Καφές και υπέρταση.

Facebooktwitterpinterest
Η ανησυχία για την πιθανή σχέση του καφέ με την πίεση οφείλεται στο ότι η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, συνεπώς υπήρχαν υπόνοιες ότι μακροπρόθεσμα η αύξηση θα ήταν μόνιμη.
Εντούτοις, οι έως τώρα μελέτες είχαν αντιφατικά ευρήματα για το θέμα.
Μία πιθανή εξήγηση αυτού του παραδόξου είναι ότι ο οργανισμός όσων πίνουν πολύ καφέ μέσα στην ημέρα συνηθίζει τις διακυμάνσεις που προκαλεί στην πίεση η κατανάλωση της καφεΐνης.

Αντιθέτως, ο οργανισμός όσων πίνουν λιγότερους καφέδες μπορεί να παραμένει ευαίσθητος στην δράση της καφεΐνης. Αν ο καφές συμβάλλει στην αύξηση της πιέσεως σε μερικούς ανθρώπους, οι έως τώρα μελέτες δεν έχουν δείξει να αυξάνει αυτό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας στους υγιείς ανθρώπους.

Πολλές μελέτες έχουν σχεδιαστεί και αποδεικνύουν τη συσχέτιση του καφέ με την υπέρταση. Τα αποτελέσματα ήταν ότι η παρουσία υπέρτασης δε συ-σχετίζεται με τη λήψη καφέ, ενώ το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλας αυξάνουν την ΑΠ, εφόσον ο πότης του καφέ έπινε 5 κούπες καφέ ημερησίως.

Δράση του καφέ & της καφεΐνης στην Αρτηριακή Πίεση αίματος.

• Μια μόνο δόση (200-250mg caffeine), δηλαδή 3 κούπες καφέ, προκαλεί αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης  από 3-14 mmHg (συστολική) και 4-13mmHg (διαστολική) σε νορμοτασικούς.
• H Αρτηριακή Πίεση παραμένει υψηλή τα πρώτα 30 min και με μέγιστη αύξηση της ΑΠ να παρατηρείται 60-120 min μετά τη λήψη καφέ.
• Η υπερτασική απάντηση στη λήψη καφέ φαίνεται να είναι παρατεταμένη στους υπερτασικούς και στους ηλικιωμένους, ενώ δεν υπάρχουν διαφορές στα δύο φύλα ή φυλές.
• Η κατάχρηση καφέ φαίνεται να επηρεάζει πολύ περισσότερο την Αρτηριακή Πίεση από την καθημερινή χρήση  καφέ (1-2 κούπες καφέ ημερησίως).

Ο καφές χωρίς καφεΐνη επηρεάζει την πίεση;

Αν πίνετε πολλούς καφέδες και δεν μπορείτε να τους περιορίσετε ή είστε πολύ ευαίσθητοι στην καφεΐνη, τότε ένας καλός εναλλακτικός τρόπος για να περιορίσετε την ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνετε είναι να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη.  Η περιεκτικότητα καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ χωρίς καφεΐνη είναι μόλις 2 mg. Με τον τρόπο αυτό και η πίεσή σας δεν θα επηρεάζεται αλλά και γενικότερα η υγεία σας θα ωφεληθεί αφού η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να σας κάνει νευρικούς, ευερέθιστους, να προκαλέσει αϋπνίες ή γαστρεντερικές διαταραχές.
Συμπεράσματα: Η οξεία επίδραση στην Αρτηριακή Πίεση του καφέ και της καφεΐνης έχει πολύ καλά ερευνηθεί συγκριτικά πάντα με τη μακροχρόνια χρήσηκαφέ της οποίας τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά όσον αφορά στην ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σαφή επιδημιολογικά ευρήματαπου να συνηγορούν με το ότι η χρόνια χρήση καφέ έχει συσχέτιση με την αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης και συγκεκριμένα με την εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης.
Σκόπιμο, όμως, είναι να προτείνεται στον υπερτασικό ασθενή η λελογισμένη χρήση καφέ -περίπου 2 κούπες ημερησίως- ή ακόμα και η διακοπή του καφέ, εφόσον η ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης καθίσταται αδύνατη.
Έχει δειχθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε οξεία φάση, δηλαδή αμέσως μετά την κατανάλωσή της. Φαίνεται όμως ότι πολύ γρήγορα αναπτύσσεται κάποια ανοχή από τον οργανισμό στη δράση της με αποτέλεσμα να αμβλύνεται πολύ γρήγορα η επίδραση της στην αρτηριακή πίεση. Έτσι, στις περισσότερες επιδημιολογικές έρευνες δεν έχει βρεθεί συσχέτιση ανάμεσα σε καφεΐνη και αρτηριακή πίεση.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.