Πότε μία β – χοριακή είναι » καλή »

Τεστ κυήσεως Facebooktwitterpinterest

 και μπορεί να προβλέψει την επιτυχία μίας εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Είναι πολλές οι φορές που με ρωτάτε, τι αποτέλεσμα πρέπει να περιμένετε στη β- χοριακή για να μπορέσετε να “χαρείτε” ένα θετικό αποτέλεσμα στην προσπάθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης που μόλις ολοκληρώθηκε με την μεταφορά των εμβρών στη μήτρα σας.

Το χρονικό διάστημα αναμονής φαίνεται πράγματι μεγάλο, και δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από αυτή της “καλής” είδησης.

Πότε όμως πραγματικά είναι καλή αυτή η είδηση; Πότε μπορείτε να χαρείτε, επειδή η β- χοριακή είναι πραγματικά καλή; Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που ίσως ένα αρχικά καλό αποτέλεσμα δεν ήταν παρά μία χημική εγκυμοσύνη, το άγχος πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο.

Πρώτα όμως, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες βασικές πληροφορίες. Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι μια ορμόνη που αρχίζει να παράγεται όταν ένα έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας, περίπου 7 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης και μια τιμή μεγαλύτερη από 5 mIU / mL σε γενικές γραμμές θεωρείται θετική. Η, χωρίς να θέλω να σας μπερδέψω, μικρότερη από 5 mIU / mL θεωρείται αρνητική και μεγαλύτερη από 25 mIU / mL θεωρείται σίγουρα θετική.

Για να μπορέσουμε “αρχικά ” να πούμε πως τα επίπεδα της hCG είναι καλά, πρέπει η ορμόνη να αυξηθεί κατάλληλα (διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες περίπου στην αρχή της εγκυμοσύνης) μέχρι να φτάσει γύρω στο 1500 mIU / mL. Σε εκείνο το σημείο, θα μπορέσει να διαπιστωθεί και υπερηχογραφικά η κύηση, σαν ένας μικρός σάκος στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας.

Τα επίπεδα της β- χοριακής είναι συνήθως υψηλότερα σε δίδυμες ή πολύδυμες εγκυμοσύνες. Επίσης, στις περιπτώσεις εκείνες που η κύηση είναι βιοχημική, επίκειται αποβολή ή στην περίπτωση εξωμήτριας κύησης, τα επίπεδα της β – χοριακής δεν αυξάνονται με σωστό ρυθμό. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, στα αρχικά αυτά στάδια, η γυναίκα να παρακολουθείται αιματολογικά ή/και υπερηχογραφικά, προκειμένου να διαπιστωθεί η ομαλή εξέλιξη στα αρχικά στάδια της κύησης και να αποκλειστούν όσο νωρίτερα γίνεται πιθανές επιπλοκές. Για παράδειγμα, μία γυναίκα με ιστορικό εξωμήτριας κύησης παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες η εξωμήτριος κύηση να επαναληφθεί. Η παρακολούθηση των ασθενών από το γιατρό και η σωστή λήψη των φαρμάκων μετά από την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολή σημαντική στο στάδιο αυτό.

Ποια είναι λοιπόν μία καλή πρώτη μέτρηση της β- χοριακής μετά την εμβρυομεταφορά;

Αρκετά χρόνια πριν, όσο ήμουν ακόμα στην Αμερική, μία ομάδα ειδικών από τη Φινλανδία, ερεύνησε το θέμα, αναλύοντας τα επίπεδα της β- χοριακής στον ορό 12 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, προκειμένου να δει αν μπορεί να “προβλέψει” την έκβασης μίας εγκυμοσύνης.

Η μέση συγκέντρωση β- χοριακής ήταν 126 mIU / mL σε βιώσιμες εγκυμοσύνες και 31 mIU / mL σε μη βιώσιμες κυήσεις. Στις δίδυμες κυήσεις, η μέση μέτρηση β- χοριακής ήταν σχεδόν διπλάσια από ότι στις μονήρεις κυήσεις (201 mIU / mL έναντι 115 mIU / mL).

Μετά λοιπόν από λεπτομερή στατιστική ανάλυση κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα επίπεδο β- χοριακής 76 mIU / mL ήταν ένας δείκτης για την πρόβλεψη μίας βιώσιμης εγκυμοσύνη με 80% ευαισθησία και 82% ειδικότητα. Η θετική προγνωστική αξία για μια βιώσιμη εγκυμοσύνη σε αυτό το επίπεδο ήταν 87% και η αρνητική προγνωστική αξία ήταν 74%. Όλες οι βιοχημικές εγκυμοσύνες βρέθηκαν σε επίπεδα β- χοριακής <100 mIU / mL.

Όμως……

Θέλω να καταλάβετε πως είναι πλύ σημαντικό να μη θεωρήσετε αυτούς τους αριθμούς τόσο απόλυτους. Όχι γιατί προσπαθώ με κάθε τρόπο να σας καθησυχάσω, αν ας πούμε η πρώτη σας μέτρηση είναι “χαμηλή”, αλλά γιατί πραγματικά υπάρχουν όχι μία ή δύο, αλλά πάρα πολλές μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την τιμή της β- χοριακής , συμπεριλαμβανομένης της μεθόδου με την οποία πραγματοποιείται η ίδια η εξέταση, η οποία μπορεί να διαφέρει από κέντρο σε κέντρο και μάλιστα να είναι και διαφορετική από αυτή που οι ίδιοι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους.

Στη διάρκεια της καριέρας μου έχω δει πολύ υψηλές αρχικές μετρήσεις β- χοριακής να μην εξελίσσονται σε μία βιώσιμη κύηση, και άλλες πάλι φορές, μία β- χοριακή μόλις 10 mIU / mL, να οδηγεί στη γέννηση ενός υπέροχου μωρού.

Συμπέρασμα:

Ναι, τα νούμερα είναι νούμερα και έχουν τη σημασία τους. Όμως, στη φάση αυτή, που περιμένετε με αγωνία το αποτέλεσμα σας, το πιο σημαντικό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας, να τρέφεστε σωστά, να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε και να κάνετε πράγματα με το σύντροφο σας που απομακρύνουν το άγχος και σας κάνουν ευτυχισμένους.

Να είστε καλά και Καλά Αποτελέσματα!!!

Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.