Xρόνιο Άλγος

Facebooktwitterpinterest

Μια από τις πιο συχνές αιτίες αναζήτησης ιατρικής φροντίδας. Οι πιο συχνές μορφές του, είναι η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία κ.τ.λ.

Ως χρόνιος πόνος  ορίζεται αυτός που διαρκεί περισσότερο από τρείς μήνες και χαρακτηρίζεται  ως νευροπαθητικός (πόνος με αρχική προέλευση τραυματισμό ή δυσλειτουργία του περιφερικού ή κεντρικού νευρικού συστήματος). Αυτόματος πόνος με καυσαλγία και οι ασθενείς αναφέρουν υπερευαισθησία του δέρματος. Στα αίτια του, συμπεριλαμβάνονται ο τραυματισμός περιφερικών νεύρων, αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία και βλάβη νωτιαίου μυελού.

Άλλα είδη του είναι ο θαλαμικός πόλος μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ή κρανιακή νευραλγία. Η αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει επιλογή φαρμάκων από αναλγητικά εώς ναρκωτικά φάρμακα. Η επιλογή της επεμβατικής αντιμετώπισης, χωρίζεται σε επέμβασης ηλεκτρικής διέγερσης και επέμβασης ενερχόμενης έγχυσης φαρμάκου.

Η ηλεκτρική διέγερση επιτυγχάνεται με μόνιμη εμφύτευση συσκευών που είναι ηλεκτρικοί διεγέρτες που προκαλούν διέγερση ή αναστολή της νευρικής  αγωγιμότητας που άγουν το άλγος. Η συνεχής έγχυση αναλγητικών επιτυγχάνεται με μόνιμη εμφύτευση μικροδεξαμενών – αντλιών.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΕΣΙΔΗΣ

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.