Λίφτινγκ Προσώπου

Facebooktwitterpinterest

Καθώς μεγαλώνουν οι άνθρωποι, οι επιπτώσεις της βαρύτητας, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, και το στρες της καθημερινότητας μπορεί να φανούν στο πρόσωπό τους. Εμφανίζονται βαθιές πτυχές μεταξύ μύτης και στόματος, η γραμμή του σαγονιού γίνεται χαλαρή και με μάγουλα, ενώ εμφανίζεται λίπος και πτυχές γύρω από το λαιμό.

Μία ανόρθωση προσώπου (τεχνικώς γνωστό και ως ρυτίδεκτομή) μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι “να γυρίσει το χρόνο πίσω”, βελτιώνοντας τα πιο εμφανή σημάδια αφαιρώντας το περιττό λίπος, λεπταίνοντας τους υποβόσκοντες μυς και τεντώνοντας το δέρμα το πρόσωπο και το λαιμό. Η ανόρθωση προσώπου μπορεί να γίνει από μόνη της, ή σε συμμετοχή και άλλων διαδικασιών, όπως ανόρθωση μετώπου, βλεφαροπλαστική, ή ρινοπλαστική.

Εάν σκεφτόσαστε μια ανόρθωση προσώπου, η ιστδοσελίδα μας θα σας δώσει μία βασική κατανόηση της διαδικασίας σε τι μπορεί να βοηθήσει, πώς προετοιμάζεται και τι αποτελέσματα μπορείτε να περιμένετε. Δεν μπορεί να απαντήσει σε όλες σας τις απορίες, εφόσον πολλά εξαρτώνται στη μοναδικότητα του κάθε ασθενή και στο πλαστικό χειρουργό. Παρακαλώ, ρωτήστε τον Δρ. Ιωαννίδη για οτιδήποτε δεν καταλαβαίνετε.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για ανόρθωση προσώπου

Οι καλύτεροι υποψήφιοι είναι ένας άντρας ή μια γυναίκα του οποίου το πρόσωπο και ο λαιμός έχει αρχίσει να χαλαρώνει, αλλά το δέρμα του διατηρεί ακόμα κάποια ελαστικότητα και του οποίου η οστική δομή είναι σαφής και καλοσχηματισμένη. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 και 60 χρόνων, αλλά ανόρθωση προσώπου (facelift) μπορεί να γίνει επιτυχημένα ακόμα και σε ηλικίες ανθρώπων 70 ή και 80 χρονών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι βρίσκονται σε πολύ καλή γενική κατάσταση.

Μία τέτοια επέμβαση μπορεί να δώσει νεανική εμφάνιση και φρεσκάδα, ενώ στην πορεία μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας. Σκοπός δεν είναι να σας αλλάξει παντελώς την εικόνα του προσώπου σας, αλλά να σας αποκαταστήσει τη φρεσκάδα, την υγεία και τη ζωτικότητα της νιότης σας.

Σχεδιάζοντας το χειρουργείο σας
 Οι ανορθώσεις προσώπου είναι ιδιαιτέρως εξατομικευμένες διαδικασίες. Στο πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό Δρ. Ιωαννίδη θα εκτιμηθούν τα προβλήματα του προσώπου που θέλετε να βελτιώσετε σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της ποιότητας του δέρματος και των υποκείμενων μαλακών μορίων και οστικού σκελετού.

Ο πλαστικός χειρούργος πρέπει να ελέγξει για τη γενική κατάσταση της υγείας, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο, όπως μη ελεγχόμενη υψηλή πίεση του αίματος, προβλήματος πήξεως, ή την τάση δημιουργίας εκτεταμένων ουλών. Σιγουρευτείτε ότι είπατε στον πλαστικό χειρουργό σας εάν καπνίζετε ή εάν παίρνετε οτιδήποτε φάρμακα ή υποκατάστατα, ιδιαιτέρως ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα που επιδρούν την πήξη.

Εάν αποφασίσετε να κάνετε ανόρθωση προσώπου, ο Δρ. Ιωαννίδης θα σας εξηγήσει τις τεχνικές και την αναισθησία που χρησιμοποιεί, το μέρος όπου θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο, τους κινδύνους, καθώς και το κόστος που εμπλέκεται. Μη διστάσετε να τον ρωτήσετε οτιδήποτε θέλετε, ιδιαιτέρως ό,τι αφορά στις προσδοκίες που έχετε και τις ανησυχίες σας για τα αποτελέσματα.

Πού θα πραγματοποιηθεί το χειρουργείο σας
Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα χειρουργικό κέντρο ή σε ένα νοσοκομείο. Συνήθως όμως γίνεται σε εξωτερικό χειρουργείο, χωρίς την αναγκαιότητα νοσηλείας του ασθενούς για εξωτερικούς ασθενείς, αν και σε μερικές περιπτώσεις ίσως κρατήσουμε τον ασθενή μας για μία μέρα όταν χρησιμοποιηθεί γενική αναισθησία. Συγκεκριμένες καταστάσεις με διαβήτη ή υψηλή πίεση αίματος πρέπει να παρακολουθούνται μετά το χειρουργείο, και ίσως ζητηθεί από τον ασθενή μια μικρή παραμονή.
Είδη αναισθησίας

Οι περισσότερες ανορθώσεις προσώπου διενεργούνται κάτω από μερική αναισθησία, συνδυασμένη με ένα ηρεμιστικό, έτσι ώστε να είσαστε σε ήπια μέθη. Θα είσαστε ξύπνιος αλλά χαλαρωμένος, και το πρόσωπό σας δεν θα αισθάνεται πόνο. (Παρόλα αυτά, ίσως νιώσετε κάποιο τράβηγμα ή περιστασιακά κάπως άβολα).

Σε ειδικές περιπτώσεις προτιμάται η γενική αναισθησία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Το χειρουργείο

Μια ανόρθωση προσώπου συνήθως παίρνει αρκετές ώρες – ή ίσως και περισσότερο αν έχετε παραπάνω από μία διαδικασία να κάνετε. Για εκτεταμένες επεμβάσεις, ίσως προγραμματιστούν δύο ξεχωριστές επεμβάσεις.

Οι τομές συνήθως ξεκινούν πάνω από τη γραμμή των μαλλιών στους κροτάφους, επεκτείνονται σε μια φυσιολογική γραμμή μπροστά από τα αυτιά (ή ακριβώς μέσα στο χόνδρο της άρθρωσης μπροστά από το αυτί), και συνεχίζουν πίσω από το λοβό του αυτιού στο χαμηλότερο σημείο του τριχωτού της κεφαλής. Αν ο λαιμός χρειάζεται δουλειά, μπορεί να χρειαστεί και μία μικρή τομή κάτω από το σαγόνι.

Γενικά, ο πλαστικός χειρουργός ξεχωρίζει το δέρμα από το λίπος και μύες που βρίσκονται από κάτω. Το λίπος μπορεί να ισσοροπιστεί ή να απορροφηθεί γύρω από το λαιμό ή το σαγόνι για να βελτιώσει το περίγραμμα. Ο χειρουργός στη συνέχεια αναδιπλώνει και συσφίγγει τον υποκείμενο μυ και απονεύρωσης, τραβάει το δέρμα πίσω και αφαιρεί το περιττό. Ράβει προσεχτικά τα στρώματα των ιστών και κλείνει τις τομές, ενώ μεταλλικά κλιπ ίσως χρησιμοποιηθούν στο τριχωτό της κεφαλής.

Ο πλαστικός χειρούργος μπορεί επίσης να τυλίξει το κεφάλι χαλαρά με επιδέσμους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει το πρήξιμο και το μελάνιασμα.

Μετά το χειρουργείο σας

Δεν είναι συνήθως σημαντική η ενόχληση μετά το χειρουργείο, εάν υπάρχει, μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλα φάρμακα, όπου θα σας συνταγογραφήσει ο πλαστικός χειρούργος σας. (σοβαρός ή επίμονος πόνος ή ξαφνικό πρήξιμο στο πρόσωπό σας θα πρέπει να αναφερθεί άμεσα στο χειρούργχειρουργό σας). Κάποιο μούδιασμα στο δέρμα είναι απολύτως φυσιολογικό, θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή και μήνες.

Ο Δρ. Ιωαννίδης ίσως σας πει να κρατήσετε το κεφάλι ανυψωμένο, όσο είναι αυτό δυνατόν για μερικές μέρες, έτσι ώστε να περιοριστεί το πρήξιμο.

Οι επίδεσμοι όταν χρησιμοποιηθούν συνήθως αφαιρούνται μετά από μια έως πέντε μέρες. Μη νιώσετε έκπληξη με το χλωμό, μελανιασμένο και φουσκωμένο πρόσωπο που θα αντικρύσετε. Απλά έχετε στο μυαλό σας ότι σε λίγες μέρες θα δείχνετε πάλι φυσιολογικοί.

Τα περισσότερα από τα ράμματά σας θα αφαιρεθούν μετά από περίπου πέντε μέρες. Το τριχωτό της κεφαλής σας ίσως πάρει κάποιο διάστημα μέχρι να επουλωθεί, και τα ράμματα ή τα μεταλλικά κλιπ στη γραμμή των μαλλιών θα χρειαστούν λίγες μέρες παραπάνω.

Γυρίζοντας στα φυσιολογικά

Θα κινητοποιηθείτε άμεσα μετεγχειρουργικά, αλλά πρέπει να είσαστε ιδιαιτέρως προσεχτικοί κατά την πρώτη εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Να είστε ιδιαιτέρως προσεχτικοί με το πρόσωπο και τα μαλλιά σας, εφόσον το δέρμα σας θα είναι μουδιασμένο και ευαίσθητο και ίσως να μην ανταποκρίνεται φυσιολογικά στην αρχή.

Για την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει να αποφεύγετε οποιαδήποτε έντονη δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων της σεξουαλικής δραστηριότητας, βαριά οικιακή εργασία, το λιγότερο δύο εβδομάδες να αποφεύγετε το αλκοόλ, τα ντους με ατμό και τη σάουνα για ένα μήνα.

Στην αρχή, το πρόσωπό σας ίσως σας φαίνεται κάπως παράξενο. Τα χαρακτηριστικά σας ίσως έχουν αλλοιωθεί από το πρήξιμο, οι κινήσεις του προσώπου σας να είναι ελαφρώς δύσκαμπτες και θα είσαστε πιθανόν αμήχανοι με τα σημάδια. Μερικές μελανιές ίσως να επιμείνουν για δύο ή τρείς εβδομάδες και ίσως κουράζεστε εύκολα. Δεν είναι έκπληξη ότι κάποιοι ασθενείς στην αρχή αισθανθούν απογοητευμένοι και μελαγχολικοί.

Κατά την τρίτη εβδομάδα, θα δείχνετε και θα αισθάνεστε πολύ καλύτερα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι πίσω στη δουλειά τους σε περίπου πέντε-επτά μέρες μέχρι και δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Αν το χρειαστείτε, ένα ειδικό καλυπτικό make up μπορεί να περιορίσει το μελάνιασμα που έχει παραμείνει. Αυτό εξαρτάται από το πόσες επεμβάσεις έχουν γίνει (βλεφαροπλαστική, ανόρθωση προσώπου, ανόρθωση μετώπου κ.τ.λ.).

Η νέα σας εμφάνιση

Οι πιθανότητες είναι μεγάλες ότι θα νιώσετε χαρούμενοι με την ανόρθωση του προσώπου σας- ιδιαιτέρως όταν διαπιστώσετε ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, αλλά ταυτόχρονα δεν σας αφήνουν το στίγμα οποιασδήποτε χειρουργικής παρέμβασης. Ακόμα και εφόσον το πρήξιμο και το μελάνιασμα έχει φύγει, τα μαλλιά γύρω από τους κροτάφους ίσως να είναι λεπτά, καθώς και το δέρμα σας να το νιώθετε στεγνό και σκληρό για αρκετούς μήνες.

Θα έχετε κάποια σημάδια, αλλά ανάλογα σε κάθε περίπτωση θα σβήσουν με τον καιρό και θα να είναι σπανίως ορατά και κρυμμένα πίσω από τα μαλλιά και τις φυσικές πτυχώσεις του δέρματος.

Παρακαλώ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να κλείσετε κάποιο ραντεβού με τονπλαστικό χειρουργό Δρ.Ιωαννίδη.

Ο Ιατρός
Δρ. Ιωαννίδης Ανδρέας
Πλαστικός Χειρουργός

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.