζουν σιγά σιγά να τα «πολεμούνε». Το όργανο που αναγνωρίζεται σαν ξένο από το «τρελλαμένο» ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να υπολειτουργεί και τότε εκδηλώνεται η ασθένεια.

 

Μερικά από τα πιο γνωστά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα είναι η Ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης Λύκος, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, το σκληρόδερμα,  η ψωριασική αρθρίτιδα, το σύνδρομο Σιόγκρεν και οι αγγειϊτιδες δηλαδή οι φλεγμονές των αρτηριών. Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθώ λεπτομερώς σε κάποια από αυτά.

 

Τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα είναι συχνότερα στις γυναίκες γιατί προφανώς σχετίζονται με τα οιστρογόνα, τις γυναικείες ορμόνες του φύλου. Επίσης πολύ συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν έντονο άγχος ή /και κατάθλιψη.
Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού από τον γιατρό. Επιβεβαιώνεται με μέτρηση των αντισωμάτων στο αίμα του ασθενούς.

 

Τα εκφυλιστικά ρευματικά νοσήματα που εμφανίζονται σε πιο μεγάλες ηλικίες αντιμετωπίζονται με παυσίπονα, ανάπαυση και φυσικοθεραπεία. Τα ζεστά μπάνια ανακουφίζουν γιατί διακόπτουν τον σπασμό των μυών και έτσι ο πόνος μειώνεται. Στα αυτοάνοσα νοσήματα διαθέτουμε πολλά φάρμακα και παράγονται συνεχώς νέα.
Κομβικό σημείο είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας.
Έτσι δεν καταστρέφονται οι αρθρώσεις και τα εσωτερικά όργανα διατηρούν τη λειτουργικότητα τους.
Τα σύγχρονα φάρμακα ονομάζονται βιολογικά γιατί δεν παρασκευάζονται στο χημικό εργαστήριο από χημικά στοιχεία αλλά από ζωντανά κύτταρα.
Η θεραπεία έχει υψηλό κόστος αλλά το σύστημα υγείας κάνει απόσβεση των χρημάτων γιατί με αυτά ξοδεύει λιγότερα σε αναρρωτικές άδειες, αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα, ορθοπεδικά χειρουργεία και φυσικοθεραπείες.

Οι βιολογικές θεραπείες δεν χορηγούνται τυφλά αλλά σε συγκεκριμένους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε πιο ήπιες και λιγότερο τοξικές θεραπείες. Είναι ΦΑΡΜΑΚΑ και γι αυτό πρέπει να χορηγούνται με φειδώ και σύνεση.

 

Ο κατάλληλος γιατρός για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων είναι ο Ρευματολόγος.
Στη χώρα μας έχουμε καλούς Ρευματολόγους.
Ο καθηγητής Μουτσόπουλος τη δεκαετία του ’80 που ήρθε στην Ελλάδα ανέκοψε τα καραβάνια ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα που κατευθύνονταν στην Αμερική.
Συνέβαλε και συμβάλει στην ιατρική έρευνα των ρευματικών νοσημάτων και στην άριστη ιατρική εκπαίδευση τόσο των Παθολόγων όσο και των Ρευματολόγων. Υπάρχουν πολλοί άξιοι συνεχιστές του έργου του.

 

Συμπερασματικά, τα ρευματικά νοσήματα είναι επώδυνα και μερικές φορές επικίνδυνα για τη ζωή.
Ενημερώστε τον οικογενειακό σας γιατρό που θα ακούσει το πρόβλημα σας, θα σας εξετάσει και θα σας υποδείξει τις κατάλληλες εξετάσεις. Αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε πιο ειδικό γιατρό. Οι σύγχρονες θεραπείες είναι αποτελεσματικές και ελπιδοφόρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Καλατζής

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.