Μεγαλάκρια

Η μεγαλακρία Facebooktwitterpinterest

Η υπερέκκριση αυξητική ορμόνης μετά τη σύγκλειση των επιφύσεων των μακρών οστών έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ενός συνδρόμου που ονομάζεται μεγαλακρία. Η μεγαλακρία λόγων των δυσμενών μεταβολικών και καρδιαγγειακών διαταραχών που συνεπάγεται, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και μειώνει σημαντικά το προσδόκιο επιβίωσης των πασχόντων.
Η υπερέκκριση της αυξητικής ορμόνης μπορεί να οφείλεται σε αδένωμα της υπόφυσης, σε καρκίνωμα της υπόφυσης ή και σε γενετικά σύνδρομα όπως ΜΕΝ1, ΜcCune Albright, σύμπλεγμα Carney.

Τα συμπτώματα που αναφέρουν οι πάσχοντες στα αρχικά στάδια της νόσου είναι οι κεφαλαλγίες, οι συχνές και έντονες εφιδρώσεις συνήθως τις νυχτερινές ώρες . Παράλληλα εμφανίζονται διόγκωση των μαλακών μορίων, αρθραλγίες, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και σταδιακή αύξηση του βάθους της φωνής. Οι ασθενείς αναφέρουν συχνά αύξηση της διαμέτρου των δαχτυλιδιών και του μεγέθους των υποδημάτων τους. Με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές αλλαγές του προσώπου με διαπλάτυνση και πάχυνση της ρινός , η προβολή των ζυγωματικών οστών και των υπερόφρυων τόξων, η μεγέθυνση των χειλέων και της γλώσσας. Συνοδά συπτώματα είναι η υπογονιμότητα, διαταραχές της όρασης, οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως, η στυτική δυσλειτουργία κ.α

Είναι σημαντική η αναγνώριση και η θεραπεία της νόσου γιατί η μεγαλακρία συνδέται με καρδιαγγειακές επιπλοκές, με αναπνευστικές, μεταβολικές, μυοσκελετικές επιπλοκές αλλά και με αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρία Προκοπίου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.