Παιδιά και ιώσεις

Facebooktwitterpinterest

Μπορεί το φθινόπωρο να μην έχει αποφασίσει τι θα κάνει – κρύο, ζέστη, ήλιο, βροχή – οι ιώσεις όμως όπως κάθε χρόνο είναι εδώ.

Και τα παιδιά είναι τα συχνότερα θύματα τους. Καθώς ο οργανισμος τους δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών κρυολογήματος.
Οι κλειστοί χώροι των σχολικων αιθουσων και η στενή επαφή των παιδιών σε αυτούς ευνούν την εμφάνιση και μετάδοση διάφορων λοιμογόνων παραγόντων.

Συχνότεροι είναι οι ιοί και τα μικρόβια που συνήθως προσβάλλουν το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα. Μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων που εκπέμπονται με τον βήχα, το φτάρνισμα ή την ομιλία, αλλά και απο μολυσμένα χέρια και αντικείμενα που ανταλάσσονται. Ποιά συμπτώματα να αναζητούν οι γονείς;

“Εξαρτάται απο τη λοίμωξη: – Καταρροή (συνάχι), φτάρνισμα, πονόλαιμος, πόνος στο αυτί, βήχας, βραχνή φωνή, πυρετός είναι τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (ρινίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, λαρυγγίτιδα). – Επίμονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, “βράσιμο” και πόνος στο στήθος ή στην πλάτη, πόνος στην κοιλιά, πυρετός είναι τα συμπτώματα των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού (λαρυγγο-τραχειο-βρογχίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία).
– Εμετοί, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, ανορεξία, πυρετός είναι τα συμπτώματα των λοιμώξεων του πεπτικού συστήματος (γαστρίτιδα, εντερίτιδα, γαστρεντερίτιδα)”. Οκτώ στις δέκα λοιμώξεις είναι ιογενείς (ιώσεις).

Αρα δεν χορηγούνται φάρμακα, εκτός απο αντιπυρετικά και αυτό μόνο όταν ο πυρετός φτάσει στους 38,5 β. και φυσιολογικό ορό για πλύσιμο της μύτης. Αντιβίωση χορηγείτει μόνο σε μικροβιακές λοιμώξεις μετά την συμβουλή του γιατρού. Η παραμονή του παιδιού σε ήσυχο και ζεστό περιβάλλον, η ενυδάτωση του μεσα από τη λήψη υγρών (νερό, χυμοί, γάλα, σούπες), το χλιαρό μπάνιο βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. “Τις περισσότερες φορές οι ιώσεις διαρκούν 3 έως 5 μέρες. Ορισμένες φορές μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές εξαιτίας ενός μικροβιακού λοιμογόνου παράγοντα από τη στιγμή που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο. Στην περίπτωση αυτή τα συμπτώματα αλλάζουν και το παιδί παρουσιάζει επιδείνωση”.

“Οταν εχουμε ιογενή λοίμωξη (ίωση): Η γενική κατάσταση του παιδιού είναι καλή, έχει διάθεση για φαγητό και παιχνίδι, ο πυρετός αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα”. “Οταν έχουμε μικροβιακή λοίμωξη: Ο πυρετός είναι υψηλός, με ρίγος και αντιμετωπίζεται δύσκολα, το παιδί έχει κακή διάθεση, αρνείται τροφή και υγρά και είναι ευερέθιστο, γρκινιάρικο, εξαντλημένο ακόμα και όταν υποχωρεί ο πυρετός”. Σε κάθε περίπτωση το παιδί πρέπει να εξετάζεται απο παιδίατρο. Δεν μπορεί να γίνει διάγνωση ούτε πρόταση για φαρμακευτική αγωγή απο τους γονείς ή απο τον παιδίατρο απο το τηλέφωνο”.

Αγλαία Σειραδά-Πετροπούλου

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.