Holter ρυθμού: Εργαλείο διάγνωσης μόνο σε σωστά χέρια

Facebooktwitterpinterest

Αφορμή για την παρακάτω δημοσίευση αποτελεί πραγματικό περιστατικό που συνέβη πριν από λίγο καιρό στο ιατρείο μου. 80χρονος κύριος λάμβανε εδώ και 3 χρόνια αντιπηκτική αγωγή επειδή σε Holter ρυθμού που είχε τοποθετήσει στο παρελθόν είχε διαγνωσθεί κολπική μαρμαρυγή, μια αρρυθμία στην οποία ο βασικός άξονας της θεραπείας είναι η χορήγηση αντιπηκτικών εφ’ όρου ζωής. Προσήλθε στο ιατρείο μου αναζητώντας κάποια λύση, καθώς ήταν δύσκολο γι’ αυτόν να υποβάλλεται κάθε μήνα στην εξέταση πηκτικότητας του αίματος που απαιτεί η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου, προσκομίζοντας όλες τις παλαιές εξετάσεις του.

Τότε με έκπληξη διαπίστωσα πως στο Holter που είχε τοποθετήσει δεν υπήρχε πουθενά καταγραφή κολπικής μαρμαρυγής, είχε λάβει δηλαδή λανθασμένη διάγνωση από το γιατρό που ανέλυσε το Holter με συνέπεια να λαμβάνει επί 3 έτη αχρείαστη (και δυνητικά επικίνδυνη) αγωγή και να έχει υποβληθεί στη μεγάλη ταλαιπωρία των μηνιαίων αιμοληψιών για όλο αυτό το διάστημα.

Τι ακριβώς είχε συμβεί; Πώς ο καρδιολόγος είχε υποπέσει σε τόσο μεγάλο σφάλμα;

Το Holter ρυθμού είναι μια συσκευή συνεχούς καταγραφής του καρδιακού ρυθμού που τοποθετείται στο σώμα του ασθενούς συνήθως για 24 ώρες. Τα δεδομένα που αποθηκεύονται στη συσκευή κατόπιν μεταφέρονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού τα αναλύει και δίνει ένα πρώτο αδρό αποτέλεσμα. Εν συνεχεία ο καρδιολόγος μελετά προσεκτικά το σύνολο της καταγραφής και διορθώνει διάφορα λάθη που μπορεί να έχει κάνει η αυτόματη ανάλυση του υπολογιστή. Αυτό το τελευταίο βήμα είναι το σημαντικότερο καθώς, ιδίως όταν η καταγραφή έχει αρκετά ηλεκτροκαρδιογραφικά παράσιτα, το αποτέλεσμα της αυτόματης ανάλυσης σπάνια είναι ακριβές.

Αυτό το τελευταίο βήμα είναι που είχε παραληφθεί στο συγκεκριμένο ασθενή. Η αυτόματη ανάλυση είχε «διαγνώσει» κολπική μαρμαρυγή και ο καρδιολόγος χωρίς να μελετήσει ο ίδιος την καταγραφή (προφανώς για οικονομία χρόνου) είχε δώσει τη λανθασμένη διάγνωση συνοδευόμενη με την «απαραίτητη» φαρμακευτική αγωγή.

Το Holter ρυθμού είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός καρδιολόγου καθώς είναι εξέταση απαραίτητη για τη διάγνωση αρρυθμιών, ιδίως σε ασθενείς με άτυπα ή διαλείποντα συμπτώματα που αποτελούν και την πλειοψηφία. Για τη σωστή χρήση του πρέπει να συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτα πρέπει να υπάρχει ποιοτική καταγραφή. Αυτή επιτυγχάνεται με υψηλής ποιότητας καταγραφικό μηχάνημα, με προσεκτική τοποθέτηση των ηλεκτροδίων στο σώμα του ασθενούς και με μια σχετική προσοχή από τον ίδιο τον ασθενή κατά τη διάρκεια της 24ωρης εξέτασης. Δεύτερον πρέπει ο γιατρός να αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για τη μελέτη ολόκληρης της καταγραφής δίνοντας σχετική μόνο αξία στα αποτελέσματα της αυτόματης ανάλυσης. Προσωπικά έχει τύχει να ασχοληθώ με Holter ασθενούς για περισσότερες από 4-5 ώρες συνεχούς ανάλυσης και διορθώσεων και πάντα όχι λιγότερο από 1 ώρα, ακόμα και αν πρόκειται για απλή περίπτωση χωρίς παθολογικά ευρήματα. Μόνο έτσι μπορώ ως γιατρός να είμαι σίγουρος ότι ο ασθενής θα λάβει ακριβή απάντηση στην εξέτασή του η οποία θα κατευθύνει σωστά και όποια πιθανή θεραπευτική παρέμβαση.

 

ΥΓ 1: Η εικόνα που επισυνάπτεται στο κείμενο είναι από άλλη πραγματική ασθενή του ιατρείου μας.
Παρατηρείτε την άριστης ποιότητας καταγραφή από την υπερσύγχρονη συσκευή Mortara H3+. Στην ασθενή διαγνώσθηκε εκτακτοσυστολική αρρυθμία που προκαλούσε συμπτώματα και λαμβάνει πλέον την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή με σημαντική βελτίωση.

ΥΓ 2: Ο ασθενής της ιστορίας μας αφού πρώτα εξετάστηκε εκ νέου με Holter ρυθμού για επιβεβαίωση, διέκοψε την αντιπηκτική αγωγή που εσφαλμένα ελάμβανε και δε βρίσκει λόγια να περιγράψει την ευτυχία του από αυτή την εξέλιξη!

 

Ιωάννης Α. Πισιμίσης
Καρδιολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.