Τί είναι η ορθορεξία;

Facebooktwitterpinterest

Με τον όρο ορθορεξία αναφερόμαστε σε έναν τύπο διατροφικής συμπεριφοράς κατά τον οποίο παρατηρείται μία ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή που υπερβαίνει τα όρια του φυσιολογικού και καταλήγει στην εμμονή. Υπάρχει ακόμη διαφωνία για τον αν θεωρείται διατροφική διαταραχή ή όχι,

το σίγουρο όμως είναι ότι συνοδεύεται από ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και συναισθηματική αναστάτωση. Το άτομο καταναλώνει μόνο υγιεινά τρόφιμα και έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα βιολογικά, οργανικά και αγνά προϊόντα, ενώ αν καταναλώσει τροφή που περιέχει συντηρητικά ή πρόσθετα νιώθει τύψεις, ενοχές, και ανησυχεί για την υγεία του. Δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θρεπτική αξία τροφίμων και εστιάζει στην ποιότητα της διατροφής του. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα υποχονδριακά, που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, και κάποιες φορές ξεκινά ως επιθυμία να ξεπεραστούν χρόνιες ασθένειες.

Το άτομο που χαρακτηρίζεται από αυτή τη συμπεριφορά τρέφεται υγιεινά, επομένως δεν υπάρχουν σωματικές επιπτώσεις στην υγεία. Υπάρχουν όμως επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου καθώς βιώνει πίεση και άγχος, αποκτά εμμονές κτλ.

‘Παν μέτρον άριστον’ λοιπόν, ακόμη και στην υγιεινή διατροφή.

Βιβή Κατσαρού,
Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.