Ακμή στην πλάτη: Τί την προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται;

Facebooktwitterpinterest

Η ακμή στην πλάτη είναι ένα πρόβλημα που αν και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία προκαλεί «δυσάρεστα συναισθήματα» στους πάσχοντες. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι απασχολεί μόνο τον κόσμο των εφήβων, ωστόσο παρατηρείται και σε αρκετούς ενήλικες και των δύο φύλων.

Τα «ενοχλητικά» σπυράκια προκαλούνται λόγω της απόφραξης των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος από σμήγμα (φυσικά έλαια που ο ρόλος τους είναι να κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο) ή από νεκρά κύτταρα με αποτέλεσμα στην περιοχή να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος βακτήρια όπως το P. acnes και να προκαλείται φλεγμονή.

Η ακμή στην πλάτη είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, να επιδεινώνεται από το έντονο στρες της καθημερινότητας, την κακή διατροφή, την έντονη εφίδρωση αλλά και τα συνθετικά ρούχα.

Την περίοδο του καλοκαιριού, μετά τα μπάνια στην θάλασσα και την «λογική» έκθεση στον ήλιο, τα  «ενοχλητικά» σπυράκια γίνονται δυσδιάκριτα και γενικότερα παρατηρείται μία ελαφρά βελτίωση στην όψη της επιδερμίδας. Ωστόσο, σιγά – σιγά θα αρχίσουν και πάλι να κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

Αν και «οι πρακτικές μέθοδοι προστασίας» όπως η απολέπιση που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, η γρήγορη αλλαγή των ιδρωμένων ρούχων, η αποφυγή ρούχων από συνθετικά υφάσματα, η προσοχή στα σαμπουάν και τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε (γιατί πολλά από αυτά ερεθίζουν τις ευαίσθητες επιδερμίδες) δεν αποδίδουν τότε απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση από Δερματολόγο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η καταπολέμηση της ακμής στην πλάτη χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και υπομονή.

Το φθινόπωρο ίσως είναι η καλύτερη περίοδος για να δρομολογήσουμε μια ορθή προσέγγιση και να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στο Δερματολογικό Ιατρείο της Dr. Υφαντή αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση ασθενούς με ακμή ή με ουλές ακμής με εξατομικευμένες θεραπείες.  Εφαρμόζουμε τόσο τις κλασικές θεραπείες (Τοπική, Συστηματική, Καθαρισμός φαγεσώρων ή Διάνοιξη κύστεων) όσο και τις πιο εξελιγμένες σύγχρονες τεχνικές (Ειδικά peelings, Φωτοδυναμική θεραπεία με συγκεκριμένο μήκος κύματος, Μικροδερμοαπόξεση, Laser CO2 Fractional και Fractional Ραδιοσυχνότητες).

Dr. Άουρα Υφαντή
Δερματολόγος

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.