Η υποθρεψία … στο μικροσκόπιο της έρευνας.

Facebooktwitterpinterest

Η υποθρεψία αποτελεί κλινική διάγνωση που περιλαμβάνει αρκετά σύνδρομα με κοινό σημείο αναφοράς την ανεπαρκή πρόσληψη βάρους στα παιδιά και την απίσχναση στους ενήλικες.

Η υποθρεψία προκύπτει πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς λόγω μειωμένης παροχής ενέργειας ή και θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις ανάγκες του ατόμου. Σημαντικές ενδείξεις δείχνουν ότι η υποθρεψία επηρεάζει την ανθρώπινη δραστηριότητα, την υγεία και επιβίωση, περιλαμβανομένων της φυσικής ανάπτυξης, της νοσηρότητας, της θνησιμότητας, της αναπαραγωγής, της νοητικής ανάπτυξης και λειτουργίας ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα φθοράς στην ενήλικο ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παιδική και μητρική υποθρεψία βρίσκονται στην πρώτη θέση του φάσματος νοσηρότητας παγκοσμίως.

fitness-female-208x300

H υποθρεψία μπορεί να οριστεί αδρά ως φτωχή θρέψη και σε κλινικό επίπεδο χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, ενέργειας και ιχνοστοιχείων. Το επίπεδο θρέψης είναι το αποτέλεσμα της πολύπλοκης αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο διαιτολόγιο, το επίπεδο υγείας και το περιβάλλον διαβίωσης του ατόμου.

Η υποθρεψία μπορεί να διακριθεί σε πρωτοπαθή, δηλαδή ανεπαρκή παροχή τροφής και δευτεροπαθή, δηλαδή  ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών ως αποτέλεσμα νοσημάτων όπως γαστρεντερικές διαταραχές, νεφρικές παθήσεις, παθήσεις του ήπατος και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως επίσης και κακοήθεις νεοπλασίες.

Συχνότητα

Η υποθρεψία επηρεάζει πέραν πάσης αμφιβολίας την ανθρώπινη δραστηριότητα, την υγεία αλλά και την επιβίωση. Πρόσφατη έρευνα που περιέλαβε 59 αναπτυσσόμενες χώρες έδειξε ότι η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά τις τελευταίες δεκαετίες ήταν σε άμεση συνάρτηση με την μεταβολή της υποθρεψίας, αφού το ποσοστό της μεγαλύτερης ελάττωσης της θνησιμότητας επιτεύχθηκε στις χώρες με τη μικρότερη συχνότητα υποθρεψίας.

Νικόλαος Κριαράς

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.