Δυναμωτικές τροφές(Power foods)

Facebooktwitterpinterest
  • Πράσο

Πρόσφατες έρευνες το κατατάσσουν ψηλά στη λίστα με τις super δυναμωτικές τροφές, αφού περιέχει σχεδόν όλες τις Β βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και ίνες. Σύμφωνα με έρευνες ρίχνει την ολική και LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ επηρεάζει θετικά την HDL (καλή) χοληστερόλη.

  • Μούρα Goji

Αυτά τα πορτοκαλοκόκκινα μούρα που τα βρίσκουμε σε αποξηραμένη μορφή, θεωρούνται σήμερα η τροφή με τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά συστατικά. Πολλές εταιρείες καλλυντικών τα έχουν ενσωματώσει στα προϊόντα τους, γι’αυτό το λόγο, αλλά  επειδή η ομορφιά ξεκινά από μέσα μας είναι καλό να τρώμε μία χούφτα / ημέρα μαζί με λίγα ανάλατα αμύγδαλα, καρύδια και ηλιόσπορους. Συνδυαστικά τα berries με τους ξηρούς καρπούς, κάνουν ένα υπέροχο, extra δυναμωτικό anti ageing snack.

  • Λιναρόσπορος

Οφείλει τις θεραπευτικές ιδιότητές του στα Ω3 λιπαρά που περιέχει, τα οποία μέσα στο σώμα μετατρέπονται στις προσταγλανδίνες, ουσίες που μιμούνται τις ορμόνες. Έτσι συστήνεται σε γυναίκες κυρίως αφού βοηθά στην εξισορρόπηση ορμονών με φυσικό τρόπο. Μας βοηθά στην απώλεια του βάρους, αφού μειώνει την όρεξη και τονώνει το μεταβολισμό. Πολύ σημαντική είναι και η δράση του στην δυσκοιλιότητα, αφού οι διαλυτές ίνες δρουν ήπια στο έντερο, βοηθώντας τις κενώσεις και μειώνοντας την χοληστερόλη. Θέλετε και άλλα ? Προσθέστε μία μεγάλη κουταλιά σπασμένου λιναρόσπορου την ημέρα στα δημητριακά ή στο γιαούρτι ή στη σαλάτα σας και ωφεληθείτε!

  • Βλαστάρια alfalfa

Οι χορτοφάγοι τα γνωρίζουν σίγουρα, αφού αυτά τα μικρά βλασταράκια είναι γεμάτα φρέσκα ένζυμα και ευκολόπεπτα θρεπτικά, αμινοξέα, βιταμίνες και πολλά φυτοχημικά που προστατεύουν από ασθένειες και ενδυναμώνουν τον οργανισμό.

  • Κινόα

Σε αντίθεση με τα καθιερωμένα δημητριακά όπως το σιτάρι και το ρύζι, η κινόα περιέχει και τα 8 απαραίτητα αμινοξέα και άρα είναι πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη. Ειδικά συστήνεται σε όσους γυμνάζονται συστηματικά και σε άτομα με αναιμία.

Ανανάς

Εκτός από υπέροχος γευστικά, ο ανανάς είναι το μόνο φρούτο που μας προσφέρει τόσα φρέσκα ένζυμα. Η έρευνες μας δείχνουν ότι τα συστατικά του βοηθούν τη φλεγμονή, την πέψη, το πρήξιμο και το αδυνάτισμα.

  • Ρόδι

Παρόλο που δεν τρώγεται εύκολα, το ρόδι αξίζει πραγματικά  μία θέση στην κουζίνα μας. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά – περισσότερα  από το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί – και προστατεύει την καρδιά από ασθένειες. Επίσης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Υπέροχο στις σοκολάτες, το φαγητό ή σε χυμό.

Power Smoothies

Το ξέρατε ότι για να είμαστε υγιείς χρειαζόμαστε 5 μερίδες φρούτων /λαχανικών την ημέρα ;

Ο πιο εύκολος και απολαυστικός τρόπος για να το πετύχουμε, είναι πίνοντας τουλάχιστον δύο Smoothie την ημέρα!

Λόγω δουλειάς χρειάζομαι καθημερινά ένα φυσικό τονωτικό στο πρωινό μου. Παρακάτω σας προτείνω το προσωπικό μου αγαπημένο Smoothie:

Energy Smoothie

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μήλο
  • 1 καρότο
  • 1πορτοκάλι
  • Τζίντζερ (πιπερόριζα) ξύσμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμιγνύεται όλα τα υλικά στον αποχυμωτή μέχρι να γίνει λείο και ομοιογενές το μείγμα. Σερβίρεται.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Smoothie πλούσιο σε βιταμίνες C, A και Ε. Ο συνδυασμός αυτών των φρούτων με το τζίντζερ, τονώνει τον οργανισμό χαρίζει ευεξία και είναι ιδανικός για πρίν ή μετά την άσκηση ή όταν νιώθετε κουρασμένοι.

Για Συνταγές – Διατροφικές συμβουλές και άρθρα διατροφής επισκεφθείτε τη σελίδα της Σύμβουλου Διατροφής: http://facebook.com/Anastasia.Venou

 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.