Ποια τα συνήθη προβλήματα στο γόνατο;

Facebooktwitterpinterest
    • Μηνίσκος: πιο συχνά προκαλούνται ρήξεις στον έσω και έξω μηνίσκο. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι οίδημα (πρήξιμο) και πόνος στην άρθρωση, αλλά και μπλοκάρισμα του γονάτου σε κάποια κίνηση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή αρθροσκοπική.

  • Τενοντίτιδα: δημιουργείται φλεγμονή στον τένοντα και οι κινήσεις περιορίζονται αισθητά. Στα πρώιμα στάδια εκδηλώνεται πόνος στο γόνατο κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οποίος περιορίζεται κατά την ανάπαυση. Σε επόμενα στάδια η τενοντίτιδα εξελίσσεται και ακόμα και μια απλή κίνηση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο. Σε περιστατικά που η βλάβη είναι μικρή, προτείνεται φυσικοθεραπεία, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός προτείνει ακινησία και φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Χονδροπάθεια – Αρθρίτιδα: πιο συχνά εμφανίζεται στις γυναίκες και κυριως στις υπέρβαρες. Προκαλείται από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση. Οι ασθενείς πονούν και παρατηρούν ένα ελαφρύ οίδημα στο γόνατο. Σε ορισμένες περιπτώσεις το γόνατο μπορεί και να μπλοκάρει. Όλες οι ασκήσεις γίνονται με περιορισμένο εύρος κίνησης, ενώ κινήσεις που καταπονούν το χόνδρο αντενδείκνυνται. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με εγχύσεις υαλουρονικού οξέως ή βλαστοκυττάρων στο γόνατο ή χειρουργική (αρθροσκόπηση ή αρθροπλαστική) αναλόγως με τη βαρύτητα της πάθησης.
  • Κακώσεις συνδέσμων: συνήθως εμφανίζονται σε άτομα που γυμνάζονται και εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας. Όταν ασκηθεί βίαιη στροφική πίεση στο γόνατο μπορούν προκληθούν ρήξεις συνδέσμων (πρόσθιος – οπίσθιος χιαστός και έσω-έξω πλάγιος σύνδεσμος). Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την προσπάθεια της κίνησης, το οίδημα και η αστάθεια. Η αντιμετώπιση τους μπορεί να γίνει συντηρητικά με τη χρήση νάρθηκα και φυσικοθεραπεία ή χειρουργικά με την τοποθέτηση μοσχεύματος.
  • Κατάγματα τα οποία αντιμετωπίζονται είτε συντηρητικά με την τοποθέτηση νάρθηκα, είτε χειρουργικά με εσωτερική οστεοσύνθεση.

Ασημάκης Β. Ανδρεόπουλος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.