Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς στα χειμερινά σπορ

Facebooktwitterpinterest

Η ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ μπορεί να έχει δυσάρεστη κατάληξη, εάν οι λάτρεις τους δεν φροντίσουν να ακολουθήσουν ορισμένους βασικούς κανόνες προστασίας, αναφέρει ένας Έλληνας ειδικός.

Όπως εξηγεί ο φυσιοθεραπευτής Γιώργος Γουδέβενος, διδάκτωρ Χειροπρακτικής-Οστεοπαθητικής (manual medicine) και επιστημονικός συνεργάτης της Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πολλοί από τους τραυματισμούς κατά τα χειμερινά σπορ συμβαίνουν στο τέλος της ημέρας στο χιονοδρομικό κέντρο, όταν οι λάτρεις του σκι, του snowboard και των άλλων αθλημάτων εξακολουθούν την άσκηση παρότι είναι πια κουρασμένοι.

Έτσι, κινδυνεύουν από πτώσεις που μπορεί να έχουν ως συνέπεια κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις σπονδυλικής στήλης, κατάγματα πυέλου, εξαρθρήματα και κατάγματα στην άρθρωση του ώμου, του αγκώνα και των δακτύλων (skier’s thumb), θλάσεις και ρήξεις μυών και τενόντων, ρήξεις συνδέσμων του γόνατος (συνήθως του πρόσθιου χιαστού ), ρήξεις μηνίσκων, διαστρέμματα και κατάγματα ποδοκνημικής, θλάσεις, αιματώματα, εκδορές κ.ά.

Η πρόληψη

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς μπορούν να προληφθούν, εάν οι ασκούμενοι τηρήσουν μερικές βασικές οδηγίες. Να ποιες είναι:

* Να διατηρήστε σε φόρμα. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγαλύτερος σε όσους δεν γυμνάζονται συστηματικά αλλά παρ’ όλα αυτά πηγαίνουν σποραδικά για σκι.

* Να κάνετε καλή προθέρμανση. Οι κρύοι μύες, τένοντες και αρθρώσεις είναι επιρρεπείς στους τραυματισμούς

* Μην πηγαίνετε ποτέ μόνοι σας στο βουνό και ποτέ μην αποχωρίζεστε την παρέα σας.

* Κάνετε μαθήματα πρώτων βοηθειών.

* Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι άρτιος και λειτουργεί σωστά.

* Να φοράτε πάντοτε τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό (γάντια, μάσκα, κράνος). Εάν είναι απαραίτητο, να φοράτε και έξτρα προστατευτικά για την σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα γόνατα, τους αγκώνες και τα χέρια

* Να ντύνεστε σε στρώσεις (σαν κρεμμύδι). Φροντίστε η τελευταία (εξωτερική) στοιβάδα να αποτελείται από πολύχρωμα, αδιάβροχα και αντιανεμικά ρούχα (μπουφάν και παντελόνι), καθώς και να είναι τα παπούτσια σας κατάλληλα για χειμερινά σπορ.

* Εάν είστε αρχάριοι στα χειμερινά σπορ, να κάνετε οπωσδήποτε μαθήματα με εξειδικευμένους δασκάλους, οι οποίοι θα σας διδάξουν μεταξύ άλλων πώς να πέφτετε, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού.

* Να ακολουθείτε όλους τους κανόνες του βουνού και να ενημερωθείτε για τη σωστή χρήση των διαφόρων τύπων αναβατήρων (lift)

* Να μένετε εντός των ορίων στις πίστες, για αποφυγή τυχόν χιονοστιβάδας ή τραυματισμού από πέτρες που δεν φαίνονται

* Να αποφεύγετε τις περιοχές με πάγο ή με επικίνδυνες κλίσεις του εδάφους.

* Να ενημερώνεστε για τον καιρό και να έχετε το νου σας για ειδοποιήσεις για αιφνίδιες αλλαγές των καιρικών συνθηκών.

* Να πίνετε άφθονο νερό πριν, στη διάρκεια και μετά την άθλησή σας στο χιονοδρομικό.

* Να αποφεύγετε τα χειμερινά σπορ όταν νιώθετε κουρασμένοι, είστε αδιάθετοι ή πονάτε.

Εάν δεν έχετε χρόνο για συστηματική σωματική δραστηριότητα, απευθυνθείτε σε έναν φυσιοθεραπευτή ή γυμναστή, για να σας υποδείξει διατατικές ασκήσεις (στρέτσινγκ) και ασκήσεις προθέρμανσης για την αποφυγή τραυματισμών.

Σε περίπτωση τραυματισμού

Εάν έχετε ιστορικό παλαιότερου τραυματισμού, δεν πρέπει να ασχοληθείτε με τα χειμερινά σπορ δίχως να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας, ενώ αν κάνετε για οποιονδήποτε λόγο φυσιοθεραπείες, πρέπει να συμβουλευθείτε και τον φυσιοθεραπευτή σας.

Εάν υπάρξουν δυσάρεστα απρόοπτα (π.χ. υποθερμία, κρυοπαγήματα, τραυματισμός) κατά την ενασχόλησή σας με τα χειμερινά σπορ, σε εσάς ή σε κάποιο μέλος της παρέας σας, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

* Αναζητήστε αμέσως καταφύγιο. Να θυμάστε όμως ότι σε περίπτωση κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης ή τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου, απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή στη μετακίνηση.

* Ζητήστε άμεσα βοήθεια από τους διασώστες της περιοχής/του χιονοδρομικού κέντρου

* Εάν βρίσκεστε σε απάτητα χιόνια ή εκτός δικαιοδοσίας χιονοδρομικού κέντρου, αξιολογήστε άμεσα όσο μπορείτε την κατάσταση και αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

* Έως ότου έρθει βοήθεια, διατηρήστε τον τραυματία ζεστό. Αν το πρόβλημα είναι τραυματισμός, φροντίστε επίσης να βάλετε λίγο πάγο στο κτυπημένο μέρος του σώματος για να περιορίσετε όσο μπορείτε την δημιουργία οιδήματος. Τυλίξτε όμως τον πάγο σε κάποιο ύφασμα για να μην πάθει το δέρμα εγκαύματα εκ ψύχους ή κρυοπάγημα.

* Διατηρήστε το τραυματισμένο μέλος (ώμο, γόνατο, ποδοκνημική) σε χαλαρή θέση.

* Φροντίστε για την άμεση μεταφορά στο πλησιέστερο ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.

Πηγή : Web Only

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

http://ygeia.tanea.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.