Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά βελτιώνουν τις μαθησιακές επιδόσεις.

Facebooktwitterpinterest

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα μπορούν να βελτιώσουν τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών, σύμφωνα με μια νέα Σουηδική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο »Journal of Child Psychology and Psychiatry». Η βελτίωση αυτή φαίνεται να είναι πιο διακριτή σε παιδιά που έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Νευροψυχιατρικής της Medical Sahlgrenska Academy του University of Gothenburg, με επικεφαλής τον Ματς Τζόνσον, μελέτησαν 154 μαθητές 9 έως 10 ετών, που χωρίστηκαν εντελώς τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπαιρνε επί τρεις μήνες συμπλήρωμα διατροφής με ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, ενώ η άλλη ομάδα έπαιρνε εικονικά συμπληρώματα.

Η κλινική δοκιμή ήταν εντελώς «τυφλή». Ούτε οι ερευνητές, ούτε φυσικά οι γονείς και τα παιδιά γνώριζαν ποιο παιδί ανήκε στις δύο ομάδες. Μετά από τρεις μήνες, όλοι οι μαθητές κλήθηκαν να κάνουν ένα τεστ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος κατέγραφε με ακρίβεια τις ικανότητες ανάγνωσης των μαθητών. Κατέγραφε συγκεκριμένα την ταχύτητα ανάγνωσης, την κατανόηση, το λεξιλόγιο, την προφορά και πολλά άλλα. Στο τελικό στάδιο της επιστημονικής έρευνας, όλοι οι μαθητές και αυτοί που προηγουμένως είχαν πάρει το εικονικό συμπλήρωμα, πήραν ω-3 και ω-6 για ακόμη τρεις μήνες.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ικανότητες ανάγνωσης των παιδιών, ήταν καλύτερες. Κατά κύριο λόγο όμως τα παιδιά με ηπιότερα προβλήματα προσοχής, εμφάνισαν ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση. Όπως με έμφαση λέει ο Δρ Τζόνσον, «Η σύγχρονη διατροφή σήμερα περιέχει λιγότερα ω-3 λιπαρά οξέα, γεγονός που πιστεύεται ότι έχει αρνητική επίπτωση στα παιδιά, όσον αφορά την μάθηση, τον συγκέντρωση και την προσοχή.
Οι κυτταρικές μεμβράνες του εγκέφαλου αποτελούνται κυρίως από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και υπάρχουν σαφείς αποδείξεις που δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νευρικών κυττάρων».

Χάρης Καλλέργης

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.