Νόσος Των Αιμορροίδων

Facebooktwitterpinterest

Μία αρκετά συχνή πάθηση, η οποία έχει πολλά ταμπού στην κοινωνία μας, είναι η αιμορροϊδοπάθεια. Μία αδρή ανατομική εισαγωγή αναδεικνύει την ιδιαίτερη δομή της περιοχής και την προδιάθεση της για εμφάνιση νοσημάτων, ιδίως στην εποχή μας, λόγω αλλαγής τρόπου ζωής και διατροφής.

Οι αιμορροϊδες είναι φυσιολογικές ανατομικές δομές που βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα του εντέρου (πρωκτός) και οι οποίες στηρίζονται από ένα λεπτό σύνδεσμο (Park) στον υποβλεννογόνιο μυϊκό χιτώνα. Πιστεύεται ότι η δομή του αιμορροϊδικού ιστού επιτρέπει να εξασφαλιστεί η τέλεια απόφραξη του πρωκτικού σωλήνα και ο έλεγχος των κενώσεων. Διάφοροι μηχανισμοί έχουν προταθεί για να εξηγηθεί η εμφάνιση της αιμορροϊδικής νόσου, χωρίς να αλληλοαποκλείονται. Η μηχανική θεωρία η οποία υποστηρίζει την εκφύλιση των ιστών που στηρίζουν τις εσωτερικές αιμορροϊδες να παραμείνουν στη θέση τους. Η αιμοδυναμική θεωρία, στην οποία η αυξημένη φλεβική ροή μπορεί να προκαλέσει διάταση του αιμορροϊδικού πλέγματος και τέλος η θεωρία των διαταραχών μηχανισμού του σφιγκτήρα. Συμπερασματικά μία ομόφωνη αποδεκτή θεωρία που να εξηγεί την εμφάνιση της αιμορροϊδικής νόσου δεν υπάρχει. Ωστόσο συγκεκριμένοι παράγοντες πυροδότησης έχουν ορισθεί και οδηγούν σε αντίστοιχες θεραπευτικές ή προγνωστικές προσεγγίσεις:

  1. Διαταραχές εντερικής λειτουργίας(δυσκοιλιότητα, διάρροια).
  2. Δυσκολία στην κένωση του πρωκτού
  3. Κύηση, τοκετός
  4. Τοπική εφαρμογή φαρμάκων (υπόθετα, κλυσματα).
  5. Καθιστική ζωή
  6. Αθλήματα (ιππασία, ποδηλασία).
  7. Συγκεκριμένα επαγγέλματα
  8. Οινόπνευμα
  9. Καρυκεύματα
  10. Δυτικού τρόπου διατροφή

Η κλινική εμφάνιση των αιμορροϊδων μπορεί να εκδηλωθεί με:

1. Αιμορραγία από τον πρωκτό

2. Άλγος πρωκτού κατά τις κενώσεις ή εκτός κενώσεων

3. Διόγκωση ή πρόπτωση αιμορροϊδων

4. Έκκριση υγρού ή βλέννης με αίσθημα υγρασίας

5. Κνησμός δακτυλίου

6. Ακράτεια κοπράνων

7. Διαταραχές της κένωσης του ορθού και της εντερικής λειτουργίας.

Οι αιμορροϊδες ταξινομούνται σε τέσσσερα (4) στάδια ανάλογα με τα ευρήματα από την κλινική εξέταση:

Στάδιο 1

Συμπτώματα: Αιμορραγία, διάρροια – Σημεία: Αιμορροϊδες ορατές που μπορεί να προεκβάλλουν στην άσκηση πίεσης αλλά δεν έχουν υποστεί πρόπτωση.

Στάδιο 2

Συμπτώματα: Αιμορραγία, διρροια, έκκριση υγρού, κνησμός – Σημεία: Πρόπτωση ορατή στο χείλος του πρωκτού στην άσκηση πίεσης αλλά με αυτόματη επαναφορά.

Στάδιο 3

Συμπτώματα: Αιμορραγία, διάρροια, κνησμός, έκκριση υγρού σε σημείο να λεκιάζονται τα ρούχα – Σημεία: Πρόπτωση που απαιτεί την επανατοποθέτηση με το χέρι.

Στάδιο 4

Συμπτώματα: Αιμορραγία, διάρροια, έκκριση υγρού, κνησμός, πόνος – Σημεία: Πρόπτωση που δεν μπορεί να επανέλθει.

Η πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια δύναται να αντιμετωπιστεί με φάρμακα (συστηματικά ή τοπικά) και αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής. Ωστόση ένα ποσοστό των ασθενών, ιδίως από το στάδιο 1, 2 προς 3, 4 και επειγόντως στο στάδιο 4, οδηγούνται σε κα΄ποια επεμβατική μέθοδο για αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Ο σκοπός των νεώτερων τεχνικών είναι να μην καταστραφούν οι αιμορροϊδες, αλλά να επανατοποθετηθούν μέσα το κανάλι, μειώνοντας το μέγεθός τους και συνδέοντάς τες με τον ινώδη σύνδεσμο. Έτσι οι μέθοδοι αυτές δρουν στο πραγματικό αίτιο των συμπτωμάτων. Οι αιμορροϊδες διατηρούν το φυσιολογικό τους ρόλο και προστατεύονται έναντι της μηχανικής επίδρασηςτης άσκησης πίεσης.

Η τεχνική κατά Longo, την οποία με επιτυχία κάνω τα τελευταία τρία χρόνια, κατευθύνεται τεχνικά και παθοφυσιολογικά στην αφ΄ ενός διατήρηση του αιμορροΙδικού πλέγματος και αφ΄ ετέρου στην άρση των αιτιών δημιουργίας των ενοχληματων. Περιληπτικά γίνεται μία κυκλοτερής εκτομή του ορθικού βλεννογόνου μέσα από τον πρωκτό, μέσω ενός κυκλοτερούς απναστομωτήρα, διατηρώντας την ακεραιότητα των αιμορροϊδων και ταυτόχρονα ανάρτηση των αιμορροϊδων στην προ της παθήσεώς τους θέση. Η ένδειξη της συγκεκριμένης μεθόδου είναι για την συμπτωματική αιμορροϊδοπαθεια 2, 3, 4 σταδίου. Αντένδειξη αποτελούν το περιεδρικό απόστημα και συρίγγιο, γάγγραινα, στένωση πρωκτού και ολική πρόπτωση ορθού΄.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεδόδου, έναντι των άλλων μεδόδων είναι:

Εξάλειψη ή σημαντική βελτίωση των προεγχειρητικών συμπτωμάτων χωρίς αφαίρεση των αιμορροϊδων.

Ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του πρωκτικού σωλήνα.

Ταχύτερη επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες (5-7 ημέρες)

Μικρότερη μετεγχειρητικά αιμορραγία.

Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. –Ελάχιστη μετεγχειρητική ακράτεια ή δυσκοιλιότητα.

Σχεδόν πλήρης απουσία μετεγχειρητικού άλγους.

Συμπερασματικά είναι μια μέθοδος ασφαλής, ανώδυνη, με μικρές πιθανότητες υποτροπής, που εφόσον γίνει από χειρούργους που γνωρίζουν άριστα την ανατομία της περιοχής και έχουν την τεχνική κατάρτιση, προσφέρει τα μέγιστα, επί του παρόντος, σε μία τόσο συχνή αλλά και ενοχλητική παθηση, όπως είναι η αιμορροϊδοπάθεια.

 

 Νικόλαος Μπερσής

Γενικός Χειρούργος

Λαπαροσκοπική Χειρουργική – Laser

 

 

 

 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.