Το μονοξείδιο του άνθρακα(CO), ο αόρατος κίνδυνος!

Ψήνοντας στη σχάρα, Facebooktwitterpinterest

Το μονοξείδιο του άνθρακα(CO) είναι ένα τοξικό αέριο και αποτελεί προϊόν ατελούς καύσης της οργανικής ύλης,όταν επικρατούν συνθήκες ανεπαρκούς παροχής οξυγόνου(κλειστοί και μικροί χώροι).Σε αυτό το περιβάλλον η οργανική ύλη δεν οξειδώνεται πλήρως προς διοξείδιο του άνθρακα,με αποτέλεσμα την εκθετική αύξηση της παραγωγής μονοξειδίου.

Συχνά παράγεται σε οικιακές συσκευές (σόμπες,στόφες,μαγκάλια,τζάκια,ψησταριές,καυστήρες κ.α),σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις,στα αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας(αυξημένη παραγωγή ρύπων).
Η  έκθεση σε τιμές >100ppm θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

      Πως συντελείται η οξεία δηλητηρίαση;
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άοσμο, άχρωμο και αρχικά μη εύκολα ανιχνεύσιμο από τον άνθρωπο.Προς τούτο,σε ένα κλειστό χώρο(δωμάτιο) μπορεί οι τιμές του μονοξειδίου να έχουν υπερβεί κατά πολύ τις φυσιολογικές,αλλά εντούτοις η ανθρώπινη ύπαρξη αδυνατεί να το αντιληφθεί άμεσα.Τότε συμβαίνει το γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή.Η αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια φυσιολογικά δεσμεύει το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και το μεταφέρει σε όλους τους ιστούς.Όταν στο περιβάλλον υπάρχουν μεγάλες τιμές μονοξειδίου,το μεγαλύτερο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων μεταφέρει πλέον το τοξικό αέριο(συνδέεται η αιμοσφαιρίνη πιο εύκολα με το μονοξείδιο).
Τα πιο συχνά και άμεσα συμπτώματα της οξείας δηλητηρίασης είναι πονοκέφαλος, ζάλη, αδυναμία, ναυτία και έμετος, πόνος στο στήθος και σύγχυση. Έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων και θάνατο. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια  του ύπνου ή της κατανάλωσης οινοπνευματωδών.Η χρόνια έκθεση σε χαμηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύγχυση, και απώλεια μνήμης.

      Πως,όμως,προλαμβάνεται η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα στην οικία;
Προς αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων θα ακολουθήσουν οδηγίες προφύλαξης.

1. Τακτική συντήρηση μηχανημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό.

2. Αποφύγετε τη χρήση θερμαστρών που λειτουργούν με αέριο ή κάρβουνο μέσα σε κλειστούς χώρους (διαμέρισμα κ.α).

3. Προτιμάτε πάντα συσκευές που έχουν τη σήμανση CE

4.Μη χρησιμοποιείτε μια ανοιχτή ψησταριά ή άλλο είδος φούρνου με αέριο ως μέσο θέρμανσης σε κλειστούς χώρους.

5. Μη χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα ως μέσο θέρμανσης σε κλειστό χώρο, εκτός αν το έχετε τοποθετήσει μέσα σε καλά αεριζόμενο τζάκι.

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.