Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Κατ’ οίκον Φροντίδας για την Άνοια «160 plus»

Facebooktwitterpinterest

Ένταξη 40 επιπλέον οικογενειών στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Κατ’ οίκον Φροντίδας για την Άνοια «160 plus» με δωρεά από το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα.

 

To TIMA Κοινωφελές Ίδρυμα (www.timafoundation.org) πραγματοποιεί δωρεά για τη στήριξη του Προγράμματος Ολοκληρωμένης και Εξειδικευμένης Κατ’ οίκον Φροντίδας για την Άνοια “160 plus”. Μέσω της δωρεάς αυτής,  εξασφαλίζεται  από τον Φεβρουάριο του 2017, η ένταξη 40 επιπλέον οικογενειών στο πρόγραμμα για 15 μήνες.

Το πρόγραμμα 160 plus εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και 1 έτος με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) και αφορά στην υποστήριξη 160 οικογενειών που φροντίζουν ασθενή με άνοια, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και ζουν στο δήμο Αθηναίων, για 2 χρόνια.

Με τη νέα δωρεά από το TIMA Κοινωφελές Ίδρυμα, οι επωφελούμενες οικογένειες θα είναι πλέον 200 και παράλληλα, θα δημιουργηθούν 3 νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, ψυχίατρο Αντώνη Μούγια, «Σκοπός του προγράμματος 160 plus είναι να προάγει την ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση του ασθενούς, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, την παραμονή των ηλικιωμένων στο σπίτι και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους. Το πρόγραμμα πρωτοπορεί εισάγοντας στη χώρα μας τον θεσμό του διαχειριστή περίπτωσης και αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας για την άνοια που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς».

Μέχρι στιγμής, ο ρόλος του διαχειριστή περίπτωσης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικός στη δημιουργία εξατομικευμένου πλάνου παρέμβασης για κάθε οικογένεια και η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από τις οικογένειες σχετικά με τις υπηρεσίες που λαμβάνουν είναι πολύ θετική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, καθώς μετά την παρέμβαση καταγράφηκε μείωση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων των ασθενών και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Επιπλέον, στους φροντιστές καταγράφηκε μείωση της επιβάρυνσης από τη φροντίδα, μείωση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και παράλληλα βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Είναι γεγονός ότι η άνοια αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες αναπηρίας στην Τρίτη Ηλικία. Εκτός από τις επιπτώσεις που επιφέρει στη μνήμη, στις άλλες ανώτερες λειτουργίες και στην καθημερινή λειτουργικότητα των ίδιων των ασθενών, επιβαρύνει σημαντικά τους φροντιστές τους: ψυχικά, σωματικά και οικονομικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «160 plus» ή αν επιθυμείτε να ενταχθείτε σε αυτό, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» στο τηλέφωνο 2108235050 ή στο email: hagg@otenet.gr

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.