Γιατί να βάλω το Αβοκάντο στη Διατροφή μου;

Facebooktwitterpinterest

Tο αβοκάντο είναι ένας ιδιαίτερα θρεπτικός καρπός για τον οργανισμό μας που αξίζει να έχει μια θέση στη διατροφή μας. Αν και συγκαταλέγεται στα φρούτα διαφέρει από αυτά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λίπος και κατά συνέπεια σε θερμίδες ( 1/8 ενός ώριμου αβοκάντο αποδίδει περίπου 45 θερμίδες!)

Ωστόσο, τα λιπαρά που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα (ελαϊκό οξύ). Αυτό έχει ως  αποτέλεσμα πλήθος ευεργετικών δράσεων όπως ο έλεγχος της χοληστερόλης στο αίμα (έρευνες δείχνουν πως  μια διατροφή πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει την ολική και την LDL χοληστερόλη και να αυξήσει την HDL χοληστερόλη), προστασία ενάντια στον καρκίνο και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ακόμη, τα λιπαρά που περιέχει το αβοκάντο συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση άλλων συστατικών του, όπως βιταμίνη A, α- και β- καροτένιο, λουτεΐνη, ζεοξανθίνη,  βιταμίνη Ε, ουσίες δηλαδή με  αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Επιπλέον, η προστασία που προσφέρει το αβοκάντο στο καρδιαγγεια­κό σύστημα οφείλεται και στην περιεκτικότητά του σε φυλλικό οξύ, αφού αυτό έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων.

Άλλωστε, το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο όπως είναι γνωστό συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και γενικά πρέπει να επιδιώκουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (αλάτι). Υψηλή πρόσληψη καλίου και χαμηλή νατρίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Τέλος , το αβοκάντο είναι  πλούσιο σε βιταμίνη Β6 που συμβάλλει στο σχηματισμό των αμινοξέων και υπεισέρχεται στο μεταβολισμού των λιπών και των υδατανθράκων. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και φυτικές  ίνες, ενώ η β-σιτοστερόλη συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης.

Το αβοκάντο είναι ένας καρπός με βουτυρώδη γεύση. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικές περιοχές, αλλά και σε αυτές που υπάρχουν εσπεριδοειδή και κυρίως λεμονιές. Στην Ευρώπη καλλιεργείται  στη νότια Ισπανία, στη Γαλλία και στην Kρήτη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία λόγω των ενυδατικών και αναπλαστικών του ιδιοτήτων στο δέρμα.

Το φρέσκο αβοκάντο έχει πράσινο φλοιό και σφριγηλή σάρκα η οποία πιέζεται ελαφρά με το χέρι. Αποφύγετε το αβοκάντο με καφέ χρώμα ή με σάρκα πολύ μαλακή ή πολύ σκληρή. Το αβοκάντο είναι πιο νόστιμο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά μπορείτε να το βρείτε στην αγορά όλο το χρόνο.

Ένας καλός τρόπος να καταναλώσετε αβοκάντο είναι φτιάχνοντας  Guacamole, ένα πολύ γευστικό μεξικάνικο ντιπ:

Υλικά  για 4 άτομα

4 αβοκάντο

1 ντομάτα κομμένη σε κύβους (μόνο τη σάρκα)

½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

χυμός από 1 λεμόνι

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε και πολτοποιήστε τα αβοκάντο στο μπλέντερ. Προσθέστε ανακατεύοντας προσεκτικά το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ντομάτα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με την προτίμηση. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή λίγη καυτερή πιπέριά ή ταμπάσκο.

Σερβίρετε με μεξικάνικες πίτες και μπαστουνάκια λαχανικών.

της Αθηνάς Μωραϊτη Χατζηθάνου,

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

www.diaitologospeiraia.gr

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.