Χειρουργική ήπατος

Ελαστογραφία ήπατος Facebooktwitterpinterest

Η χειρουργική του ήπατος περιλαμβάνει μεγάλη γκάμα επεμβάσεων και θεραπευτικών τεχνικών για τις ηπατικές παθήσεις. Η πιο συχνή είναι η ηπατεκτομή ( η αφαίρεση ενός τμήματος του ήπατος).

Η πιο συχνή ένδειξη για ηπατεκτομή είναι οι κακοήθεις όγκοι του ήπατος. Οι όγκοι αυτοί μπορεί να είναι πρωτοπαθείς (να έχουν αναπτυχθεί στο ήπαρ) ή δευτεροπαθείς – μεταστατικοί (δλδ ο όγκος έχει αναπτυχθεί σε άλλο όργανο και κύτταρα του έχουν μεταναστεύσει στο ήπαρ) . Οι πλειονότητα των ηπατικών όγκων είναι δευτεροπαθείς με συχνότερη προέλευση τα νεοπλάσματα του παχέος  εντέρου.

Με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις χημειοθεραπείες , στην ακρίβεια των απεικονιστικών μεθόδων και στην εξειδίκευση των χειρουργικών τεχνικών, ηπατικοί όγκοι που παλαιότερα κρινόντουσαν ανεγχείρητοι σήμερα αρκετοί από αυτούς μπορούν να χειρουργηθούν και με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η επιτυχία της ηπατεκτομής εξαρτάται από την εντόπιση κ τον αριθμό των όγκων και κυρίως από το υπολειπόμενο λειτουργικό παρέγχυμα του ήπατος.

Μια τυπική ηπατεκτομή διαρκεί από 2.5 εως 5 ώρες και η απώλεια αίματος έχει ελαχιστοποιηθεί . Εως 75% του ήπατος μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια. Η νοσηλεία διαρκεί 5-6 ημέρες και πλήρης ανάρρωση επέρχεται την 5-6 εβδομάδα .Το χειρουργημένο ήπαρ επανέρχεται στο αρχικό του μέγεθος (ηπατική αναγέννηση)σε 6-8 εβδομάδες.

Σε επιλεγμένα περιστατικά η ηπατεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά παρουσιάζοντας ακόμα μικρότερο χρόνο νοσηλείας και γρηγορότερη ανάρρωση.

Μιχαήλ Ι. Βασίλογλου – Γκανής

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.