Τρόποι να προστατεύσουμε τις αρθρώσεις όταν αθλούμαστε

Facebooktwitterpinterest

Η άσκηση είναι, χωρίς αμφιβολία μέγιστης σημασίας για την υγεία των οστών σε κάθε ηλικία, βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση υγιούς βάρους, στην καλή διάθεση και γενικά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο του οργανισμό.

Συχνά όμως, η άσκηση ενέχει και ένα βαθμό κινδύνου τραυματισμού, ανάλογα με τη δραστηριότητα, ενώ μπορεί επίσης να ασκήσει μεγάλη καταπόνηση στις αρθρώσεις.
Και ενώ το τελευταίο δεν αποτελεί λόγο για να μην εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας, οι ειδικοί επιμένουν ότι πρέπει να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύουμε τις αρθρώσεις μας.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να τις προστατεύσουμε;

Συνηθισμένοι τραυματισμοί των αρθρώσεων

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί συμβαίνουν σε αρθρώσεις οποίες καταπονούνται συστηματικά και ποικίλλουν ανάλογα με τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι τραυματισμοί στους δρομείς και στους ανθρώπους που κάνουν jogging, επηρεάζουν συνήθως τις αρθρώσεις ισχίου, γονάτου και αστραγάλου, καθώς το κάτω σώμα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.
Οι παίκτες του τένις έχουν συχνά προβλήματα άρθρωσης από το επαναλαμβανόμενο κτύπημα της ρακέτας, οι αθλητές που κάνουν βάρη αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα στην άρθρωση του ώμου και οι άνθρωποι που παίζουν μπάσκετ ή ποδόσφαιρο συχνά παθαίνουν διαστρέμματα.

Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι τραυματισμοί των αρθρώσεων μπορεί να συμβούν και σε όλους όσους έχουμε εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά μας.

Για όλα τα είδη τραυματισμών, η ξεκούραση βοηθά, αλλά ο τραυματισμός θα εμφανιστεί ξανά αν δεν διορθωθεί το μηχανικό σφάλμα που τον προκάλεσε. Αυτό σημαίνει τακτική άσκηση με μέτρο, παρακολούθηση ενός προπονητικού προγράμματος με προοδευτική κλιμάκωση, επιλογή κατάλληλων ασκήσεων για τον καθένα από εμάς και αθλητικών παπουτσιών κατάλληλων για την άσκηση που έχει επιλέξει καθώς και εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων.

Ταυτόχρονα, προτείνεται η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής που είναι ιδανικό για την πρόληψη της υγείας των αρθρώσεων όπως είναι το SUPERFOODS® OSTEAID, ένα καταξιωμένο προϊόν στην Αμερική και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Το SUPERFOODS® OSTEOAID ή, όπως είναι παγκόσμια γνωστό, ΝΕΜ® (Natural Eggshell Membrane) είναι μία υπερτροφή, φυσικής προέλευσης, με άριστο προφίλ ασφάλειας, που προέρχεται από τη μεμβράνη, η οποία υπάρχει στο κέλυφος του αυγού και υπόκειται σε πατενταρισμένη υψηλής τεχνολογίας μέθοδο επεξεργασίας που είναι μοναδική στον κόσμο. Χάρη στη μέθοδο αυτή, αποτελεί ιδανικό συνδυασμό από συστατικά που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα και είναι αξιοποιήσιμα από αυτό. Τα συστατικά αυτά, σε ιδανικές αναλογίες, είναι η γλυκοζαμίνη, το υαλουρονικό οξύ, η θειϊκή χονδροϊτίνη και το κολλαγόνο.

Κλινικές έρευνες που έγιναν με το προϊόν, σε ασθενείς αλλά και σε υγιείς ανθρώπους απέδειξαν ότι λαμβάνοντας 1 χάπι την ημέρα, οι αρθρώσεις παρέμειναν υγιείς και υπήρχε καλύτερη επαναφορά μετά από άσκηση. Χάρη στην αντιφλεγμονώδη του δράση συντελούσε στην μείωση της δυσκαμψίας των αρθρώσεων ώστε να είναι εφικτή η συνέχιση της άθλησης.

Το SUPERFOODS® OSTEOAID, με βάση τις μέχρι σήμερα αρκετές κλινικές μελέτες, έχει ευεργετική δράση στη μείωση του πόνου, τη μείωση της δυσκαμψίας και την προστασία του χόνδρου με ορατά αποτελέσματα σε 7-10 ημέρες, δίνοντας λύση σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις, αλλά και με όσους λόγω επιβαρυντικών παραγόντων όπως είναι το υπερβολικό βάρος, η καταπόνηση των αρθρώσεων στα πλαίσια πρωταθλητισμού ή αθλητισμού, η κληρονομικότητα ανήκουν σε υψηλού κινδύνου ομάδες.

5 κοινά λάθη που οδηγούν σε τραυματισμό

Πολύωρη άσκηση, ξαφνικά και από στο ξεκίνημα
Όταν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, επειδή το κίνητρο είναι πολύ σημαντικό, πολύ εύκολα και χωρίς να σκεφτείτε τις συνέπειες, αποφασίζετε ότι ενώ μια προπόνηση ή άσκηση 30 λεπτών είναι καλή, μια προπόνηση/ άσκηση 2 ωρών είναι ακόμα καλύτερη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα να νιώσετε πόνο στο γόνατο και να πρέπει να σταματήσετε την προπόνησή ή την άσκησή σας.
Ο πόνος και ο τραυματισμός των αρθρώσεων εμφανίζονται όταν δεν επιτρέπετε στο σώμα να προσαρμοστεί σταδιακά στην άσκηση. Θυμηθείτε ότι δεν είναι μόνο η καρδιά και οι πνεύμονες, που πρέπει να προσαρμόζονται ώστε να ανταπεξέρχονται στην άσκηση αλλά κάθε σύστημα στο σώμα σας: οι μύες, το κυκλοφορικό σύστημα, οι σύνδεσμοι, ο χόνδρος, τα οστά και οι αρθρώσεις σας. Ξεκινήστε με ασκήσεις, πιο απλές, μικρότερης διάρκειας και λιγότερο συχνές (για να επιτρέψετε κάποιες μέρες ανάκαμψης) και στη συνέχεια αυξήστε την ένταση και τη συχνότητα – αλλά όχι περισσότερο από 10% την εβδομάδα.

Ίδια άσκηση συνέχεια
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το να έχετε το ίδιο πρόγραμμα ασκήσεων καθημερινά χωρίς κάποια εναλλαγή, επηρεάζει αρνητικά τις αρθρώσεις σας.

Λάθος υποδήματα
Αγοράζοντας παπούτσια που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού. Τα αθλητικά παπούτσια είναι σχεδιασμένα για συγκεκριμένους σκοπούς. Τα παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για τρέξιμο, jogging ή βάδην, συχνά παρέχουν κάποιο έλεγχο κίνησης και απορροφούν τους κραδασμούς της κίνησης προς τα εμπρός, αλλά δεν προσφέρουν την υποστήριξη του αστραγάλου που θα χρειαστείτε όταν παίζετε μπάσκετ. Η επιλογή υποδημάτων για τη συγκεκριμένη δραστηριότητά σας μπορεί μεν να κοστίζει περισσότερο, αλλά μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς και πόνο, καθώς και το κόστος από τις επισκέψεις του γιατρού και τη φυσικοθεραπεία.

Άσκηση με ακατάλληλη τεχνική
Είτε πρόκειται για ποδήλατο σε στάση είτε για ανύψωση βαρών, η κατάλληλη τεχνική είναι απαραίτητη για την πρόληψη των τραυματισμών. Για παράδειγμα, αν το κάθισμα του ποδηλάτου δεν είναι τοποθετημένο σωστά, μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στο γόνατο που διαφορετικά δεν θα συνέβαινε, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού.
Εάν δοκιμάσετε ένα νέο εξάρτημα βάρους στο γυμναστήριο, χωρίς να γνωρίζετε πώς να το χρησιμοποιήσετε, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού.
Αν δεν γνωρίζετε το σωστό τρόπο βάδισης ή ευθυγράμμισης (και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το κάνουν), βάζετε τις αρθρώσεις σας σε κίνδυνο με κάθε βήμα, βηματισμό, άλμα και οκλαδόν – εκτός αν ξέρετε πώς να διορθώσετε τον εαυτό σας.
Γεγονός είναι ότι λίγοι άνθρωποι, χωρίς εκπαιδευτή, γνωρίζουν πώς να προσαρμόζουν κάθε άρθρωση και να κινούνται μέσα από το σωστό εύρος κίνησης που κρατά τις αρθρώσεις ασφαλείς. Ενώ είναι κάτι που μπορεί κανείς να μάθει, χρειάζεται επιμέλεια και προσοχή κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης – όχι μόνο στην αρχή, αλλά συνεχώς. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να κάνετε μια άσκηση σωστά, ρωτήστε! Τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό, που βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει.

Μη χρήση κατάλληλων υποβοηθημάτων
Σε πολλές περιπτώσεις έντονης καταπόνησης συγκεκριμένων αρθρώσεων λόγω άθλησης ή άσκησης, προτείνεται η χρήση υποστηρικτικών μέσων όπως επιγονατίδες και περικάρπια για απορρόφηση των κραδασμών και έλεγχο του εύρους της κίνησης.

Έλλειψη ξεκούρασης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο η άσκηση είναι αυτή που σε κάνει να είσαι πιο δυνατός και πιο δραστήριος, αλλά στην πραγματικότητα, η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική με την άσκηση για να είμαστε σε καλή φόρμα. Δεν είστε «τεμπέλης» εάν διαθέτετε στον εαυτό σας ημέρες ή ώρες ανάπαυσης – είστε «έξυπνος». Η ανάπαυση/ξεκούραση μετά από την άσκηση βοηθά στην πρόληψη των υπερβολικών τραυματισμών, των καταγμάτων, της καταπόνησης και της φλεγμονής των αρθρώσεων.
Η ανάπαυση είναι ο χρόνος που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να προσαρμοστεί στις πιέσεις που το έχετε υποβάλλει, καθώς και για να διορθώσει όσες αρθρώσεις και μύες έχουν υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια των προπονήσεων σας.
Ένας καλός κανόνας είναι να έχετε 1-2 ημέρες ανάπαυσης την εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθίσετε στον καναπέ όλη την ημέρα. Μπορείτε να κάνετε κάποια ελαφριά δραστηριότητα, όπως να κάνετε μια βόλτα ή να κάνετε μια εύκολη συνεδρία γιόγκα.

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες ή όσοι έχουν προηγούμενους τραυματισμούς κινδυνεύουν περισσότερο να τραυματιστούν. Γεγονός όμως είναι ότι ο καθένας μπορεί να νιώσει πόνο ή τραυματισμό εάν δεν είναι προσεκτικός. Εάν είστε αρχάριος ή εάν είχατε προβλήματα τραυματισμών στο παρελθόν, είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο προσωπικό προπονητή προτού ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Οι επαγγελματίες μπορούν να σας προσφέρουν εξατομικευμένες συμβουλές βάσει του ιατρικού σας ιστορικού και να σας προσφέρουν συμβουλές για να σας βοηθήσουν να έχετε ασφαλέστερη προπόνηση. Και βεβαίως μην ξεχνάτε να λαμβάνετε κάθε ημέρα ένα χάπι SUPERFOODS® OSTEOAID. Θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να προλάβετε τα προβλήματα από την καταπόνηση ώστε να απολαύσετε την άσκηση χωρίς επιπλοκές.

 

 

Αναστασία Κόκκαλη

Κλινικός Διαιτολογος – Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.