Αθλητικές κακώσεις, αρθροσκόπηση

Facebooktwitterpinterest

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μια χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, με την οποία έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε μικρές βλάβες των αρθρώσεων μέσα από μικρές τομές του δέρματος. Η αρθροσκόπηση αποτέλεσε μια επαναστατική χειρουργική τεχνική στη μοντέρνα ορθοπαιδική, μιας και πλέον, με τη βοήθεια των αρθροσκοπικών εργαλείων

και τεχνικών, έγινε δυνατό επεμβάσεις που παλαιότερα χαρακτηρίζονταν από αυξημένο ποσοστό επιπλοκών να μετατραπούν σε επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας, με ελάχιστες επιπλοκές και, κυρίως, με τη δυνατότητα ταχείας επανόδου του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η αρθροσκόπηση είναι στην πραγματικότητα μια επέμβαση “κλειδαρότρυπας”, αφού μέσα από 2 μόνο τομές του δέρματος, μήκους 1 περίπου εκατοστού η καθεμιά, ο χειρουργός μπορεί να “δει” τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση και με τη βοήθεια ειδικών μικροσκοπικών εργαλείων να επιδιορθώσει τις υπάρχουσες βλάβες. Η αρθροσκόπηση εφαρμόζεται πλέον στις περισσότερες μεγάλες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος: στο γόνατο, στον ώμο, στο ισχίο, στον αγκώνα, στην ποδοκνημική και στην πηχεοκαρπική άρθρωση. Η αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελεί πλέον μια από τις συχνότερες επεμβάσεις στη σύγχρονη ορθοπαιδική με κυριότερες ενδείξεις:

  • τη ρήξη των μηνίσκων
  • τις συνδεσμικές βλάβες του γόνατος (π.χ. ρήξη πρόσθιου συνδέσμου)
  • τις χόνδρινες βλάβες του γόνατος
  • τη λύση συμφύσεων σε δύσκαμπτα γόνατα μετά από ολική αρθροπλαστική
  • την έκπλυση και καθαρισμό του γόνατος σε περιπτώσεις φλεγμονών
  • ως επικουρική τεχνική για την αντιμετώπιση ενδαρθρικών καταγμάτων

Αθλητικές κακώσεις, αρθροσκόπηση

 

Βασίλης Σακελλαρίου

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.