Η μαμά και ο μπαμπάς ξανά μαζί.

Facebooktwitterpinterest

Η βαθύτερη επιθυμία όλων των παιδιών, των οποίων έχουν χωρίσει οι γονείς, είναι να ενωθεί και πάλι η οικογένεια τους! Αυτό είτε το εκφράζουν φανερά είτε όχι. Το να ενωθεί και πάλι η οικογένεια και να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν, φαντάζει σαν την τέλεια λύση σε πολλά παιδιά, ωστόσο στην πραγματικότητα η επανένωση της οικογένειας μπορεί να δυσκολέψει όλους όσους εμπλέκονται.

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος».

Αν εσείς και ο/η πρώην συζύγος σας σκεφτόσαστε να είστε και πάλι μαζί, να έχετε κατά νου ότι η προσαρμογή των παιδιών σε αυτό μπορεί να μην είναι εύκολη, ακόμη και αν αυτό αποτελεί την εκπλήρωση των βαθύτερων επιθυμιών τους. Τα ζευγάρια που τα ξαναβρίσκουν συχνά έχουν πολλά θέματα να επιλύσουν. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιον σύμβουλο γάμου και να συζητήσετε την προοπτική της επανένωσης είτε μόνοι σας να αφιερώσετε πολύ χρόνο για την επίλυση των προβλημάτων της σχέσης. Η επανένωση της οικογένειας περικλείει πολλές αρχές και τέλη- δηλαδή μπορεί σήμερα να είστε καλά αλλά την επομένη μέρα να σκέφτεστε ότι δεν ήταν σωστή απόφαση, μετά από δυο βδομάδες μπορεί να περνάτε πάλι καλά το βράδυ μαζί κ.ο.κ. Οι δυσκολίες στο δρόμο που έχετε επιλέξει μπορεί να φαντάζουν τεράστιες και ανυπέρβλητες στα παιδιά σας καθώς έχουν επενδύσει συναισθηματικά στην επανένωση της οικογένειας σας. Ανησυχούν μήπως αυτή η σχέση χαλάσει πάλι και πληγωθούν.

«Κινηθείτε με αργούς ρυθμούς».

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε εσείς και ο/η πρώην σας είναι να προχωράτε με αργούς ρυθμούς. Μην μετακομίσετε αμέσως μαζί. Πάρτε τον χρόνο σας για να σκεφτείτε αν αυτή η επανένωση μπορεί πραγματικά να προχωρήσει και αν είναι αυτό που πραγματικά θέλετε. Το να ξαναείστε μαζί και μετά να χωρίσετε πάλι θα είναι επίπονο και τραυματικό για τα παιδιά σας. Μην το κάνετε μέχρι να είστε σίγουροι.

Μην υποθέτετε ότι αυτή την φορά όλα θα κυλήσουν ομαλά. Τα προβλήματα που είχατε πριν δεν έχουν εξαφανιστεί, ακόμη και τώρα αν και οι δυο έχετε θετική διάθεση και σκέψη. Χρειάζεται να βρείτε λύσεις για τα προβλήματα που σας οδήγησαν στον χωρισμό. Χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα μαζί και να προσπαθήσετε να βρείτε ουσιαστικές λύσεις οι οποίες θα σας επιτρέψουν, αυτή τη φορά,  να ζήσετε μαζί ευτυχισμένοι.

«Βοηθήστε τα παιδιά να διαχειριστούν την νέα κατάσταση».

Αν εσείς και ο/η πρώην σύζυγος σας σκεφτόσαστε να επανενώσετε την οικογένεια σας, προσπαθήστε να μην ενισχύσετε τις ελπίδες των παιδιών σας. Μην τους ανακοινώσετε ότι είστε και πάλι μαζί μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι. Καθώς θα είναι ζημιογόνο για την συναισθηματική τους κατάσταση να τους συνθλίψετε και πάλι τις ελπίδες τους. Αντ’ αυτού, ενημερώστε τους ότι οι γονείς τους για πάντα θα επικοινωνούν και θα προσπαθούν να είναι φιλικοί μεταξύ τους. Τονίστε ότι μπορεί να είστε φίλοι μετά τον χωρισμό και δώστε έμφαση στο ότι αυτό προσπαθείτε να κάνετε και τώρα.

Μόλις καταλήξετε στην οριστική σας απόφαση για επανένωση, να το συζητήσετε με τα παιδιά σας. Κάντε τους σαφές ότι αποφασίσατε να προσπαθήσετε και πάλι αλλά ωστόσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό θα κρατήσει για πάντα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουν τα παιδιά, αλλά οφείλετε να μην τους δίνετε υποσχέσεις που δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κρατήσετε.

«Παιδιά που αντιδρούν αρνητικά».

Υπάρχουν κάποια παιδιά που αντιδρούν αρνητικά στην ιδέα του να είναι και πάλι μαζί οι γονείς τους. Οι έφηβοι συνήθως έχουν αρκετές αντιρρήσεις επειδή δεν θέλουν να πληγωθούν και πάλι και συνεπώς λειτουργούν σαν να μην είναι χαρούμενοι με την ένωση της οικογένειας. Αν ο έφηβος έχει μια έντονη σχέση με τον ένα γονιό (κυρίως αυτόν που θεωρεί υπεύθυνο για τον χωρισμό) το πιθανότερο είναι να μην τον δεχτεί θετικά. Σε καταστάσεις σαν αυτή, μπορείτε να του ζητήσετε και να επιμείνετε να σας σέβεται, ωστόσο, δεν μπορείτε να επιμείνετε να «αγκαλιάσει» με ενθουσιασμό και εγκαρδιότητα την επανένωση με τον/την πρώην σας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να του δώσετε χρόνο και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να δείξει υπομονή. Να είστε ειλικρινείς με το γεγονός ότι προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε.

Προσαρμογή από: http://www.divorceinteractive.com

Μαρία Βερβέρη,
Ψυχολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.