Κατάγματα κρανίου

Facebooktwitterpinterest

Τα κατάγματα κρανίου χωρίζονται σε: α)κατάγματα της κυρτότητας και σε β) κατάγματα βάσης κρανίου.
Α) Τα κατάγματα κυρτότητας χωρίζονται σε γραμμικά και εμπιεσματικά.

• Γραμμικά: κάποιες φορές δεν είναι ορατά στην ακτινογραφία κρανίου, αλλά διαγιγνώσκονται με έμμεσες ένδειξεις, όπως ρινόρροια ή περιοφθαλμικά αιματώματα (raccoon eyes), ωτόρροια ή ωτορραγεία. Η προγνωστική σημασία του κατάγματος είναι μεγάλη ιδιαίτερα σε ασθενείς με καλό επίπεδο συνείδησης, διότι μας προειδοποιεί για τον ενδεχόμενο κίνδυνο να αναπτυχθεί αιμάτωμα. Το 80% των τραυματιών με Κ.Ε.Κ, οι οποίοι ανέπτυξαν ενδοκράνιο αιμάτωμα είχαν κάταγμα κρανίου.

• Εμπιεσματικά κατάγματα: κάθε κάταγμα που προβάλλει εντός της κρανιακής κοιλότητας σε βάθος που υπερβαίνει το πάχος του κρανίου. Συνήθως επιβάλλεται να αναταχθεί χειρουργικά. Η χειρουργική ανάταξη των εμπιεσματικών καταγμάτων ελαττώνει τη πιθανότητα μετατραυματικής επιληψίας, εξαλείφει συνοδό νευρολογική βλάβη, προλαμβάνει μηνιγγίτιδα. Όταν το εμπιεσματικό κάταγμα είναι αιχμηρό (κάποιο οστικό τεμάχιο είναι εντός της εγκεφαλικής ουσίας) η ανάταξη κρίνεται απαραίτητη.
Β) Κατάγματα βάσεως κρανίου : επεκτείνονται συνήθως στους παραρρίνιους κόλπους ή την κοιλότητα του μέσου ωτός και αποτελούν ανοιχτές βλάβες. Ιδιαίτερη προσοχή διότι μπορεί να επιπλακούν με μηνιγγίτιδα ή πνευμοεγκέφαλο ( εισαγωγή αέρα στην κρανιακή κοιλότητα). Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει ακτινογραφίες, ειδικές λήψεις αξονικής τομογραφίας με ανασύνθεση των οστών της βάσης και ειδικές λήψεις της μαγνητικής τομογραφίας που απεικονίζουν τη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.