Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Facebooktwitterpinterest

Η κατάθλιψη και το άγχος των Χριστουγέννων είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Συνήθως τα προβλήματα ξεκινάνε από το γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις τις ημέρες αυτές και προσδοκίες για το πώς πρέπει να περάσει κάποιος τις γιορτές. Υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό, κάτι πολύ ιδιαίτερο, και όταν κάνουμε κάτι πιο απλό και ίσως και συνηθισμένο, τότε απογοητευόμαστε και θεωρούμε ότι δεν περάσαμε όπως θα «έπρεπε» αυτές τις ημέρες.

Το διάστημα αυτό των γιορτών πολύ συχνά υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις – ψώνια, προσκλήσεις, τραπέζια στο σπίτι -, με αποτέλεσμα να κουράζονται όλοι πολύ, να περνάνε οι αργίες και να μην έχουμε ξεκουραστεί όσο θα θέλαμε.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο – γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια κυρία  Μίνα Χριστοπούλου, η μοναξιά είναι ένας πολύ σοβαρός παράγοντας εξαιτίας του οποίου αρκετοί άνθρωποι μελαγχολούν τα Χριστούγεννα – μια οικογενειακή γιορτή που όλοι θεωρούν ότι πρέπει να την περνούν με φίλους. Επίσης, η απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, πολύ περισσότερο αν είναι πρόσφατη, δημιουργεί τις ημέρες αυτές πολύ πιο έντονη την έλλειψη και το αίσθημα της νοσταλγίας.
Η κυρία Χριστοπούλου δίνει μερικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας των γιορτών:
  •  Προσπαθήστε να μην επιβαρύνετε το πρόγραμμά σας, βρείτε χρόνο τις ημέρες της άδειάς σας να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε.
  •  Επιλέξτε δραστηριότητες πραγματικά ευχάριστες και που δεν σχετίζονται με κοινωνικά «πρέπει».
  •  Δεν χρειάζονται εντυπωσιακά τραπέζια και πάρτι για να περάσουμε όμορφα αυτές τις ημέρες. Ακόμη και μια απλή συγκέντρωση με αγαπημένους φίλους μπορεί να κάνει τα εφετινά Χριστούγεννα μοναδικά.
  •  Για τους ανθρώπους που είναι μόνοι τους είναι καλό αυτές τις ημέρες να προσπαθούν να βγαίνουν και να μην κλείνονται στο σπίτι. Ακόμη και ένας περίπατος είναι προτιμότερος από την παρέα της τηλεόρασης.
  •  Μην αρνηθείτε οποιαδήποτε πρόταση. Μπορεί να περάσετε καλύτερα απ’ ό,τι περιμένατε. Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα περάσετε καλύτερα από το να μείνετε μόνοι στο σπίτι.

http://www.tovima.gr/

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.