Άσκηση ή άθληση;

Facebooktwitterpinterest

Δυο έννοιες με τον ίδιο παρανομαστή, την φυσική δραστηριότητα. Η άσκηση με ανταγωνιστικό χαρακτήρα ονομάζεται άθληση. Όποιο τύπο άσκησης ή αθλήματος και να επιλέξουμε προάγει την υγεία μας και μας κρατάει σε καλή φυσική κατάσταση εφόσον γίνεται συστηματικά.

Υπάρχουν πάρα πολλά αθλήματα που μπορούμε να επιλέξουμε αναλόγως τις ανάγκες, το χρόνο και την προσωπική ευχαρίστηση που προσδοκούμε. Ομαδικά όπως το ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλει, πόλο κ.τ.λ. αλλά και ατομικά όπως τα αθλήματα του στίβου, ενόργανη, τένις , τζούντο.

Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να επιλέξουμε κάποιο άθλημα αλλά να επιλέξουμε μια μορφή άσκησης που καλύπτει τις ανάγκες μας και μας ικανοποιεί όπως το τρέξιμο, κολύμπι, άσκηση με βάρη, χορός κ.τ.λ.

Τα οφέλη είναι πολλά σε σωματικό ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το ανθρώπινο σώμα έχει κατασκευαστεί για κίνηση οπότε ο καθιστικός τρόπος ζωής μας φθείρει πολύ περισσότερο απ όσο νομίζουμε. Η κίνηση δίνει ζωή στο σώμα μας και καθυστερεί τη φυσιολογική φθορά. Βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση και η εμφάνιση του σώματός μας.

Η ψυχολογία μας βελτιώνεται μιας και παράγονται ενδορφίνες κατά και μετά την άσκηση οι οποίες λέγονται και ορμόνες της ευχαρίστησης που μας κάνουν να είμαστε και να φαινόμαστε περισσότερο υγιείς, γεμάτη ενέργεια και όρεξη για ζωή.

Νέες φιλίες αλλά και ισχυροποίηση των σχέσεων μας με ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα μπορεί να προκύψουν διευρύνοντας έτσι τις κοινωνικές συναναστροφές.

Βασική προϋπόθεση για την ενασχόληση μας με φυσικές δραστηριότητες και άσκηση είναι να είμαστε υγιείς έχοντας επισκεφθεί προληπτικά έναν καρδιολόγο μιας και ο κινητήριος μυς η καρδιά θα πρέπει να λειτουργεί φυσιολογικά. Επίσης όποιο τύπο άσκησης και να επιλέξουμε καλό θα είναι να συμβουλευτούμε κάποιο ειδικό προπονητή ή γυμναστή που θα μας γλυτώσει από κόπο και πιθανό τραυματισμό.
Όποια μορφή φυσικής δραστηριότητας και να επιλέξουμε λοιπόν μόνο οφέλη θα έχουμε, ας μη σπαταλάμε χρόνο σε άσκοπες δραστηριότητες και ας κάνουμε κάτι καλό για το σώμα μας! Άλλωστε μια ώρα προπόνησης είναι μόνο το 4% του 24ώρου μας!

 

Δημήτριος Μανελάκης

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.