Πείτε ΟΧΙ στις δίαιτες Express!

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και σιγά-σιγά μπορεί να αρχίσετε να αναρωτιέστε πώς θα διώξετε τα παραπάνω κιλά που πήρατε κατά την διάρκειά του. Είναι πιθανό να βιάζεστε να επιστρέψετε στο προηγούμενό σας βάρος, ή μπορεί να θέλετε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας με μια ανανεωμένη και πιο λεπτή εικόνα. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι ο πειρασμός της δίαιτας express – γρήγορες δίαιτες που υπόσχονται τεράστια απώλεια βάρους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε?

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι, αλλά ας επικεντρωθούμε σε αυτούς που σας αφορούν άμεσα.

  • Οι γρήγορες δίαιτες δεν οδηγούν μόνο σε χάσιμο λίπους, αλλά και σε χάσιμο μυϊκής μάζας. Τι σημαίνει αυτό? Η μυϊκή μάζα ζυγίζει περισσότερο από το λίπος. Εάν υποθέσουμε ότι είχαμε ένα κουτάκι λίπος και ένα κουτάκι του ίδιο μεγέθους μυϊκή μάζα, τότε το κουτάκι με τους μύες θα ζύγιζε αρκετά περισσότερο. Χάνοντας λοιπόν μυϊκή μάζα, το βάρος σας θα πέσει κατακόρυφα, αλλά την ίδια στιγμή θα μειωθεί δραματικά και ο μεταβολισμός σας. Τι επιπτώσεις έχει αυτό? Μόλις η δίαιτά σας τελειώσει και προσπαθήσετε να επιστρέψετε σε μια διατροφή «διατήρησης», θα αρχίσετε να παίρνετε κιλά, ενώ τρώτε τις ίδιες ποσότητες που τρώγατε παλιότερα χωρίς να παχαίνετε. Έτσι, και θα ξαναπάρετε πίσω τα κιλά σας, και πιθανώς να πάρετε και περισσότερα από αυτά, αφού ο μεταβολισμός σας θα έχει πέσει μόνιμα πλέον.
  • Οι δίαιτες express οδηγούν σε ελλείψεις χρήσιμων συστατικών τις διατροφής, όπως πρωτεΐνες, σίδηρο και «απαραίτητα» λίπη (π.χ. ωμέγα-3 λιπαρά), αφού περιορίζουν και την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής σας σε επικίνδυνο σημείο. Οι ελλείψεις διαφέρουν μεταξύ τους, κάποιες εμφανίζονται μετά από μέρες, άλλες μετά από βδομάδες ή και μήνες, οπότε όσο περισσότερο κρατήσει η δίαιτα express τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν περισσότερες ελλείψεις.
  • Δημιουργούν τοξίνες και χειροτερεύουν τον τρόπο που ο οργανισμός σας παράγει ενέργεια. Πρώτα από όλα, σε όλες τις δίαιτες, η καύση του λίπους που κάνει το σώμα μας όταν χάνουμε κιλά, δημιουργεί κετόνες, οι οποίες μπορούν να μεταβολιστούν ή να «καθαριστούν» αρκετά γρήγορα για να μην προκαλέσουν πρόβλημα. Στις δίαιτες express, όμως, οι κετόνες παράγονται με τέτοιο ρυθμό, που δεν προλαβαίνει το σώμα μας να ισορροπήσει την συγκέντρωσή τους στο αίμα και τότε αρχίζουν τα συμπτώματα. Κούραση, εμετοί, δυσκολίες στην αναπνοή κ, ζαλάδα και πόνος στην κοιλιά είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι η συγκέντρωση κετονών στο αίμα σας είναι πολύ υψηλή. Παράλληλα, το σώμα αρχίζει να καίει πρωτεΐνες για ενέργεια, πράγμα που δημιουργεί αμμωνία, η οποία με την σειρά της γίνεται ουρικό οξύ στο συκώτι και απελευθερώνεται στο αίμα, μέχρι τα νεφρά να την καθαρίσουν. Η αμμωνία προκαλεί αυξημένη λειτουργία του συκωτιού, αλλά βραχυπρόθεσμα αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι τα νεφρά καλούνται να αυξήσουν δραματικά τον ρυθμό με τον οποίο λειτουργούν. Έτσι επαναλαμβανόμενες γρήγορες δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν σε νεφρολογικές παθήσεις.
  • Οι γρήγορες δίαιτες αλλοιώνουν μόνιμα την εικόνα του σώματός σας. Η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα του σώματός σας. Επιπλέον, η μυική μάζα δεν επιστρέφει εύκολα, οπότε από την στιγμή που θα χάσετε τα κιλά σας, ό,τι βάρος πάρετε στο μέλλον θα εμφανιστεί σαν λίπος. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα δείχνει πολύ πιο έντονα σημάδια χαλάρωσης και φουσκώματος.

Οι γρήγορες δίαιτες είναι σίγουρα δελεαστικές, αλλά τα προσωρινά αποτελέσματά τους δεν αξίζουν τις αρνητικές περιπτώσεις που φέρνουν στο σώμα και την υγεία σας. Είναι καλύτερα να ακολουθήσετε μια σωστή διατροφή με σταθερή αλλαγή στο βάρος σας, αφού τα αποτελέσματα θα είναι πιο μόνιμα και πιο έντονα στο τέλος.

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολογία – Διατροφολογία BSc

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.