Η απάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (ΕΕΠΙ&ΜΑ) στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Facebooktwitterpinterest

•  Στα ανυπόστατα που έχουν γραφτεί στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, έχει ήδη δοθεί απάντηση από τα νοσοκομεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

•  Οι πάσχοντες από κακοήθεια, που η εξέταση PET/CTθα συμβάλλει ουσιαστικά στον περαιτέρω χειρισμό τους από τους θεράποντες ιατρούς (όπως π.χ. ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονα), προσέρχονται στα τμήματα PET/CTγια την πραγματοποίηση της εξέτασης τους, τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα μόνο με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό. Υπάρχει ήδη λίστα εγκεκριμένη από το ΚΕΣΥ με τις ενδείξεις του PET/CTενώ η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρική και Μοριακής Απεικόνισης προσπαθεί με γνώμονα την σωστή Επιστημονική  Πρακτική να επικαιροποιείται αυτή η λίστα των ενδείξεων.

•  Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνουν τίποτα όταν κάνουν την εξέταση στα τμήματα PET/CT του Δημοσίου τομέα και πληρώνουν 60 ευρώ στα τμήματα PET/CTτου Ιδιωτικού τομέα που αντιστοιχεί στην συμμετοχή 15% στη τιμή της εξέτασης. Το κόστος του ραδιοφαρμάκου το πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στον πάροχο.

•  Οι περίπτωσεις που είναι εκτός λίστας  ενδείξεων είναι εκείνες που το PET/CTδεν έχει αποδεδειγμένη υπεροχή σε σχέση με τις υπάρχουσες διαγνωστικές πρακτικές (π.χ. καρκίνος προστάτου). Στις περιπτώσεις αυτές αν η εξέταση ζητηθεί από τον θεράποντα Ιατρό, ο ασθενής  απευθύνεται στην θεσμοθετημένη επιτροπή του ΚΕΣΥ για την εκτός ενδείξεων έγκριση. Η Επιτροπή  με βάση επιστημονικά κριτήρια εγκρίνει ή όχι την εξέταση  PET/CTκαι ο εξεταζόμενος μετά την έγκριση μπορεί να υποβληθεί  στην εξέταση σε οποιοδήποτε τμήμα PET/CTτου Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα, ενώ σε περίπτωση απόρριψης ο ασθενής  μπορεί να υποβληθεί με ιδίους πόρους στην εξέταση  στα τμήματα PET/CTτου Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα. Δε σημαίνει λοιπόν «όσοι έχουν χρήματα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα………».

•  Ας είμαστε δίκαιοι, στα τόσα ανυπόστατα της ανακοίνωσης της ΠΟΕΔΗΝ κάτι είναι και πραγματικό. Το κόστος του ραδιοφαρμάκου για το πλέον διαδεδομένο τη φθοριούμενη γλυκόζη είναι 700ευρώ +ΦΠΑ. Το πιο ακριβό στην Ευρώπη και αυτό διότι η εταιρεία παραγωγής λειτουργεί μονοπωλιακά.

•  Μετά την άρση την τελευταία 4ετία της επί χρόνια «απαγόρευσης» στην εγκατάσταση PET/CT και τη λειτουργία την τελευταία διετία μηχανημάτων εκτός Αθήνας (Θεσ/νίκη), έχει ήδη δρομολογηθείη εγκατάσταση4 καινούργιων PET/CT στα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης καθώς και στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγ. Ανάργυροι  με σύγχρονη  εγκατάσταση και  μικρής μονάδαςπαραγωγής ραδιοφαρμάκων (babycyclotron). Είμαστε σίγουροι πως τα ανωτέρωθα συμβάλλουνουσιαστικά στην βέλτιστη αντιμετώπιση της ευαίσθητης κατηγορίας των Ογκολογικών ασθενών, αφενός μέσωτης καλύτερης γεωγραφικής κατανομής των μηχανημάτων και αφετέρου μέσω μείωσης της τιμής του ραδιοφαρμάκου.

 
To ΔΣ της ΕΕΠΙ&ΜΑ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.