Προβιοτικά, τα ευεργετικά μικρόβια.

Facebooktwitterpinterest

Το έντερο είναι ένα από τα σημαντικά όργανα του σώματος μας, καθώς εκεί πραγματοποιείται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών  και του νερού, ενώ ταυτόχρονα χτίζεται και η άμυνα του οργανισμού.
Η καλή λειτουργία του, αποτελεί προϋπόθεση για τη γενική καλή υγεία του οργανισμού μας.

Τα προβιοτικά είναι τα φιλικά βακτήρια, που είναι σημαντικά για το Γαστρεντερολογικό μας σύστημα, και έχουν χαρακτηριστεί φιλικά, γιατί βοηθούν τον οργανισμό να διατηρείται υγιής, να καταπολεμά νόσους και να λειτουργεί σωστά.

Αντίθετα, τα παθογόνα βακτήρια, προκαλούν ανισορροπία στην φυσιολογική χλωρίδα με αποτέλεσμα, ο οργανισμός να νοσεί με διάφορες φανερές ή κρυφές φλεγμονές. Τα προβιοτικά δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου, και περνούν στον οργανισμό κατά την διάβαση τους από την γαστρεντερική οδό.

Στα προβιοτικά βρίσκεται το κλειδί για την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών αλλά και την καλή υγεία του οργανισμού.

Για να έχουμε όλα τα παραπάνω και ο οργανισμός μας να λαμβάνει τα σωστά θρεπτικά συστατικά, θα πρέπει κάθε άτομο να έχει μια σωστή ημερήσια, ισορροπημένη διατροφή, που να περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες τροφών:

  • Υδατάνθρακες, κατά 50-60% της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων
  • Λίπη (λιπίδια), κατά 25-35%
  • ΠρωτεḮνες (λευκώματα), κατά 10-15%
  • Βιταμίνες
  • Φυτικές ίνες
  • Νερό

Τα προβιοτικά έχουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης και βελτιώνουν την φυσιολογική εντερική χλωρίδα (τα βακτήρια που ζουν στο έντερο), σταματώντας έτσι, την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και την εγκατάσταση βλαβερών μικροοργανισμών, ενώ ευνοούν την ανάπτυξη φιλικών (μη παθογόνων) βακτηρίων. Μειώνουν επίσης το pΗ του εντέρου. Με απλά λόγια πολεμούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς στη γαστρεντερική οδό και εμποδίζουν την ανάπτυξη των “κακών” βακτηρίων, παράγοντας «αντιμικροβιακές» ουσίες.

Είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση των γαστρεντερολογικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, στο Έλκος στομάχου, στην Νόσο του Crohn και γενικά σε όλες τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου αλλά και στην πρόληψη και θεραπεία Γυναικολογικών φλεγμονών, όπως είναι οι μυκητιάσεις, οι κολπίτιδες, οι κυστίτιδες και άλλα. Βοηθούν ακόμα στην δυσανεξία στη λακτόζη, στην πρόληψη Καρκίνου του εντέρου και την ενίσχυση του Ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι βοηθούν στις Αγχώδεις διαταραχές αλλά και στην Κατάθλιψη.

Νεότερες μελέτες δείχνουν, ότι πλέον χρησιμοποιούνται και για την θεραπεία της Αλλεργικής ρινίτιδας αλλά και των Αλλεργικών εκζεμάτων, όπως επίσης ότι είναι χρήσιμα στις θηλάζουσες γυναίκες, γιατί αποτρέπουν εκδήλωση αλλεργικών διαταραχών στα νεογνά και τα βρέφη, μέσω του μητρικού γάλατος.

Ακόμα παρέχουν προστασία από τον ανθεκτικό σταφυλόκοκκο, μικρόβιο που που αποτελεί μια από τις σοβαρές αιτίες, ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Έχουν συσχετιστεί με την απώλεια και την ρύθμιση του σωματικού βάρους, γιατί εμποδίζουν την δράση ενός ενζύμου, της παγκρεατικής λιπάσης και βοηθούν την χλωρίδα του εντέρου, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο κατά της παχυσαρκίας.

Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως των μη παστεριωμένων (π.χ. πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα).

Υπάρχουν επίσης σε άλλα τρόφιμα, όπως το κεφίρ (μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχει όταν το παρασκευάζουμε μόνοι στο σπίτι, με ζωντανά βακτήρια και προσθήκη γάλακτος). Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι λαμβάνονται από μια τροφή που ούτως ή άλλως υπάρχει στο διαιτολόγιο.

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις προβιοτικών και συχνά ποικιλία διαφορετικών προβιοτικών που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες. Επιπλέον, απελευθερώνονται απευθείας στο έντερο, που είναι πολύ σημαντικό.

 

Και έπειτα υπάρχει  και ο δεύτερος «εγκέφαλος»

Στο έντερο υπάρχει ένα ολόκληρο νευρικό σύστημα. Το έντερο στην πραγματικότητα, περιέχει περισσότερους νευροδιαβιβαστές από το μυαλό μας. Είναι  δε ενσύρματα συνδεδεμένο με το μυαλό και τα μηνύματα ταξιδεύουν εμπρός και πίσω. Όταν αυτά τα μηνύματα αλλάξουν  για οποιονδήποτε λόγο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση από τον εγκέφαλο προς το έντερο ή το έντερο στον εγκέφαλο  η υγεία διαταράσσεται.

Στη συνέχεια, μέσω βέβαια, του εντέρου, το σώμα, πρέπει να απαλλαγεί από όλες τις τοξίνες που παράγονται ως υποπροϊόν του μεταβολισμού, και ότι το συκώτι τοξικά παράγει.

Και φυσικά μεταξύ των άλλων, το έντερό πρέπει να διασπάσει όλα τα τρόφιμα που τρώμε στα επιμέρους στοιχεία του,  να  διαχωρίσει όλες τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα και να κάνει τη μεταφορά από και προς την κυκλοφορία του αίματός, για να μείνετε υγιής.

Ακόμη και σε έναν τέλειο οργανισμό,  το έντερο έχει  να επιτελέσει ένα δύσκολο  ρόλο για να βρίσκονται τα πράγματα σε ισορροπία.

Dr. Νικολέτα Κοḯνη, M.D.

Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.