3 Σημάδια Που Αποδεικνύουν Ότι Είστε Αφυδατωμένοι

Facebooktwitterpinterest

Ρωτήστε οποιονδήποτε επαγγελματία διατροφολόγο ή γυμναστή για τις συνέπειες της αφυδάτωσης στον οργανισμό μας. Κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι κατηγορηματικός ως προς τη σημασία της επαρκούς πρόσληψης νερού μέσα στην ημέρα. Όλοι μας χρειαζόμαστε νερό για την εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας, άνδρες και γυναίκες.
Γι’ αυτό και οι οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας είναι ρητοί κι αναφέρουν πως το κάθε άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό κάθε ημέρα. Ωστόσο, πολλές γυναίκες περνούν τις μέρες τους αφυδατωμένες κι αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος και να διατηρηθούν στο ιδανικό για αυτές βάρος.

Το χειρότερο από όλα είναι πως αρκετές γυναίκες μπορεί να μην γνωρίζουν καν πότε ακριβώς είναι αφυδατωμένες. Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και για να δώσουμε κάποιες σαφείς κατευθύνσεις στους αναγνώστες μας, συγκεντρώσαμε τα 3 πιο συνηθισμένα συμπτώματα έντονης αφυδάτωσης στον οργανισμό μας. Αν διαπιστώσετε πως υποφέρετε από κάποιο σύμπτωμα, καλό είναι να αναρωτηθείτε πόσο νερό ήπιατε μέσα στην ημέρα.
Η απάντηση ίσως σας εκπλήξει!

Σύμπτωμα 1ο:  Έχετε έντονους πονοκεφάλους

Αν δεν καταναλώνετε νερό 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, λογικό είναι πως το σώμα σας χάνει συνεχώς υγρά. Αυτό σημαίνει ότι χάνετε επίσης απαραίτητα για τον οργανισμό άλατα, όπως το νάτριο και κάλιο.
Η απώλεια άλατος στην πραγματικότητα αλλάζει την χημική σύνθεση του αίματός σας.
Ο εγκέφαλός σας, με τη σειρά του, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε αυτήν την αλλαγή. Αυτή η ευαισθησία προκαλεί πονοκέφαλο και μας κάνει να υποφέρουμε. Οι πονοκέφαλοι γίνονται ακόμα χειρότεροι, ανάλογα με το πόσο νερό θα χάσετε μέσα στην ημέρα. Όσο περισσότερο νερό χάνετε, τόσο περισσότερο ο όγκος του αίματος πέφτει.
Ο όγκος του αίματος που έχει μειωθεί προκαλεί λιγότερη ροή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο.
Αυτό προκαλεί εσωτερική διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να κάνει τον πονοκέφαλό σας ακόμη πιο επώδυνο.
Το ηθικό δίδαγμα της διαπίστωσης αυτής είναι ότι η έλλειψη αρκετής ποσότητας νερού ισούται με ισχυρό πονοκέφαλο.

Σύμπτωμα 2ο: Τα ούρα σας είναι πολύ κίτρινα

Αν και αυτό το σύμπτωμα είναι λίγο περίεργο, εντούτοις πάντοτε αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ότι τα ούρα σας συγκεντρώνουν όλα τα απόβλητα του οργανισμού σας. Όταν είμαστε πλήρως ενυδατωμένοι, τα απόβλητα μπορούν εύκολα να ξεπλυθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Όταν όμως δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στο σώμα σας, τα απόβλητα δεν είναι τόσο εύκολο να ξεπλυθούν.

Σύμπτωμα 3ο: Υποφέρεις από έντονη δυσκοιλιότητα

Σίγουρα η έλλειψη επαρκούς ενυδάτωσης δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να είστε δυσκοίλιοι, ακριβώς επειδή δεν έχετε πιει αρκετό νερό. Το νερό βοηθά να κινηθούν τα απόβλητά σας μέσω του παχέος εντέρου σας και έξω από το σώμα σας. Αλλά αν το νερό αυτό δεν είναι αρκετό, δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει την όλη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, οι φυτικές ίνες στο έντερο δεν ενυδατώνονται αρκετά και τα απορρίμματα τροφίμων σας δεν σπρώχνονται προς τα έξω με αποτελεσματικότητα. Συνεπώς, η δυσκοιλιότητα είναι αναπόφευκτη.

Ελπίζω να καταλάβατε το πόσο σημαντική είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας. Μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό κάθε ημέρα, έτσι ώστε να δίνετε στο σώμα σας την ευεξία που χρειάζεται!

Πάντα με υγεία,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άννα Κορτέση

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.