Φασκόμηλο: ένα φυσικό πολυφάρμακο

Facebooktwitterpinterest

Το φασκόμηλο, γνωστό και ως φυτό της αθανασίας, ανήκει στην κατηγορία των αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών Ελελίφασκος και μπορούμε να το βρούμε στην Ελλάδα σε πετρώδεις αλλά και ξηρές περιοχές…

Το φασκόμηλο ξεχωρίζει για το άρωμα αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα, ως αφέψημα αλλά και ως φυσικό καθαριστικό του αέρα, όπως διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα. Η περισυλλογή των φύλλων του πραγματοποιείται Μάιο και Ιούνιο, ενώ ως κύρια ουσία έχει το φασκομηλόλαδο. Ακόμη περιέχει, μεταξύ άλλων, φλαβονοειδή, ρητίνες και σαπωνίνες.

Ως αφέψημα

Το φυτό έχει τονωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καταπραΰνει στομαχικές διαταραχές, τονώνει τις καρδιακές λειτουργίες, ενώ τα φύλλα της φασκομηλιάς έχουν σπασμολυτικές, αντισηπτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες.

Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας. Ιδανικό για την αντιμετώπιση διάρροιας, κρυωμάτων και πονόλαιμου. Είναι διουρητικό, μειώνει τα εντερικά αέρια, έχει αιμοστατικές ιδιότητες, αντιμυκητική και αντιβιοτική δράση, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως τοπικό αναισθητικό.  Συμβάλλει στη θεραπεία του στόματος μετά από τραυματισμό αλλά και για την καταπολέμηση της άφτρας και της ουλίτιδας. Το αιθέριο έλαιο του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση από τον πονόδοντο.

Τονώνει το νευρικό σύστημα, βελτιώνει τη μνήμη, ενώ μπορεί να ανακουφίσει από τις κράμπες αν εφαρμόσουμε σε αυτές τις περιοχές πετσέτες εμποτισμένες με το αφέψημα του φασκόμηλου. Πολλές μελέτες, μάλιστα, διαπίστωσαν ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ  πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η χρήση του φυτού στα αρχαία χρόνια

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου είχαν ανακαλυφθεί πριν από χιλιάδες χρόνια. Τότε το χρησιμοποιούσαν ως θεραπεία αλλά και ως καταπραϋντικό μετά από τσίμπημα εντόμων, σφηκών ή δάγκωμα φιδιών τρίβοντας λίγα φύλλα στην πάσχουσα περιοχή. Το φασκόμηλο, όμως, είχε και άλλες… μαγικές χρήσεις αφού οι αρχαίοι θεωρούσαν ότι μπορεί να διώξει τα κακά πνεύματα αλλά και να βοηθήσει στην αύξηση της γυναικείας γονιμότητας. Οι αρχαίοι έλληνες το θεώρησαν ιερό βότανο και το αφιέρωσαν στον Δια. Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός εκθείαζαν τα ευεργετικά οφέλη του φασκόμηλου καθώς το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό του σώματος αλλά και του μυαλού. Ο Διοσκουρίδης μάλιστα το πρότεινε σε περίπτωση αιμορραγίας αλλά και για την άτακτη περίοδο των γυναικών. Οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ιερό φυτό, ενώ οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βλαστάρι και πιστεύουν ότι έχει περισσότερα οφέλη από ότι το τσάι.

Η χρήση του στη μαγειρική

Στη μαγειρική το φασκόμηλο χρησιμοποιείται κυρίως σε πίτες και σούπες για να αρωματίσει τα φαγητά. Η πιπεράτη γεύση του μπορεί να συνδυαστεί με λιπαρά κρέατα αλλά και τυριά. Ιδανικό για κοτόσουπες, ρολό κιμά αλλά και σε σαλάτες που περιέχουν πατάτες. Μπορεί, ακόμη, να αρωματίσει το ξύδι, ενώ μπορεί να παράγει και μέλι καθώς η φασκομηλιά είναι ένα μελισσοτροφικό φυτό.

Φασκόμηλο για… έναν καθαρό αέρα

Πρόσφατη μελέτη που περιλάμβανε στοιχεία από 50 χώρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καύση ξύλου σε συνδυασμό με ένα μείγμα ευωδών φαρμακευτικών βοτάνων μπορεί να μειώσει έως και 94% τα βακτήρια του αέρα. Ο φαρμακευτικός καπνός διαπιστώθηκε ότι μέσα σε μια ώρα μπορεί να καθαρίσει την ατμόσφαιρα για περίπου μια ημέρα μέσα σε ένα κλειστό δωμάτιο. Η καύση φυτών χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της υγείας όπως είναι η ενίσχυση των πνευμόνων αλλά και η βελτίωση δερματολογικών προβλημάτων.

http://www.bodyinbalance.gr

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.